TEST RUN<>
032017<><>

PhotoPad Photo Editor 3.0

Slaba četvorka

Gledajući spisak dostupnih opcija, čini nam se da PhotoPad i te kako ima potencijala. Program je namenjen obradi fotografija, i pored uobičajenih formata sposoban je da procesira i RAW formate brojnih oblika. Najlepše od svega je što nije u pitanju moderna, fancy „zezalica”, čiji se rad zasniva na apliciranju grafičkih filtera i postavljanju okvira (mada i to figuriše kao opcija). U pitanju je old school ostvarenje sa mnoštvom funkcija koje korisniku obezbeđuju maksimalan manevarski prostor.

Možete da radite sa jednom ili više slika simultano, njihovi thumbnailovi smeštaju se u naročitu horizontalnu paletu u dnu ekrana, odakle ih jednostavno pozivate. Opcije su „gurnute” na vrh, u svojevrsni ribbon meni, i lako je zaključiti koja im je namena. Tako se izdvajaju sekcije za rad sa bojama, apliciranje efekata, retuširanje, fizičku manipulaciju i tako dalje. Odabirom bilo koje od dostupnih oblasti, na ekranu se pojavljuju komandne ikonice koje nedvosmisleno ukazuju na domen primene pojedinačnih funkcija. Obratite pažnju na desni deo ekrana, jer se tamo nalazi History lista u kojoj su smešteni svi preduzeti obradni koraci. Ne možemo da kažemo da su u pitanju klasični lejeri, ali ipak dobijate mogućnost da selektujete svaki načinjen korak, steknete uvid u izmene koje pravi, pa čak i da doštelujete opcije. Centralni deo ekrana, očekivano, rezervisan je za preview, koji u i realnom vremenu „iscrtava” promene koje pravite. Njegov integralni deo je zumiranje , ali ne i „pre i posle” alatka, što je svakako nedostatak.

Bez preterivanja možemo da kažemo da PhotoPad sa slikom može da uradi sve što je prosečnom korisniku potrebno. Trivijalne stvari, kao što su rotiranje, flipovanje, kropovanje, podešavanje osvetljenosti, kontrasta i zasićenosti bojama se podrazumevaju, kao i mogućnost promene veličine ili, na primer, selektovanje delova slike. Što se tiče naprednih funkcija, moguće je uklanjati efekat „crvenih očiju”, peglati granulaciju, pomerati fokus, obaviti izoštravanje/zamućivanje prikaza i tako dalje. Međutim, to je tek početak, jer je na raspolaganju još sijaset zanimljivih stvarčica, poput grafičkih filtera, okvira, podrške za upisivanje teksta, mogućnost crtanja po slici, ubacivanja clipartova... Neke funkcije (na primer filteri) su inkorporirane zbog upotpunjavanja kolekcije mogućnosti i upotrebna vrednost im je ograničena. Na spisku ih ima samo 12, ali su pažljivo odabrani kako bi zadovoljili različite ukuse. Autori programa igrali su na kartu kombinacije dostupnih alatki, pre nego na kvantitet i „raznobojnost” uključenih funkcija. S druge strane, PhotoPad može da se iskoristi i za izradu kolaža, mozaika, pa čak i bojanki.

Usled, verovatno, loše optimizacije, PhotoPad i te kako ume da „štucne” tokom rada. Pojedine akcije ga zbunjuju i proždiru dostupne hardverske resurse kao Panta pitu. Sve je, naravno, praćeno sporim osvežavanjem previewa, i za to vreme program je gotovo neupotrebljiv. Stvar se dodatno komplikuje kada poželite da načinite neku izmenu – vraćate se na kraj reda i ponovo čekate. Na svu sreću, ne proizvode sve akcije ovaj „efekat”, ali generisani lag je veoma neprijatan kada se javi. Sledeća stvar koja nam se nije dopala je visoka cena. Autori smatraju da PhotoPad u ovom obliku vredi 50 „zelenih novčanica”, ali da bi bilo opravdano, u ponudi se mora naći još filtera, još alatki i ispeglaniji engine koji neće jaukati svaki put kada ga ozbiljnije „očepite”. Navedeno predstavlja potencijalni dealbreker, a ako vam ne smetaju, dobićete prilično moćno pomagalo u svakodnevnoj obradi slika.

Vladimir PISODOROV

 
Paint.Net 4.0.13
EaseUS Partition Recovery 8.5
Blio 3.4
Scribus 1.5.2
AOMEI Partition Assistant 6.1
Sweet Home 3D 5.4
VSO Downloader 5.0
USB Raptor 0.8.6.1
Steganos Tuning PRO 2.5
Cover Commander 4.0
UCheck 0.9.3
CyberLink MediaEspresso 7.5
Songr 2.1
OooPlayer 2.1.2
PhotoPad Photo Editor 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
MultiBootUSB 8.5.0
LosslessCut 1.5.0
Dark Reader 3.4.3
Bing Wallpaper
LightBulb 1.6.2
Imagus 0.9.8
Open With Photoshop
Lock Screen Reflection 1.4
Temps 0.7.0
TL;DR 1.1

Tip:
obrada slika
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
3,8 MB (demo), 10,8 MB na HD-u
Cena:
50 dolara
Adresa:
www .nchsoftware .com /photoeditor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera