TEST RUN<>
032016<><>

Notepad3 0.2.5

Notepad na kub

Tekst-editori spadaju u programe koji većini ljudi koji rade sa računarima (u prevodu, običnim korisnicima) nisu preko neophodni, ali se i njima često desi slučaj da je potrebno zapisati neki jednostavan tekst ili pogledati već postojeći. Za tu namenu je sasvim dovoljan fabrički Notepad koji dolazi uz Windows. Reč je o aplikaciji koja ne može da bude jednostavnija i koja nudi minimum funkcionalnosti. Ukoliko vam je potrebno više od toga, moraćete da potražite alternativno rešenje kojih je priličan broj, a mi vam predstavljamo jedno od boljih.

Reč je o programu nastalom na osnovu otvorenog kôda aplikacije Notepad2, koja je rađena sa ciljem da se stvori kvalitetna zamena za Notepad. Prvo što pada u oči je prisustvo linije alatki ispod menija koja ne postoji kod „originala”. Pored neizbežnih opcija za rad sa fajlovima (New, Open, Save), uređivanje teksta (Cut, Copy, Paste, Undo, Redo), pretraživanje (Find, Replace), našlo se mesta za još neke korisne stvarčice. Ikonica Browse otvara dijalog za pronalaženje fajlova i foldera na disku. Opcija Favorites je namenjena kreiranju prečica do nekih važnijih i češće korišćenih fajlova, sa ciljem da se pojednostavi njihovo lociranje. Word Wrap prilagođava duge linije teksta postojećem prozoru, dok Toggle All Folds grupiše tekst po logičkim celinama prikazujući samo nazive zaglavlja. Program po otvaranju nekog fajla automatski određuje šeme boja za prikaz sintakse, a ukoliko želimo da je promenimo ručno, tu je opcija Select Scheme. Na raspolaganju nam je 38 predefinisanih šema za najčešće korišćene tipove fajlova. Ukoliko dokument na kome radimo spada u kategoriju onih koji se mogu na neki način izvršiti (recimo, HTML), opcija Execute Document nam daje mogućnost da izaberemo aplikaciju u kojoj možemo proveriti rezultate rada. Za svaku je pohvalu i to što su autori programa postavili mogućnost uvećanja i smanjenja veličine teksta na vidljivo i brzo dostupno mesto.

Nabrojene stavke su samo vrh ledenog brega. Glavno bogatstvo opcija je smešteno pod standardnim opcijama menija: File, Edit, View i Settings. Dok se u File meniju skrivaju manje-više standardne funkcije za ovu vrstu programa, u meniju Edit nalazi se veliki broj opcija za manipulaciju tekstom. Počevši od onih za formatiranje, preko konverzije, dodavanja specijalnih karaktera, pa do ubacivanja tagova karakterističnih za skript jezike. U meniju View je mnoštvo opcija za prikazivanje teksta u okviru editora i teško je naći nešto iz te oblasti što ovaj program nema. Kada se uključe sve postojeće opcije, stičemo utisak kao da se nalazimo u nečemu što više liči na Visual Studio nego na Notepad, čija bi ovo trebalo da bude zamena. Slična je situacija i sa menijem Settings gde se nalaze brojne opcije za prilagođavanje izgleda i funkcionalnosti programa.

Glavni nedostatak programa je nemogućnost istovremenog otvaranja više dokumenata. Poslednja verzija ima i mogućnost šifrovanja tekstova snažnom AES 256 enkripcijom. Ta opcija nalazi se unutar File menija pod nazivom Set Encryption Passphrase i odličan je i jednostavan način da sačuvate sadržaj vaših fajlova od tuđih očiju.

Igor S RUŽIĆ

 
Activity Indicator 1.1.5, DiskLED 1.1, FloatLED 1.12, Free HDD LED 2.02, DriveGLEAM 1.12, Hard Disk Indicator 1.4, Disk Activity Indicator
Notepad3 0.2.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Xojo 2015r4
Wondershare Dr.Fone for Android 5.7.0
Jajuk Advanced Jukebox 1.10
RocketCake 1.0.4 Free Edition
Automatic Screenshotter 1.3.1
Pale Moon 26.1
GridinSoft Anti-Malware 3.0
Doro PDF Writer 2.06
Windows Repair 3.8.2
Complete Internet Repair 2.1
Amberlight 1.2
Sophos Home
TurboCollage 5.1
Free Alarm Clock 4.0.1
Copyfish 2.5.2
Google Nic Collection Dfine 2
KillEmAll 5.0 Beta
StartIsBack++ 1.2.1
Polarr Photo Editor 3.2.3
Topaz Clean 3
TimeBreak 1.2

Tip:
tekst-editor
Potrebno:
Windows

Veličina 1,38 MB, 1,59 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
rizonesoft .com /download /notepad3
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera