TEST RUN<>
032016<><>

Activity Indicator 1.1.5, DiskLED 1.1, FloatLED 1.12, Free HDD LED 2.02, DriveGLEAM 1.12, Hard Disk Indicator 1.4, Disk Activity Indicator

Indikacija aktivnosti hard-diskova

Svedoci smo da se poslednjih godina na tržištu pojavio veliki broj modela laptop računara koji na sebi nemaju lampicu koja pokazuje da li je hard-disk ili SSD uređaj aktivan ili ne. Teško je reći šta je pravi razlog za to, pošto malena LE dioda ne košta više od nekoliko centi, a može da bude dragocena u situacijama kada je računar neobično opterećen i spor. Moguće je da je glavni razlog bila „moda” koju je pokrenuo Apple sa svojim MacBook i Mac Pro računarima, a onda su ih ostali sledili po logici: „ako to radi Apple, onda to mora biti kul!”. Bilo kako bilo, lampice nema i na vama je da se snalazite kako da nadomestite funkcionalnost te korisne stvarčice. Zašto ne probate softverski, kada su ionako programi iz klase svedeni i krajnje prijemčivi? Od njih se očekuje da obavljaju svoj glavni posao, a ukoliko pružaju još nekakvu dodatnu funkcionalnost, tim bolje.

Activity Indicator 1.1.5

 
Nakon instalacije, program (goo.gl/CjXWlM, 802 KB) zauzima poziciju u systrayu i ima oblik pravougaonika koji trepće i ispod koga je napisano HD, bez obzira na to da li se radi o SSD, hard-disku ili memorijskoj kartici. Do glavnog prozora aplikacije dolazimo dvoklikom na ikonicu ili preko kontekstualnog menija. Tu nas dočekuje tab kontrola sa tri stupca na kojima su smeštene informacije o disku, dnevnik sa svim aktivnostima diska, kao i sâma podešavanja vezana za indikator. Pri dnu su smeštene opcije vezane za kreiranje i formatiranje žurnala dešavanja vezanih za fajl-sistem.

Opcija Drive selection nam nudi da izaberemo jedan od diskova koje želimo da nadziremo. U slučaju da imamo više diskova, potrebno je pokrenuti više instanci programa, što i nije baš najpraktičnije (posle restarta dodatni diskovi se gube). Klik na opciju Show extra indicator će prokazati dodatnu lampicu na desktopu. Taj drugi indikator je dobra stvar pošto ga možemo postaviti na bilo koje mesto na ekranu i tako imati bolji uvid u rad diska. Preko kontekstualnog menija možemo izabrati jednu od tri različite veličine prikaza, kao i vizuelnu temu (prejaka reč za obojenu pozadinu). Indikator pomeramo kursorskim strelicama nakon što prethodno kliknemo na njega. Svidela nam se mogućnost da nepostojeći LED zamenimo stvarnom lampicom za Caps, Num i Scroll komplemente na tastaturi. U minuse možemo ubrojati nemogućnost postavljanja indikatora iznad ostalih elemenata na desktopu. Moguće je podesiti interval provere aktivnosti diska, kao i izabrati neku od 18 ikonica za prikaz indikatora.

DiskLED 1.1

 
U pitanju je aplikacija (goo.gl/v4FYbV, 777 KB) kojoj je signaliziranje aktivnosti diska samo jedna od mogućnosti. Tačnije rečeno, to je glavna mogućnost, ali program nudi nadgledanje velikog broja drugih (WMI baziranih) funkcija za koje ćete teško naći uputstvo kako ih treba podesiti i koristiti. Nakon startovanja, indikator se spušta u systray i aktivnost prikazuje preko zelenog pravougaonika. U okviru opcija za podešavanje nema mnogo mesta za ulepšavanje interfejsa. Osim standardnog indikatora, moguće je iskoristiti i njegovu dvodelnu varijantu koja se koristi za složenije scenarije. Na raspolaganju nam je još mogućnost podešavanja intervala provere aktivnosti, kao i vraćanja svih podešavanja na početne vrednosti.

FloatLED 1.12

Naredni kandidat (goo.gl/hVmV73, 471 KB) prilikom prvog startovanja na desktop postavlja celokupan engleski alfabet, koji u stvari predstavlja oznake logičkih diskova unutar Windowsa. Pošto nam taj veliki niz slova nepotrebno zauzima prostor, prvo što treba da uradimo je da preko kontekstualnog menija uđemo u dijalog Configure Drives and Icons i da isključimo sve neiskorišćene oznake. Elegantniji način za to je da iskoristimo opciju Auto Hide Disconnected. Osim toga, imamo mogućnost da indikatoru dodelimo jednu od tri predefinisane veličine ili da formiramo novu po sopstvenom ukusu. Izvorna boja za prikaz čitanja podataka sa diska je zelena, dok je zapisivanje predstavljeno crvenom bojom, ali nam program dozvoljava da ih prilagodimo svom ukusu, kao i da promenimo boju pozadine i oznake diska. Izborom opcije Configure Window Options iz kontekstualnog menija, oznake diskova možemo prikazati vertikalno i/ili u dva reda. Tu je i opcija Enable Click Through koja omogućava da kliknemo na objekt koji se nalazi pod indikatorom.

Free HDD LED 2.02

 
Odličan primer (goo.gl/xDgTL6, 94 KB) kako ljudska pohlepa može obesmisliti potencijalno dobru stvar. Nije ovo ni prvi ni poslednji put da nam autori predlažu nagrađivanje za svoj uloženi trud, ali se ističe svojom napadnošću i drskošću. Prilikom prvog startovanja vas dočekuje prozor koji vam predlaže da uplatite „napojnicu” u visini od 10 do 50. Toliko tražiti za program koji je moguće napisati u roku od nekoliko časova? Bezobrazno! Ali ni to autoru nije bilo dovoljno nego je još postavio i reklamni baner. Ako ste pomislili da je torturi došao kraj, varate se. Sve dok ne platite za licencu, pored indikatora će se nalaziti značka Donate koja i te kako para oči (i zauzima radnu površinu).

Da nije svega toga, program bi bio sasvim prihvatljiv za korišćenje. Pored slovne oznake diska prikazan je indikator aktivnosti gde je plavom bojom predstavljeno čitanje, a crvenom pisanje podataka. Aktivnost se istovremeno prikazuje kako na desktopu tako i u systrayu i ovu drugu varijantu je moguće isključiti preko kontekstualnog menija. Postavljanjem kursora na indikator dobijamo podatke o veličini diska i slobodnog prostora na njemu. Posebno nas je razdražila reč Free u nazivu programa koji na tako upadljiv način traži novac.

DriveGLEAM 1.12

 
Iz naziva (goo.gl/nkT2hF, 307 KB) je jasno da je ovo stvar koja ima veze sa diskovima, ali pored „blinkanja” hard-diska, program omogućava da iz systraya posmatramo zauzeće procesora, radne i virtuelne memorije, kao i aktivnost mrežnih adaptera. Moguće je istovremeno praćenje više diskova, a sa uključenom opcijom Single Icon Mode, aktivnosti svih njih mogu biti sumirane u jednu ikonicu. U slučaju da želimo da prikažemo aktivnost diska putem LE diode na tastaturi, moguće je isključiti treptanje ikonice u systrayu. Lepa mogućnost je da prilikom podizanja sistema odložimo start indikatora na neko određeno vreme preko opcije Load indicators interval ms. Isključivanjem opcije Alternate icon(s) aktivnost biva prikazana preko celog područja ikonice menjajući boje u zavisnosti od režima rada. Radi temeljnosti još da spomenemo anahronu mogućnost prikazivanja aktivnosti diskova preko LE dioda priključenih na paralelni port.

Hard Disk Indicator 1.4

Jednostavan program (goo.gl/BXlkQD, 180 KB) koji u systrayu prikazuje sliku okrugle LE diode. Dvoklik izbacuje mali dijalog u donjem desnom delu ekrana sa natpisom diska čija se aktivnost posmatra i opcijom za prelazak na prozor sa podešavanjima, gde nas čeka ne naročito bogata ponuda. Osim izbora diskova čiji rad želimo da posmatramo (pet postojećih pozicija), možemo još promeniti boju diode, kao i podesiti interval provere aktivnosti diskova. Načinjene izmene snimamo klikom na prikaz diskete i zatim klikćemo na svetloplavu strelicu u donjem desnom uglu. Mislimo da se sve ovo moglo uraditi dosta jednostavnije preko kontekstualnog menija.

Disk Activity Indicator

 
Još jedan jednostavan i potpuno funkcionalan predstavnik (goo.gl/osi99f, 45 KB) ove klase programa krije se pod, rekli bi, isto tako jednostavnim i jasnim nazivom. Ovaj put je lampica izvorno prikazana u obliku zelenog kvadratića u systrayu. Iz kontekstualnog menija prelazimo u dijalog za podešavanja, gde možemo izabrati disk za posmatranje. Zanimljivo je da možemo birati između prikaza rada logičkih i fizičkih diskova, a to znači da ukoliko imamo samo jedan disk podeljen na više particija, čitanje sa bilo koje particije tog diska može biti prikazano u okviru jedinstvenog indikatora, dok u slučaju izbora logičkog diska biva prikazana aktivnost samo jedne particije. Od ostalih mogućnosti, tu je zadavanje intervala provere, omogućavanje startovanja programa prilikom podizanja sistema i promena ikonica za prikaz aktivnosti. Međutim, očigledno postoji bag u vezi sa ovom funkcijom pa je bolje ostaviti originalne parametre.

• • •

Obično na kraju ovakvih pregleda pravimo neki rezime. Ovde bi on bio suvišan, pošto svi kandidati zadovoljavajuće obavljaju posao. Jedino stavljamo veliki minus pred Free HDD LED koji, iako lepo obavlja zadatak, javno blati definiciju besplatnog softvera. Ukoliko imate potrebu za ovakvom vrstom programa, sigurni smo da smo vam pomogli da izaberete onaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Igor S RUŽIĆ

 
Activity Indicator 1.1.5, DiskLED 1.1, FloatLED 1.12, Free HDD LED 2.02, DriveGLEAM 1.12, Hard Disk Indicator 1.4, Disk Activity Indicator
Šta mislite o ovom tekstu?
Notepad3 0.2.5
Xojo 2015r4
Wondershare Dr.Fone for Android 5.7.0
Jajuk Advanced Jukebox 1.10
RocketCake 1.0.4 Free Edition
Automatic Screenshotter 1.3.1
Pale Moon 26.1
GridinSoft Anti-Malware 3.0
Doro PDF Writer 2.06
Windows Repair 3.8.2
Complete Internet Repair 2.1
Amberlight 1.2
Sophos Home
TurboCollage 5.1
Free Alarm Clock 4.0.1
Copyfish 2.5.2
Google Nic Collection Dfine 2
KillEmAll 5.0 Beta
StartIsBack++ 1.2.1
Polarr Photo Editor 3.2.3
Topaz Clean 3
TimeBreak 1.2
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera