LAKI PINGVINI<>
052018<><>

Neptune 5.1

Kada Nemac napravi distribuciju

Svaki put kada vidimo distribuciju baziranu na Debian stable verziji, osmeh nam se pojavi na licu, jer to znači da je u pitanju stabilna distribucija koja ima nešto novo da ponudi korisniku u odnosu na svoju osnovu. Tim baziran u Nemačkoj koji stoji iza distribucije pod imenom Neptune nije morao gubiti vreme na sam sistem, nego ga je potrošio na to nešto jedinstveno samo za njih. Vreme je da vidimo da li je ta čuvena nemačka disciplina preneta i na ovaj projekat ili je u pitanju neki poluproizvod.

Trenutno je aktuelna verzija 5.1, koja je izašla tokom aprila, tako da imamo priliku da testiramo najsvežije izdanje. Kao što pretpostavljate, distribucija dolazi samo u 64-bitnom izdanju koje je „teško” 2,1 gigabajt. Skidanje ISO fajla, njegovo postavljanje na USB fleš memoriju i podizanje u live režimu prolaze bez problema. Instaler je Calamares, što je sigurno mnogo bolja opcija nego Debianov podrazumevani. Čak smo u toku instalacije imali priliku da podesimo neke detalje vezane za jezik, što je za svaku pohvalu. Prvobitan utisak o izgledu novoinstaliranog sistema bio je veoma pozitivan. Veoma elegantan dizajn prosto odaje utisak da je ovo ispeglan i brz operativni sistem, čak i pre nego što smo imali prilike da to proverimo. Prvi put smo ovde imali priliku da vidimo i koristimo Excalibur meni, koji pomalo podseća na Mint meni. Sa leve strane su velike prečice do omiljenih programa, a u njemu je moguća kako pretraga programa, tako i fajlova i direktorijuma na računaru. Na panelu se nalaze prečice do Chromiuma i Thunderbirda, što je prilično čudna kombinacija, ali ništa vas ne sprečava da brišete ili instalirate druge programe. Qt tema je elementary i rešena je kroz QtCurve, a GTK aplikacije koriste originalnu elementary temu. Ikonice su Faenza i radujemo se što vidimo da su i dalje u upotrebi i da ih nisu potisnule mnogobrojne teme flat dizajna.

Neptune je na Debian osnovu dodao svoje repozitorijume i pruža nam novije verzije KDE okruženja, ali ne nužno uvek najnovije, stabilnost je ipak najbitnija. Pored ovoga, glavna razlika je njihov dodatni repozitorijum sa sopstvenim softverom i raznim tweakovima vezanim za ovu distribuciju. Za instalaciju novih aplikacija i nadogradnju postojećih zadužen je Discover. Iz njega vrlo lako možete pretražiti postojeće repozitorijume, organizovati ih ili videti ima li paketa za nadogradnju. Pored njega, tu je i dobro poznati Muon package manager. Od verzije 5.0 je izbačen alat za instalaciju vlasničkih drajvera, te oni nisu zvanično podržani. Ipak, ukoliko želite, možete ih sami instalirati, a uputstva za to možete pronaći na wiki stranici Debian projekta. Kasnije smo saznali da nova izdanja unutar iste Debian verzije služi samo da korisnici ne bi morali da skidaju mnogo nadogradnji. Dokle god je aktuelna verzija 9, dovoljno je samo da redovno radite nadogradnje softvera.

Pored standardnih programa koji dolaze uz sistem, kao što su LibreOffice i GIMP, imamo i neke koji se retko viđaju – ISO Image Writer, Latte, Grub Customizer, Back in time, Disk Manager, Skanlite, KDE Partition Manager, Yakuake i KDE connect. Kategorija sa alatima za multimediju je posebna priča, tu se nalaze Amarok, VLC, Ardour5, Kamoso, Kdenlive, Audacity, Encode, Recffmpeg, Xjadeo i YAVTD. Šta god da ste naumili da radite po pitanju audio i video-fajlova, imate bukvalno sve što vam je potrebno. Od navedenih alatki bismo posebno izdvojili Back in time i Grub customizer. Pomoću prvog možete praviti snimke sistema i lako ih vratiti po potrebi. O njemu će biti dodatno reči u nekom drugom broju, a za sada vam samo skrećemo pažnju na to da probate ovaj zanimljiv program i vidite šta sve nudi. Kako autor ovog teksta nikada nije koristio GUI alate za prilagođavanje GRUB-a, Grub customizer je bio prava prilika za probijanje leda. Testirali smo promenu rezolucije GRUB startup ekrana, a kako od većih rezolucija u ponuđenima nije bilo standardne 1600x900, upisali smo je ručno i nakon ponovnog pokretanja dobili smo željeni rezultat.

Zavirili smo i u sistemska podešavanja i odmah otišli u sekciju vezanu za izgled okruženja. Za razliku od većine distribucija koje se drže mahom zadanog KDE izgleda uz eventualno menjanje teme, Neptune nam pored dve standardne celokupne teme (Breeze i Breeze Dark) nudi i šest dodatnih tema. Ovde nije u pitanju samo promena ikonica i plazma teme, nego potpuna postavka elemenata okruženja. Tako imamo dve Neptune i dve Netrunner teme sa klasičnim postavkama, ali su tu i Cupertine i United, za koje iz imena možemo zaključiti da su u pitanju Mac OS i Unity okruženje. U ovom slučaju se pored promene tema menja i raspored panela i dokova, tako da imate utisak kao da koristite Mac ili Ubuntu. Ove pakete tema je moguće instalirati na bilo kojoj distribuciji koja koristi KDE okruženje, ali je lepo videti ovoliko ponuđenih već instaliranih tema. Ostatak sistemskih podešavanja je standardan, jedino bismo izdvojili deo u kom možete nadgledati i organizovati systemd servise.

Sam operativni sistem je doveden do perfekcije i nisu prisutni nikakvi bugovi. Naravno, nekim korisnicima pojedine opcije ili mogućnosti mogu da zasmetaju ili da ih posmatraju kao mane. Nepostojanje instalacije vlasničkih drajvera bi bio dobar primer. Nama ovo nije smetalo i smatramo da dodatno doprinosi stabilnosti sistema jer programeri imaju uvid u drajvere i sve je besprekorno podešeno. Možda smo često u tekstu pominjali stabilnost, ali u današnje vreme kada se dosta softvera izbacuje u javnost u prilično nedovršenom stanju, prava je retkost naići na ovako nešto. Očekivanja su nam bila visoka na početku i ona su ispunjena. Sve kategorije korisnika, osim gejmera (zbog vlasničkih drajvera), imaju našu toplu preporuku za Neptune.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Neptune 5.1
Šta mislite o ovom tekstu?
KmPlot 1.2.1
Spice-up 1.3.0
Arduino: Komunikacija sa memorijskim karticama
Arduino: DIY – Meteo Station (3)
Štitovi Arduina (8)
Arduino: Touch Inputi

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
2,1 GB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .neptuneos .com /en
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera