TEST DRIVE<>
052019<><>

Honeywell EDA51

Skener iz medenog bunara

Neko će možda pomisliti da je uređaj iz Phone Zone rubrike zalutao u Test Drive, ali imamo sve razloge da opis Honeywella EDA51 smestimo na ove strane, jer isti ipak ima dovoljno „fičersa” za ovu rubriku u kojoj jeste. U osnovi, EDA51 jeste klasičan Android telefon, ali EDA51 je i punokrvni bar-kod skener. Proizvođač ovaj uređaj predstavlja kao mobilni terminal sa ekranom osetljivim na dodir.

Krenućemo odmah od glavne funkcije ovog uređaja, a to je skeniranje bar-kodova. Tačno je da uz odgovarajuću aplikaciju ovo može da uradi bilo koji telefon, a dovoljno je da ima ispravnu kameru. S obzirom na to da EDA51 radi na Androidu 8.1 i da ima kameru od 13 megapiksela, ista aplikacija bi i ovde radila istu stvar. Ovakva skeniranja koristimo uglavnom za razne linkove ka app prodavnicama ili uputstvima za upotrebu. Ako ste pratili našu rubriku do sada, mogli ste videti da su neki uređaji tražili QR kôd radi povezivanja. Aplikacije za čitanje ovih kodova nisu praktične za česte unose, a ni sami telefoni nisu najpodesniji za to zbog pozicija kamera. Honeywell je ovaj uređaj namenio za ozbiljna 1D i 2D skeniranja, bilo što se tiče broja skeniranih kodova na dnevnom nivou, bilo što se tiče brzine i preciznosti skeniranja.

EDA51 je namenjen za velike trgovine, magacine, popise robe, kurirske službe, terensku prodaju i slično, a deo je Honeywellove ScanPal serije uređaja. U tu svrhu je sa gornje strane ugrađen izuzetno mali N6603 senzor koji se sastoji iz nekoliko sočiva. Pozicija ovog senzora je sasvim prirodna i omogućava upotrebu uređaja bez zamaranja. N6603 je zasnovan na Adaptus 6.0 tehnologiji, koja omogućava velike brzine skeniranja, uz izuzetnu preciznost. Takođe, veoma je tolerantan na pokrete, tako da dozvoljava skeniranja „u letu” i u uslovima slabijeg osvetljenja. Uz sve ovo, N6603 dolazi sa laserskim pokazivačem koji jasno iscrtava vidno polje skenera.

Senzor nije veliki potrošač i dozvoljava veliku autonomiju uređaju koji inače dolazi sa velikom baterijom od 4000 mAh. Baterija se nalazi iza poklopca i može da se zameni. Uređaj pruža autonomiju do 12 časova pri radu sa bar-kod senzorom. Ukoliko se EDA51 koristiti kao klasičan telefon, autonomija je mnogo veća.

EDA51 ima veliki izbor bežičnog povezivanja. Krenućemo od dvopojasnog Wi-Fi po 802.11a/b/g/n/ac standardu. Za WLAN su zadužene razne enkripcije poput WPA2, WPA-PSK, AES i slično. Bluetooth u verziji 4.2 je tu, a ujedno i NFC čip. Za globalno pozicioniranje tu je podrška za GPS, GLONASS i nama ne tako često dostupan kineski BeiDou. Za bežičnu komunikaciju unutar mreže mobilnog provajdera tu je radio-uređaj za GSM/EDGE, UMTS/HSPA+, CDMA, FDD-LTE i TDD-LTE opsege. Uz neki od ovih načina povezivanja, uz odgovarajuću aplikaciju, uređaj može da realnom vremenu šalje rezultate skeniranja u lokalnu mrežu, na udaljeni server, kompanijski cloud i sl.

Za procesiranje velikog broja skeniranih podataka je zadužen Qualcommov osmojezgarni Snapdragon SDM450 procesor koji kuca na 1,8 gigaherca. Ovaj čip je izrađen u 14 nanometarskoj tehnologiji i sastoji se iz osam Cortex A53 CPU jezgara i Adreno 506 grafičkog podsistema. SoC je napakovan raznim funkcijama vezanim za obradu slika, smanjenu potrošnju energije, ubrzavanje renderovanja grafike i videa, ali u sve to mi ovom prilikom nećemo dublje zalaziti. Snapdragon na raspolaganju ima dva gigabajta radne memorije i 16 gigabajta za podatke, a smeštajni kapacitet se može proširiti mikro SD karticom. Na EDA51 se nalazi običan Android, bez nekih fancy „džidža-bidža”. Na hardveru koji se nalazi na EDA51 sistem klizi i nismo primetili nikakva usporavanja, čak ni nakon većeg broja skeniranja.

Sav ovaj hardver je spakovan u izuzetno čvrsto plastično kućište. Proizvođač navodi da je kućište otporno na slobodan pad na beton sa visine do 1,2 metra i 300 „kotrljanja” sa pola metra. Kućište ima IP64 zaštitu i naše subjektivno mišljenje je da je u pitanju jedan izuzetno robustan uređaj. Sa prednje strane je petoinčni ekran osetljiv na dodir, rezolucije 1280 × 720 piksela. U svetu mobilnih telefona to nije vrh ponude, ali je za namenu ovog uređaja i više nego dovoljno. Ispod ekrana su tri kapacitativna Android polja („tastera”) i mikrofon, dok su iznad ekrana LED za obaveštenja, senzor blizine, zvučnik, kao i LED za obaveštenja prilikom skeniranja. Na poleđini je elastična traka koja prelazi preko nadlanice, tako da će uređaj ostati „zalepljen” za dlan, ma šta radili. Pozadi je i kamera od 13 megapiksela, sa standardnim podešavanjima i opcijama za Android 8.0, a sa slikama nismo nezadovoljni. Kamera na ovom uređaju i nije namenjena slikanju pejzaža, već, recimo, vizuelnom dokumentovanju paketa koji se skeniraju. EDA51 nema prednju („selfi”) kameru, što je i logično. Nema ni priključak za slušalice, a mikro USB port je sa donje strane, zaklonjen gumenim poklopcem. Do njega su dva polja sa kontaktima preko kojih se EDA51 povezuje sa opcionim dodacima. Svi dodaci koji su se koristili uz prethodni model, EDA50, mogu se koristiti i ovde.

Raspored hardverskih tastera možda nije u skladu sa onim što smo navikli na mobilnim telefonima, ali jeste za uređaje ovog tipa. Taster ’on/off’ je sa leve strane i lako se dodiruje palcem ako nam je uređaj „fiksiran” na ruci trakom. Tasteri ’gore’ i ’dole’ (volume up & down) su sa desne strane, a sa obe strane je po jedan taster za brzo skeniranje. Skeniranje 1D i 2D kodova se, osim ovim tasterima, može raditi i preko polja na ekranu, u okviru aplikacije, ali rekli bismo da je sa tasterima ipak praktičnije. S obzirom na ekran osetljiv na dodir, moguća je i digitalizacija svojeručnog potpisa, prstom ili (bolje) olovčicom.

EDA51 je uređaj namenjen lakom čitanju QR i bar-kodova i njihovom unosu u neki od sistema za obradu podataka. Predviđen je za brza skeniranja paketa/artikala, a za eventualno oštećene (pakete), tu je kamera sa i više nego kvalitetnim snimcima za ove potrebe. U zavisnosti od situacije, tu su Bluetooth, GPS i Wi-Fi povezivanje. U svakom slučaju, za specifične zadatke, EDA51 može biti izbor broj jedan.

Dejan PETROVIĆ

 
Biostar A10N-8800E
Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti Gaming OC 6G
Thermaltake Commander C32
WD Black SN700 i Crucial P1
Intenso 2,5” Memory Drive i Adata HD830 2,5” External HDD
LG 27UK670-B i Iiyama ProLite B2875UHSU-B1
Iiyama G-Master GB2760HSU-B1 Red Eagle i Dell S2419HGF
Asus ZenBook 13 (UX333FA) i ZenBook Flip 13 (UX362FA)
Hisense H43A6100
MS Energy Neutron N1
Wavemaster MX3+, Stax, Moody
Teltonika RUT240 I RUT850
Gembird KB-UML-01 i KB-UML3-01
Head Tennis Sensor
Honeywell EDA51
Šta mislite o ovom tekstu?
Foscam R2
Ubiquiti EdgeSwitch 8 150W

Osnovno:
Imager scanner
Funkcije:
Imager Engine 1D/2D, NFC, Bluetooth 4.2, dual band WiFi, EDGE/HSPA/CDMA/LTE, GPS, GLONASS, BeiDou
Ostalo:
SDM450 1,8 GHz, 2 GB RAM, 16 GB flash, mikro SD, nano SIM, Android 8.1
Dimenzije i masa:
157 × 78,2 × 16,9 mm, 272 g
Proizvođač:
Honeywell
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera