TEST RUN<>
032016<><>

Jajuk Advanced Jukebox 1.10

Muzika sa Jave

Prva stvar koju treba da znate o Jajuku je da je u pitanju program napisan u Javi. Prilično neuobičajeno za jedan audio-plejer, zar ne? Iako će ovo u startu odbiti veliki broj korisnika zbog opšte poznatih predrasuda, moramo reći da će vam ih Jajuk sve raspršiti ako mu date šansu. S druge strane, tu je i podatak da je Jajuk, zbog svog porekla, multiplatformski orijentisan i da u identičnom obliku bitiše pod Windowsom, Linuxom i Mac OS X-om.

Dok radi, Jajuk ćete jedva primećivati jer troši minimalne količine raspoloživih hardverskih resursa. Engine zadužen za reprodukciju zasnovan je na MPlayeru i „krcka” svega 5,5 MB radne memorije i oko 1% procesorskog vremena. Ne da nema nikakvih problema sa brzinom i lagovima, već se Jajuk otvara brzo kao munja, internim resursima pristupa dok pucnete prstima i apsolutno je stabilan u radu.

Iako po definiciji spada u grupu audio-plejera, Jajuk je mnogo više od toga. Autor je u potpunosti ispratio nove trendove i program uobličio kao svojevrsni muzički menadžer, koji se hrani velikim bazama pesama. Prva stvar koju treba da uradite je da usmerite program na direktorijum sa muzikom i da odredite u kojim vremenskim intervalima će se proveravati da li ima novog materijala. Nakon toga kreće magija...

Autor programa navodi da je Jajuk namenjen naprednim korisnicima koji žele više od uobičajenog muzičkog plejera. Iako smo se na ovu izjavu prvobitno namrštili, testiranje nas je dovelo u sasvim drugo stanje svesti. Naime, umesto da optereti upravljački interfejs znanim i neznanim dodacima i mogućnostima koje koristi jedan na svakih dvadeset korisnika, implementiran je sijaset korisnih stvarčica koje život znače. Da se razumemo, po prvom pokretanju programa nećete znati gde prvo da pogledate jer i pored svega Jajuk i dalje deluje načičkan kao novogodišnja jelka, samo što je to u ovom slučaju to dobra stvar. Najviše nam se svidelo što se svim opcijama toliko jednostavno pristupa i tako su logično raspoređene da je korišćenje prava pesma. Povrh svega, lepo dizajnirane ikonice i svedene radne forme ekrana melem su za napaćene oči koje su se tokom godina nagledale kojekakvih nakinđurenih rešenja sumnjive funkcionalnosti. Pesmama iz kolekcije možete da pristupate na različite načine i ne možemo da se otmemo utisku da je program tako perfidno smišljen da nudi mogućnost obavljanja jedne vrste radnji na nekoliko različitih načina. Jajuk automatski sortira pesme po žanrovskoj pripadnosti, deli ih po albumima, omogućava pristup putem pojedinačnih fajlova (preko drvo-direktorijuma), pa čak na osnovu vaših preferencija pokušava da vam predloži numere sličnog „oblika”. Ne samo to, posebne sekcije u programu služe samo kako bi vas usmerile na numere koje skoro niste preslušavali, na nove iteme u bazi, odnosno na druge albume i numere grupa koje trenutno preslušavate. Preko posebnih tastera program „skače” na numere odabrane metodom slučajnog izbora, a može i da pristupi onima koje ste označili kao omiljene. Za sve numere iz baze automatski se povlače coveri za albume, preuzimaju se reči pesama, a na raspolaganju je i bistrenje sadržaja online radio-stanica.

Pored toga što ima ugrađen sistem za gradiranje numera, Jajuk ima i Intro režim koji omogućava da svaku pesmu iz plej-liste čujete u integralnom obliku, tu je i Karaoke filter koji će se potruditi da „maskira” glas i omogući vam da pevate uz muziku, potom editor zaglavlja... Ljubiteljima statistike na raspolaganju je čitava jedna sekcija koja pokazuje koji žanr muzike ste najviše slušali u prethodnom periodu, kako se menja veličina baze pesama iz meseca u mesec, koliko pojedinačnih pesama se nalazi u bazi i tako dalje. Program ima i naročitu sekciju za „pripremu” pesama koje ćete puštati na žurkama, bazu može da pretrese i označi duplikate...

Sekcija sa podešavanjima ne sadrži pregršt opcija, a zbog načina sortiranja je veoma pregledna i pristupačna. Odavde se može odrediti vremenski period „perklapanja” pesama koje se reprodukuju jedna za drugom (Crossfade), dužina trajanja Intro isečka (baš kao i pozicija sa koje će reprodukcija pesama početi), da li će se vršiti normalizacija zvuka, koja će biti veličina preuzetih covera, kako će plejer da se ponaša po startovanju (ne radi ništa, nastavlja reprodukciju tamo gde je stao, „skače” na pesmu po slučajnom izboru...), a možete i da se pozabavite izgledom delova upravljačkog interfejsa (veličinom slova, na primer). Inače, Jajuk na ulazu ne prepoznaje baš sve različite formate zapisa koji postoje – vidi ih svega 13. Međutim, na spisku se nalaze svi oni koji trenutno nešto znače i značili su ranije. Bez problema se otvaraju sve numere uskladištene u formatima: MP3, OGG, WAV, WMA, AIFF, FLAC, AAC, RM, APE... Kada su plej-liste u pitanju, moguće je raditi isključivo sa M3U komplementima, a ako vam je editovanje tagova u srcu, imajte na umu da iz ovog programa to možete da radite sa formatima: OGG, FLAC, WMA, AAC i MP3. Ukoliko poželite da ručno učitate covere za albume, to mogu da budu JPG, PNG ili GIF slike čija veličina ne prelazi jedan megabajt.

Ima li nedostataka? Naravno, nijedan program nije savršen, pa tako ni Jajuk. Ipak, za jedno besplatno ostvarenje ovaj program nudi sasvim dovoljno manevarskog prostora, a nemamo šta da prigovorimo ni na potrošnju resursa, odnosno stabilnost u radu. Zahtevniji korisnici zameriće što program ne koketira sa naročitim audio plug-inovima, ne donosi buljuk tršavih grafičkih vizuelizacija, ne nudi mogućnost konvertovanja numera, a nema ni sekciju za „čupanje” pesama sa audio-CD-ova.

Vladimir PISODOROV

 
Activity Indicator 1.1.5, DiskLED 1.1, FloatLED 1.12, Free HDD LED 2.02, DriveGLEAM 1.12, Hard Disk Indicator 1.4, Disk Activity Indicator
Notepad3 0.2.5
Xojo 2015r4
Wondershare Dr.Fone for Android 5.7.0
Jajuk Advanced Jukebox 1.10
Šta mislite o ovom tekstu?
RocketCake 1.0.4 Free Edition
Automatic Screenshotter 1.3.1
Pale Moon 26.1
GridinSoft Anti-Malware 3.0
Doro PDF Writer 2.06
Windows Repair 3.8.2
Complete Internet Repair 2.1
Amberlight 1.2
Sophos Home
TurboCollage 5.1
Free Alarm Clock 4.0.1
Copyfish 2.5.2
Google Nic Collection Dfine 2
KillEmAll 5.0 Beta
StartIsBack++ 1.2.1
Polarr Photo Editor 3.2.3
Topaz Clean 3
TimeBreak 1.2

Tip:
audio-plejer
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
21,1 MB, 37,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .jajuk .info
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera