LAKI PINGVINI<>
052018<><>

Spice-up 1.3.0

Začin za prezentacije

Programi za izradu prezentacija sastavni su deo većine paketa kancelarijskog softvera, pa samim tim i naših operativnih sistema, i omogućavaju izradu kompleksnih multimedijalnih projekata. Često se pak desi da nam je potrebno brzo rešenje, pa nam programi sa gomilom opcija i mogućnosti samo otežavaju izradu krajnjeg proizvoda. Takođe, neko ko nema mnogo (ili uopšte) iskustva sa ovim tipom softvera može da se oseti izgubljenim u moru ikonica i menija. Za slučaj da ste se prepoznali u nekom od prethodnih primera ili jednostavno tražite alternativu poznatim aplikacija, predstavljamo vam Spice-up, program za izradu prezentacija nastao kao deo projekta Elementary OS.

Nakon instalacije i pokretanja, dočekuje vas jednostavna radna površina sa pozdravnom porukom i samo dve opcije, početak nove prezentacije ili otvaranje postojeće. Takođe, sa desne strane se nalazi thumbnail prikaz nedavno otvaranih projekata preko kojih je moguće učitati željenu prezentaciju. Nakon što izaberete odgovarajuću opciju, prelazite u radni režim koji će vas rasporedom elemenata podsetiti na programe slične namene. Leva strana prozora zadužena ja za manipulaciju slajdovima prezentacije, dodavanje novih i upisivanje eventualnih napomena. Na desnoj strani radnog prozora se vrši konkretna izrada prezentacije, tj. trenutno aktivnog slajda.

U tu svrhu koriste se ikonice poređane uz gornju ivicu prozora koje mogu da se nabroje na prste jedne ruke. Pre svega je potrebno izabrati boju i tip pozadine slajda, koji će se potom automatski primeniti na sve nove slajdove. Zatim su tu Undo i Redo, potom ikonice za uvoz slike, teksta ili oblika u prezentaciju. U zavisnosti od izabrane opcije, u redu ispod pojaviće se dodatne opcije pomoću kojih je moguće podesiti detalje, kao što su boja ili veličina fonta za tekst. Na desnoj strani nalaze se četiri ikonice pomoću kojih kloniramo, pomeramo ili brišemo selektovani element ili slajd.

U nivou sa standardnim ikonicama za manipulaciju prozorom (minimiziranje, maksimiziranje i gašenje) nalaze se i tri prečice pomoću kojih možemo da se vratimo na početni ekran, izvezemo našu prezentaciju u PDF format ili pokrenemo prezentaciju u slideshow režimu.

Ovim smo iscrpeli spisak dostupnih opcija programa i, objektivno gledano, nema ih baš mnogo. Postavlja se pitanje da li je ovo dovoljno za izradu upotrebljive prezentacije. Odgovor je definitivno da. Za situacije sa početka teksta Spice-up je više nego adekvatan. Ima dovoljno mogućnosti da se uz malo truda napravi vizuelno dopadljiva i konzistentna prezentacija, a da se ne potroši previše vremena. Iako joj nedostaje mnoštvo opcija za fino podešavanje svakog apsekta prezentacije, to bi se moglo uzeti i kao plus. Većina tih mogućnosti ne utiče u velikoj meri na krajni proizvod, ali zato oduzima vreme za isprobavanje opcija i testiranje rezultata.

Preporučujemo da probate Spice-up, ako ni zbog čega drugog, bar da malo „začinite” kolekciju softvera na računaru.

Goran STRIČIĆ

 
Neptune 5.1
KmPlot 1.2.1
Spice-up 1.3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Arduino: Komunikacija sa memorijskim karticama
Arduino: DIY – Meteo Station (3)
Štitovi Arduina (8)
Arduino: Touch Inputi

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
3,45 MiB
Cena:
besplatno
Adresa:
github .com /Philip -Scott /Spice -up
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera