TEST RUN<>
082012<><>

Room Arranger 7.0.2

Dizajnirajte svoj dom

Programi za vizuelizaciju i kreiranje sopstvene sobe ili celog stana nisu retkost. Osnovni postupak rada u njima je pravljenje kostura stana, odnosno zidova, a zatim i drugih osnovnih elemenata kao što su vrata i prozori. Sledi izbor boje i teksture kako bi se odmaklo od „sive faze”, a zatim i dodavanje sobnih elemenata. Sve je to izuzetno lako postići pomoću Room Arrangera.

Izrada stana može da se izvede uz pomoć čarobnjaka ili „pešačkim” putem. Ako se odlučite za veću slobodu, videćete da je iscrtavanje zidova veoma jednostavno, sa mogućnošću podešavanja njihove debljine, visine sobe, koja se automatski izdvaja kada zatvorite površinu itd. Program izračunava sve bitne razdaljine i mere među elementima stana. Te dimenzije mogu se eksportovati za dalje korišćenje (na primer, u Excelu). Metrika koja se koristi može da se promeni, tako da baratamo inčima ili milimetrima i srodnim veličinama. Kada ste završili sa celim projektom, program omogućava štampanje plana u određenoj razmeri, čak i na običnom štampaču, tako što raspoređuje plan na veliki broj spojenih listova papira.

Dizajn stana može se napraviti i na osnovu crteža, koji se može učitati kao pozadinska slika u programu. Podrazumeva se da je sve sa crteža već izmereno i proporcionalno, a prednost ovakvog načina rada je u tome što možete postavljati elemente po gotovoj šemi. Program sadrži solidan izbor materijala i tekstura kojima finije definišete prostorije. Za pipavije poslove poželjno je uključiti editor koji prikazuje pogled sa strane, jer je tako mnogo lakše pravilno rasporediti, na primer, kuhinjske elemente po visini. Još jedna od lepih opcija je „razvijeni” prikaz zidova, tako da se lako može kliknuti na svaki zid i editovati u smislu boje, teksture i slično.

Prikaz kuće može se prebaciti u tri dimenzije kako bi se stekao što realniji osećaj o dizajnu. Jedini objekti koji se ne prikazuju u prostornom pogledu su specijalni simboli koji označavaju strujnu mrežu itd. Vrlo je zanimljivo kretati se kroz sobu ili kuću koju ste sami dizajnirali, a igrači u nama odmah će se staviti u ulogu nekog FPS junaka. Odavno je jedan od sličnih programa koristio endžin jedne od starijih FPS igara, pa je dolazilo do neprijatnih scena kada bi pred potencijalnim kupcima prezenter pao s neke od platformi i poginuo. Prilikom kretanja u tri dimenzije moguće je stavljati ključne tačke na osnovu kojih će se napraviti animacija kretanja kroz stan, što je idealno za prezentaciju.

Završen stan možete opremati velikim brojem gotovih elemenata, grupisanih u biblioteci po vrsti sobe (kuhinja, kupatilo, spavaća soba...) i drugim kategorijama. Nismo stručnjaci za nameštaj i arhitekturu, ali smo datim elementima vrlo verno dočarali jednu postojeću sobu. Postoji veliki broj objekata koji se mogu besplatno preuzeti iz online bibiloteke.

Nedavno smo opisivali vrlo sličan program Sweet Home 3D, koji je besplatan. Skoro sve što je rečeno o njemu može se primeniti i na ovaj tekst. Iako se plaća, program koji smo ovog puta predstavili morao bi da uđe u uži krug aplikacija namenjenih uređivanju i dizajniranju životnog prostora, pa je potrebno kroz sasvim dovoljno dug probni period odrediti koji od njih više odgovara vašim potrebama. Postoje mnogo skuplji programi koji omogućavaju planiranje strujnih i cevnih instalacija, promenu osvetljenja u prostorijama, dizajniranje krova, topografiju, imaju mnogo lepši rendering endžin, izračunavaju očekivane troškove izgradnje itd. U testiranom programu zasad ne postoji ni importovanje 3D modela uređenih u nekom modeling softveru, ali je ta mogućnost najavljena u sledećoj verziji (postoji tutorijal koji objašnjava kako ručno možete importovati model, ali je to rezervisano za naprednije korisnike). Ipak, mislimo da se ovaj program može koristiti i na višem nivou od amaterskog.

Ognjen POPOVIĆ

 
Microsoft Windows Server 2012 (Release Candidate)
Avira Antivirus Premium 2012
Free Opener 2.0.1.0
GMX-PhotoPainter 2.1.0
LiberKey 5.7
Express Scribe Pro 5.51
Room Arranger 7.0.2
Šta mislite o ovom tekstu?
DefenseWall HIPS 3.18
iZotope iris
GameSalad Creator Beta
Crowd Control
Perfectum 2.01
Kido’z
Skype Voice Changer
3D Face Screensaver 1.0.2
JogoBox Beta
Better File Select 2.17
Summer at the desktop 1.2

Potrebno:
Windows XP/Vista/7
Veličina:
8,03 MB (trial), 18,2 MB na HD-u
Cena:
20 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .roomarranger .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera