TEST RUN<>
032017<><>

CyberLink MediaEspresso 7.5

Ekspresan, nema šta!

Ako niste znali, i CyberLink konja za trku imade, barem kada su u pitanju programi za „pretabavanje” multimedijalnih datoteka iz jednog oblika u drugi. Iako se na ovom polju mogu naći itekako upotrebljiva besplatna ostvarenja, u ovoj kompaniji su rešili da zaigraju na dobro poznatu kartu. Adut im je brzina rada, a sve zahvaljujući odličnoj optimizaciji za više jezgara koja se „provlači” i kroz njihove druge projekte. S druge strane, tu su i TrueTheater dodaci na koje smo navikli iz PowerDVD-a, a koji služe za softversko „peglanje” slike. Za sada zvuči obećavajuće...

Na prvi pogled, u pitanju je program, baš kao i svaki drugi iz klase. Ima jednostavan upravljački interfejs, tu i tamo po neku komandnu ikonicu i radnu listu u centralnom delu radnog prostora na koju se smeštaju thumbnailovi učitanih video-klipova. Iznenađenje sledi u vidu preko 160 unapred definisanih šablona, koji će materijal na izlazu uobličiti baš onako kako ste zamislili. Sve je podeljeno na četiri velike kategorije kojima dominiraju mobilni telefoni, multimedijalni uređaji, igračke konzole, odnosno servisi za online eksponiranje korisnika. Otvaranje bilo koje od pomenutih oblasti, na ekran donosi spisak proizvođača uređaja, ali je to tek početak. Naime, ako odaberete igračke konzole, na primer, kompanije Sony – dobićete spisak svih podržanih modela, a odmah potom i spisak podržanih radnih rezolucija i radnih parametara sa kojima možete da se igrate. Sve je svedeno, a opet sa dovoljno manevarskog prostora, da se ne osetite zarobljenim kao divlja zver u kavezu. S obzirom na to da je podržano batch procesiranje, svi označeni itemi na glavnoj radnoj formi propustiće se kroz isti set radnih parametara, pa dobro obratite pažnju na to šta štiklirate.

Po pokretanju procesa konverzije, dočekalo nas je lepo iznenađenje. Program je prilično brzo popunjavao statusnu liniju koja označava tok obavljanja posla, a u našem slučaju bio je u mogućnosti da izvrši konverziju do četiri fajla istovremeno. Ipak, treba podvući da je MediaEspresso orijentisan ka gami Intelovih procesora i, ako u mašini imate neki od i3/i5/i7 modela, dobićete maksimum za uložen novac. Ruku na srce, hardverska akceleracija može da se iskoristi i bez pomenutih procesora kada se radi o dekodovanju, ali ne i enkodovanju materijala. Što se pomoći grafičkih kartica tiče, MediaEspresso se uglavnom oslanja na Nvidijine modele sa CUDA podrškom, odnosno AMD-ove komplemente sposobne da se uhvate u koštac sa APP OpenCL procesima. Važno je napomenuti i to da su, kada je TrueTheater tehnologija u pitanju, podržani filteri AutoLight, Denoise i HD koji se koriste u as is formi, bez mogućnosti podešavanja inteziteta efekta. Konačno, ako ne želite da koristite ugrađene šablone, možete da snimite podešavanja koja ste sami postavili, a kasnije do njih dolazite iz naročite sekcije Convert. Obratite pažnju i na to da MediaEspresso ume da detektuje uređaje prikačene za računar i da na osnovu toga izvrši automatsko prilagođavanje radnih parametara. Može da bude korisno, ali i da smeta.

Osim sa video-zapisima, program se snalazi i sa audio-numerama, pa čak i sa slikama. Podrška za različite formate zapisa je balansirana i veoma dobro definisana, što znači da ćete biti u prilici da radite sa svim dobro poznatim formama, bilo da su u pitanju video-klipići, muzika ili slike. Podržani su i lossless formati, 4K rezolucija, baš kao i AVC/HEVC novotarije koje polako, ali sigurno, postaju nezaobilazne stavke u svetu multimedije. Inače, program ima ugrađen multimedijalni plejer koji je sposoban za reprodukciju svih podržanih formata zapisa, rutinu za „izvlačenje” audio-komponenti iz video-klipova, te uploadovanje gotovog materijala na YouTube i Facebook. Na kraju, ako imate potrebu da nešto brzo konvertujete i pošaljete u online univerzum, tu je svojevrsni MediaEspresso gedžet koji „pluta” po desktopu i čeka da do njega „dovučete” multimedijalnu datoteku koju valja obraditi.

Autori programa su malo toga prepustili slučaju. MediaEspresso je stabilan, potkovan podrškom za brojne formate zapisa i veoma se lako koristi. Brz je kao munja, pogotovo ako mu obezbedite hardver koji podržava, mada će se i bez njega snaći sasvim lepo. Za sve što nudi, razrezana cena od 40 „zelenih novčanica” i nije tako velika, ali treba imati na umu da ima besplatnih takmaca, koji će, izuzev licenciranih tehnologija, doneti gotovo identičnu količinu goodiesa na sto.

Vladimir PISODOROV

 
Paint.Net 4.0.13
EaseUS Partition Recovery 8.5
Blio 3.4
Scribus 1.5.2
AOMEI Partition Assistant 6.1
Sweet Home 3D 5.4
VSO Downloader 5.0
USB Raptor 0.8.6.1
Steganos Tuning PRO 2.5
Cover Commander 4.0
UCheck 0.9.3
CyberLink MediaEspresso 7.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Songr 2.1
OooPlayer 2.1.2
PhotoPad Photo Editor 3.0
MultiBootUSB 8.5.0
LosslessCut 1.5.0
Dark Reader 3.4.3
Bing Wallpaper
LightBulb 1.6.2
Imagus 0.9.8
Open With Photoshop
Lock Screen Reflection 1.4
Temps 0.7.0
TL;DR 1.1

Tip:
multimedijalni konverter
Potrebno:
Windows
Veličina:
63,1 MB (trial), 155 MB na HD-u
Cena:
40 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .cyberlink .com /products /mediaespresso
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera