NA LICU MESTA<>
112018<><>

BalCCon 2k18

Go find yourself

Novosadski sajam, Novi Sad, 14-16. septembar

Tradicija se nastavlja pa smo i ove godine imali priliku da posetimo šesti po redu „BalCCon” u prostorijama Kongresnog centra Novosadskog sajma. Organizatori nisu menjali uspešan recept, tako da se dobar deo postavke van samih predavanja zadržao. „Once upon a byte” je i ove godine bio prisutan i vrlo posećen, uz krilaticu „Filling those 15 minute breaks since 2013”, što svako od posetilaca može i da potvrdi. Hackerspace je imao velik broj posetilaca tokom ova tri dana, a izdvojili bismo udruženja „Maker” i „Tilda” iz Novog Sada, zatim svima dobro poznati Radio-klub „Zrenjanin”, koji je imao izložbu stare radio-opreme i još po nešto. Čitaocima „Lakih” pingvina će biti drago da čuju da su predstavnici Fedore i OpenSusea bili na svojim dobro poznatim lokacijama gde su bili i prethodnih godina.

Izbor predavanja i govornika je bio veoma zanimljiv, tako da su i oni koji nisu usko vezani za IT industriju mogli pronaći nešto za sebe. U proteklih par godina privatnost je dobila na značaju, što se primeti i na „BalCConu”, pa bismo istakli predavanja „Public Code with Free Software” i „How to achieve both economic and personal freedom using globality and flexibility” i preporučili da ih odgledate na zvaničnom YouTube kanalu (goo.gl/hz4vLe) kada budu postavljeni.

Koliko je BalCCon postao bitna manifestacije govori nam i podatak da ima velik broj, kako redovnih, tako i novih predavača iz inostranstva. Od starih znanaca su bili Zoz, MacLemon, Nick Farr i mnogi drugi. Naravno, tu su bili i redovni predavači iz Srbije i okruženja. Subjektivno gledano, autoru ovog izveštaja najviše su se svidela predavanja koja su održali Zoz i MacLemon. Zoz nam je pričao o hakovanju autonomnih vozila, tako da smo mogli saznati malo bliže kako tačno ova vozila rade, koje senzore koriste i koje su njihove prednosti i mane, kao i na šta bi trebalo u budućnosti obratiti pažnju da bi se vozila zaštitila od neželjenih događaja. Drugo predavanje koje je držao bilo je posvećeno mehaničkim bravama, njihovom funkcionisanju i obijanju. S obzirom na to da je predavanje prvog dana privuklo veliku pažnju, trećeg dana je ponovljeno i prošireno. Posetioci su mogli i sami da se igraju sa raznim bravama i uz stručnu pomoć nauče neke stvari u praksi. MacLemon je takođe imao dva zanimljiva predavanja, a teme su bile bekapovanje i mejl. Posetioci su dobili savete kako je najbolje odraditi bekap, kojim alatima, na kojim nosačima podataka, kako sve to organizovati i još mnoge korisne savete. Na sledećem predavanju nas je upoznao sa magijom koja stoji iza mejl komunikacije, tačnije kako sve to funkcioniše i koliko je zapravo kompleksno. Na kraju ne smemo da ne spomenemo Lounge deo koji je ponovo imao izbor domaćih zanatskih piva na oduševljenje posetilaca.

Ovom prilikom smo izdvojili neka od nama najzanimljivijih dešavanja tokom samog kongresa, a preporučujemo da i sami posetite ovu manifestaciju koja, kao i vino, sa svakom godinom dobija na kvalitetu.

Bojan STOJANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Problemi Intela

 PRIMENA
Misija Hayabusa2

 NA LICU MESTA
FONIS S2S (Studenti studentima)
BalCCon 2k18
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
Fantastic Beasts 2
The Grinch
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Mikroprocesorska arhitektura ARM (4): grafički procesor Mali

 VREMENSKA MAŠINA
NAFTA, Šenžu i brze pruge Crne Gore

 PRST NA ČELO
Egziperi

Art + Science + Makers

Centar za promociju nauke u novembru organizuje veliku izložbu „art+science+makers”, uz prateću konferenciju. Početkom 2018. godine, Centar je u Beogradu otvorio „Mejkers spejs”, prostor namenjen zajednici modernih stvaralaca. Kolaborativni radovi umetnika i naučnika nastali u okviru „Mejkers spejsa” biće prikazani na izložbama u Muzeju primenjenih umetnosti i Galeriji Instituta „Servantes”, dok će se edukativni programi realizovati u „Naučnom klubu” Centra, kao i na drugim lokacijama.
Uz izložbu, Centar za promociju nauke organizuje međunarodnu konferenciju „art+science+makers”, 14. novembra, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Umetnici, naučnici i mejkeri iz zemlje i inostranstva ovom prilikom predstaviće nove poglede i inspirativne primere interdisciplinarnih saradnji.
Narednog dana, 15. novembra, u Mejkers spejsu se organizuje jedinstveni interaktivni događaj – „Makers Jam Session”, zamišljen kao neformalni nastavak konferencije. U atmosferi kreiranoj za razmenu ideja, komunikaciju i zajednička istraživanja, akteri „art+science+makers” scene će biti u prilici da otvoreno komuniciraju i pokreću buduće saradnje.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera