TEST RUN<>
032016<><>

Wondershare Dr.Fone for Android 5.7.0

Halo, doktore!

Iako naziv programa lako može da dovede u zabludu, Wondershareov Dr.Fone for Android nije još jedan naslov koji se bavi „menadžerisanjem” mobilnih uređaja. Ovde je fokus na sasvim drugom delu spektra – spašavanju obrisanih podataka. U tom smislu, Dr.Fone se ponaša skoro kao klasična desktop ostvarenja za tu namenu (Recuva, na primer), a da bi postupak bio uspešan korisnik mora da se pridržava dobro poznatih pravila. Čim primeti da nešto od podataka fali, treba da prestane sa korišćenjem mobilnog uređaja i da pohita da ga „zakači” za PC na kojem je instaliran Dr.Fone.

Pretpostavlja se da su na računaru instalirani odgovarajući drajveri i to je jedini softverski zahtev koji korisnik mora da ispuni da bi mogao da koristi Dr.Fone. Ruku na srce, na mobilnom uređaju će se automatski izvršiti instaliranje aplikacije Mobile Go, koja nije neophodna za funkcionisanje Dr.Fonea, ali je autori preporučuju zbog mogućnosti bekapovanja podataka i optimizovanja sistema. Nakon što Dr.Fone izvrši prepoznavanje uređaja (podržano je oko 6000 različitih modela), na ekranu će se pojaviti radna forma koja služi za odabir tipa podataka koje želite da procesirate. Pored klasičnih tekstualnih dokumenata, video-klipova, slika i audio-numera, ovaj program može da se uhvati u koštac i sa povraćajem obrisanih kontakata i poruka, istorije poziva, pa čak i poruka pristiglih preko popularnog servisa za njihovu razmenu – WhatsApp (akcijom su obuhvaćeni i eventualni attachmenti). U sledećem koraku bira se način na koji će Dr.Fone pristupiti lociranju podataka. Na raspolaganju su tri različita algoritma čiji domen rada je nedvosmisleno naznačen, a naš je savet da uvek krećete od funkcije Scan for deleted files, jer ona najbrže dolazi do željenih rešenja. Naravno, ako ste se sa fajlovima odavno pozdravili i pri tome nastavili da koristite mobilni uređaj, tu je funkcija Scan for all files koja dublje zadire u svet obrisanih datoteka, što za rezultat ima povećavanje vremena potrebnog da program „izbaci” neke rezultate. Konačno, ako nijedna od nabrojanih, podrazumevanih metoda ne uspeju da povrate podatke, tu je napredni režim rada (Advanced Mode).

Pre nego što započne proces skeniranja skladišnog prostora, Dr.Fone će obaviti takozvano One-click rutovanje uređaja koji se „napada”, ali razloga za brigu ne treba da bude pošto se po okončanju posla stvari automatski vraćaju u zatečeno stanje. Naravno, ukoliko vam je uređaj već rutovan, Dr.Fone će preskočiti ovaj korak. Autori preporučuju i da skeniranje ne započinjete ako u bateriji nije ostalo barem 20 procenata energije.

Verovali ili ne, osnovni režim skeniranja (barem u slučaju našeg vremešnog Samsung Galaxy Tab 10.1 tableta sa 16 GB interne memorije) trajao je gotovo dva sata! Kada je programska rutina konačno završila svoje, obreli smo se u radnom okruženju koje neodoljivo podseća na pojednostavljen grafički viewer. U levom delu nalazi se drvo direktorijuma (odnosno, spisak svih podržanih tipova datoteka koje se mogu „vraćati iz mrtvih”), dok je centralni deo ekrana rezervisan za preview prikaz. Na raspolaganju su dva načina prikaza podataka: preko thumbnailova ili u vidu klasičnog spiska kod kojeg korisnik dobija informacije o formatu zapisa i nazivu datoteke, baš kao i o njenoj veličini. Nažalost, ne postoji nikakva indikacija o tome da li je izlistane fajlove moguće povratiti ili ne. Sve polazi od pretpostavke da ono što uđe u konačni spisak može u potpunosti da se „izvuče” u suprotnom ne bi bilo tu. To dalje znači da nije moguće bacati pojas za spasavanje delimično oštećenim datotekama (iako bi čak i to u nekim situacijama bilo više nego dovoljno), već da se povraćaj može obaviti isključivo nad itemima koje program odabere. Datoteke se u život vraćaju pojedinačno ili grupno, kada je potrebno čekirati odgovarajuće kućiće parkirane pored svakog preview prikaza. Inače, demo verzija funkcioniše do ovog koraka, tako da pronađene datoteke nije moguće snimiti.

Dr. Fone se jednostavno koristi i ne zahteva nikakvo predznanje da bi se njegove funkcije razumele. Next-Next-Next je sve što treba da znate. Čak ni u sekciji sa podešavanjima nema opcija preko kojih način rada programa može da se tweakuje – sve se koristi u zatečenoj formi i po principu ključ u ruke. Od sličnih ostvarenja u klasi, koja uglavnom mogu da vrše povraćaj „običnih” i multimedijalnih datoteka, Dr.Fone nudi nešto veći manevarski prostor i upravo to ga preporučuje. Zanimljivo je što program dolazi sa pratećim rutina koje će vam pomoći da „izvučete” podatke iz uređaja sa polomljenim ekranom čije je korišćenje usled toga onemogućeno. Tu je i podrška za procesiranje memorijskih kartica, ali u tom slučaju će vam trebati i čitač kartica.

Na kraju, autorima programa možemo da zamerimo dve stvari (ne, nije cena u pitanju). Dr.Fone je prilično osetljiv na rutovane uređaje, pogotovo ako su korišćene neke nestandardne metode za njegovo „uspostavljanje”. Druga stvar je brzina skeniranja koja bi morala da bude veća, mada moramo da se ogradimo i da konstatujemo da je zatečeno stanje možda i rezultat „kooperacije” sa našim test uređajem. U narednim verzijama voleli bismo da vidimo i mogućnost povraćaja parcijalno ispravnih datoteka, ali i sistem filtriranja pogodaka na osnovu veličine (to bi ubrzalo proces skeniranja). Dr.Fone bi u praksi trebalo da radi sa praktično bilo kojim Android uređajem, bez obzira na to da li se trenutno nalazi na listi podržanih modela ili ne.

Vladimir PISODOROV

 
Activity Indicator 1.1.5, DiskLED 1.1, FloatLED 1.12, Free HDD LED 2.02, DriveGLEAM 1.12, Hard Disk Indicator 1.4, Disk Activity Indicator
Notepad3 0.2.5
Xojo 2015r4
Wondershare Dr.Fone for Android 5.7.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Jajuk Advanced Jukebox 1.10
RocketCake 1.0.4 Free Edition
Automatic Screenshotter 1.3.1
Pale Moon 26.1
GridinSoft Anti-Malware 3.0
Doro PDF Writer 2.06
Windows Repair 3.8.2
Complete Internet Repair 2.1
Amberlight 1.2
Sophos Home
TurboCollage 5.1
Free Alarm Clock 4.0.1
Copyfish 2.5.2
Google Nic Collection Dfine 2
KillEmAll 5.0 Beta
StartIsBack++ 1.2.1
Polarr Photo Editor 3.2.3
Topaz Clean 3
TimeBreak 1.2

Tip:
povraćaj podataka
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
912 KB (demo), 79,1 MB na HD-u
Cena:
50 dolara
Adresa:
www .wondershare .com /data -recovery /android -data -recovery .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera