TEST RUN<>
032016<><>

Pale Moon 26.1

Mikro-revolucija

Uglavnom izbegavamo da pišemo o novim verzijama poznatih internet pregledača. Za takvo stanje stvari krivi su njihovi autori koji toliko često u etar šalju zakrpe i poboljšanja da više niko ne može da ih prati. Najmanje izmene dovoljne su da program dobije +1 u oznaci verzije, iako većina korisnika ne može da prepozna razlike. Po čemu je to onda Pale Moon različit, pogotovo što smo nedavno pisali o njemu (SK 1/2015), pročitajte u nastavku teksta.

Poznato je da je Bledi Mesec browser koji je nastao na temeljima Mozillinog Firefoxa, odnosno da koristi Gecko layout engine. Međutim, autori programa poslednjih godinu dana rade na razvijanju sopstvene pokretačke mašine koja je svetsku premijeru doživela upravo sa verzijom 26. U pitanju je Goanna engine koji je izdat po MPL 2.0 licenci i predstavlja fork originalnog Geckoa. To znači da se novi engine u znatnoj meri oslanja na Gecko, ali da u sebi sadrži i potpuno nove linije koda koji ga jasno distanciraju od uzora. Goanna je napisan u jeziku C++ i multiplatformski je orijentisan, tako da postoje verzije za Windows, Linux i Mac OS X. Engine podržava takozvane otvorene internet standarde, što znači da je u praksi kompatibilan sa sledećim standardima: CSS 2.1, DOM 1/2, HTML 4/5, JavaScript 1.8.5, MathML, RDF, XHTML 1.0, XML 1.0 i SVG 1.1. Treba reći i to da je standard CSS 3.0 samo delimično podržan, baš kao i DOM 3.

Iako se snažno oslanja na Gecko, Goanna se može smatrati sasvim novim layout engineom i njegovo izdavanje je više nego dobra vest kada su internet pretraživači u pitanju. Ovog puta želja nam nije bila da se bavimo svim novinama koje Pale Moon 26.1 donosi, već kako se Goanna ponaša u praksi i kako se nosi sa konkurencijom. Browser smo, naravno, „provukli” kroz gomilu generičkih i real life testova...

Zanimljivo je da pojedini testovi Pale Moon prepoznaju kao Firefox 38.9, a tu prvenstveno mislimo na Peacekeeper čiji je razvoj obustavljen. Ovde, Pale Moon 26.1 žestoko zaostaje za Firefoxom 44 – 2317 : 3166 poena. S druge strane, Pale Moon, baš kao i Vatrena lisica, dobija ocenu 7/7 kada su HTML 5 mogućnosti u pitanju. Na HTML 5 testu Pale Moon dobacio je do 404 poena i opet zaostaje za Firefoxom koji ima 478 poena. Nažalost, Pale Moon se nije dobro pokazao na JetStream testu kojeg nije uspeo da završi, dok je Firefox postigao 93,768 poena. Kada je potrošnja sistemskih resursa u pitanju, tačnije radne memorije, pet otvorenih (nasumično izabranih) tabova u slučaju Pale Moona „pojelo” je 290,3 megabajta memorije, dok za isti posao Firefox troši čitavih 462,5 megabajta. Konačno, dva browsera „provukli” smo i kroz Browsermark gde je Pale Moon zavredio 2651 poen i ponovo zaostao za Firefoxom koji „vredi” 3642 poena. Kakvo je stanje kada su ostali takmaci u pitanju? Microsoftova uzdanice – Edge, zaostaje za Bledim Mesecom kada je Peacekeeper test u pitanju i ostvaruje samo 1494 poena, dok za HTML 5 mogućnosti prikuplja 5/7 poena. Peacekeeper Edge i dalje vidi kao Chrome, doduše sada u verziji 46. Na HTML 5 testu Edge je negde na pola puta između Pale Moona i Firefoxa jer je zavredio 453 poena. Za razliku od Pale Moona Edge uspešno završava JetStream test i dobija 97,280 poena. Na Browsermarku Pale Moon uzvraća udarac i tuče Edge koji postiže 2264 poena. Bledi Mesec uspeo je da pobedi Edge i kada je konzumacija radne memorije u pitanju – Edge troši 451 megabajt. Iako je poznato da se Chrome još uvek ne snalazi najbolje pod Windowsom 10 (a pod najnovijom insider build Enterprise verzijom smo obavili testiranje), Googleov pregledač na gotovo svim testovima postigao je bolje rezultate od Bledog Meseca. Najmanja razlika je u Peacekeeper testu gde Pale Moon zaostaje svega 71 poen za Chromeom koji je postigao 2389 poena. HTML 5 test ubedljivo je na strani Chromea – 521 poen, dok JetStream ne vredi ni komentarisati, pošto Pale Moon nije uspeo da ga završi (Chrome stiže do 102,09 poena). Najveća razlika je u Browsermarku na kojem Chrome postiže čak 4311 poena. Chrome je pobednik i kada je potrošnja radne memorije u pitanju i za isti zadatak mu je trebalo svega 261,2 megabajta.

Pale Moon čvrstim koracima korača u svetlu budućnost, a Goanna engine je samo dokaz toga. Za prvu verziju situacija je i više nego dobra, pogotovo kada je potrošnja (čitaj: štednja) memorije u pitanju. Ruku na srce, Pale Moon 26.1 gotovo u svim testovima debelo zaostaje za Firefoxom (od 20 do 30 procenata), ali se u realnom radu to i ne primećuje toliko. S druge strane, Bledi Mesec se bez problema nosi sa Edgeom, a u korist mu ide i to što su komuna i dodatni sadržaj na njegovoj strani. Sa Chromeom, za sada, ne može da se poredi, iako se daleko brže pokreće i postavlja u ready režim. Mnogi testovi novi engine „prijavljuju” kao Gecko 38, što može da znači dve stvari: Goanna je još uvek vrlo mlad projekat koji tek treba da zaživi u komuni i dobije pravu podršku ili da je novi engine izgrađen upravo na pomenutoj verziji Firefoxove pokretačke mašine. Dodaćemo i to da smo Pale Moon 26.1 probali u 64-bitnom izdanju, a pored njega u ponudi je i standardna 32-bitna i Atom verzija za Windows XP i vremešniji hardver.

Vladimir PISODOROV

 
Activity Indicator 1.1.5, DiskLED 1.1, FloatLED 1.12, Free HDD LED 2.02, DriveGLEAM 1.12, Hard Disk Indicator 1.4, Disk Activity Indicator
Notepad3 0.2.5
Xojo 2015r4
Wondershare Dr.Fone for Android 5.7.0
Jajuk Advanced Jukebox 1.10
RocketCake 1.0.4 Free Edition
Automatic Screenshotter 1.3.1
Pale Moon 26.1
Šta mislite o ovom tekstu?
GridinSoft Anti-Malware 3.0
Doro PDF Writer 2.06
Windows Repair 3.8.2
Complete Internet Repair 2.1
Amberlight 1.2
Sophos Home
TurboCollage 5.1
Free Alarm Clock 4.0.1
Copyfish 2.5.2
Google Nic Collection Dfine 2
KillEmAll 5.0 Beta
StartIsBack++ 1.2.1
Polarr Photo Editor 3.2.3
Topaz Clean 3
TimeBreak 1.2

Tip:
internet pregledač
Potrebno:
Windows
Veličina:
781 KB, 59,9 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .palemoon .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera