VREMENSKA MAŠINA<>
112018<><>

NAFTA, Šenžu i brze pruge Crne Gore

Broj 110, novembar 1993.

Prvog novembra na snagu stupa sporazum iz Mastrihta, a sa njime formalno počinje da postoji Evropska unija. Osam dana kasnije, snage bosanskih Hrvata vatrom iz tenka uništavaju stari most na Neretvi. Jedanaestog novembra, Microsoft izbacuje Windows for Workgroups 3.11. Dvadeset drugog novembra, američki kongres i parlamenti Kanade i Meksika ratifikuju NAFTA sporazum, koga predsednik Tramp ovih dana planira da stavi van snage.

 
Novi broj je prepun testova matičnih ploča i drugih komponenti za novu, uzbudljivu platformu 486. Na test smo dobili i fascinantnu zvučnu kartu Sound Blaster Pro 16, za koju kažemo da je „karta snova, vrhunske cene i vrhunskog kvaliteta”. U rubrici „Test Run” standardno imamo tonu softvera, od kojih izdvajamo prikaze MS Visual Basic 3.0 i Micrografix Picture Publisher 4.0. Tada se činilo da Adobe Photoshop neće baš toliko pojesti konkurenciju.

Svet igara otvaramo opisom čuvenog Privateera, „elitolikog” spin-offa franšize Wing Commander. Našlo se mesta i za opravdanu hvalu The Lost Vikings, igre koju je napravio mali i anonimni studio Silicon & Synapse, danas poznat kao Blizzard Entertainment. Vredi izdvojiti i Martian Dreams, verovatno prvu igru u kojoj ste igrali kao naučno-fantastična verzija Nikole Tesle.

Broj 182, novembar 1999.

 
Šestog novembra, Australijanci na referendumu odbacuju predlog zakona o zameni britanske kraljice i guvernera predsednikom, birajući da ne postanu republika. Dvadesetog novembra, Narodna Republika Kina lansira Šenžu, kopiju Sojuza koja će u narednim decenijama predstavljati osnovu za svemirske letove sa ljudskom posadom. Tri dana kasnije, narodna skupština Kuvajta ukida pravo glasanja za žene, uspostavljeno zakonom iz 1985. godine.

„AMD Athlon, konačno na vrhu” blješti sa naslovne strane, koja označava kratkotrajnu prednost koju je AMD frakcija u redakciji uživala krajem 1999. godine. U internet rubrici pišemo o inovacijama u mobilnoj telefoniji u pogledu pristupa internetu, navodeći da su „mobilni telefoni odavno prestali da budu samo sprave za puko telefoniranje. Polako ali sigurno prerastaju u prave komunikacione centre”.

 
U novom „Svetu igara” imamo nekoliko zaista neponovljivih naslova, od kojih je prvi Homeworld, koji proglašavamo za igru meseca novembra. Tu su i Prince of Persia 3D, System Shock 2, Re-Volt, Driver, Age of Empires 2, Legacy of Kain: Soul Reaver... Možda ima istine u tome da je 1999. bila najbolja godina za igračku PC scenu.

Broj 266, novembar 2006.

Petog novembra, bivši predsednik Iraka Sadam Husein biva osuđen na smrt od strane marionetske vlade okupiranog Iraka. Dvanaestog novembra, bivša sovjetska republika Južna Osetija organizuje referendum o secesiji od Gruzije. Dva dana kasnije, u bioskope dolazi Kasino Rojale, dvadeset prvi film o Džemsu Bondu, koji je postao planetarno slavan zbog urnebesnog prikaza brzih pruga Crne Gore.

 
U tekstu naslovljenom „Jeftinije ulaznice za prve redove” pišemo o novoj, cenovno povoljnijoj gami Radeon i GeForce karti (Radeon X1950 Pro, GeForce 7900 GS i GT) koje su došle na domaće tržište. Testiramo i dva Dell laptopa, eksplicitno reklamirana kao Gejmerski (Dell XPS M1210 i M1710), koji su nas prijatno iznenadili performansama, ali manje prijatno cenom. Najinteresantnija stvar je ipak Matrox RT.X2, profi studijska kartica za montažu o kojoj je naš Z. Oluić sanjao mokre snove.

„Svet igara” otvaramo sa dva slasna prva utiska koja simbolizuju ono što je spasilo PC igračku scenu od konzolne stagnacije – Guild Wars: Nightfall i World of Warcraft: The Burning Crusade. Igra meseca je Battlefield 2142, a pažnju privlače i opisi Silent Heroes, Caesar IV, MS Flight Simulator X, Just Cause...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Problemi Intela

 PRIMENA
Misija Hayabusa2

 NA LICU MESTA
FONIS S2S (Studenti studentima)
BalCCon 2k18

 KOMPJUTERI I FILM
Fantastic Beasts 2
The Grinch
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Mikroprocesorska arhitektura ARM (4): grafički procesor Mali

 VREMENSKA MAŠINA
NAFTA, Šenžu i brze pruge Crne Gore
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Egziperi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera