TEST RUN<>
082012<><>

Free Opener 2.0.1.0

Program koji otvara više od 70 tipova fajlova

Povremeno se većini korisnika računara desi da naiđu na neki fajl koji ne mogu da otvore. Imajući u vidu veliki broj različitih ekstenzija, to svakako nije čudno. Ako ne želite da imate instalirane odgovarajuće programe za tipove fajlova koje otvarate veoma retko, onda je neki „univerzalni otvarač” najbolje rešenje. U poslednje vreme iz konkurencije se izdvojio Free Opener, program koji podržava više od 70 različitih ekstenzija.

Program krasi minimalistički dizajn, sa malo opcija. Od padajućih menija postoje samo File, Edit i Help. File nudi očekivane opcije otvaranja fajlova, pregled nedavno otvorenih dokumenata, te mogućnost štampanja i Print Preview prikaza. Help vas vodi do zvaničnog sajta, ali sadrži i listu podržanih ekstenzija ukoliko želite da proverite šta je sve podržano, mada to možete pogledati i na freeopener.com/formats.

Edit poseduje opcije za pretragu (Find i Find Next), pa se File Opener lako može koristiti za otvaranje i čitanje teksutalnih dokumenata, bilo da je reč o PDF, DOC, DOCX ili nekim drugim tipovima zapisa. Preferences sadrže samo jednu opciju – mogućnost promene teme, tj. izgleda. Uz Free Opener dolazi 11 tema, mada se sve uglavnom svodi na promenu boje.

Lista podržanih fajlova je zaista duga, a među njima je i većina ekstenzija koje se odnose na slike (JPEG, BMP, PNG, čak i PSD), video (WMV, AVI, MPEG...), kao i mnogi drugi tipovi dokumenata (code fajlovi, RAW slike, audio fajlovi i drugo). Zanimljivo je, na primer, to što Free Opener otvara i arhive, uključujući tu RAR, ZIP, 7Z, JAR i druge. Kada otvorite arhivu, ne samo što možete da pregledate njen sadržaj, već zapakovane fajlove možete i da ekstrahujete, uz podešavanje odgovarajućeg foldera. Free Opener je veoma brz kada je otpakivanje fajlova u pitanju, a postoji mogućnost i da čekirate samo određene datoteke u okviru arhive. Ovaj program uspeva da se snađe i sa arhivama koje su podeljene na više fajlova, ali je potrebno da otvorite prvi fajl (na primer, .RAR, a ne .R01). U slučaju ovakvih arhiva, Free Opener ipak nije brz koliko i za ovo specijalizovani programi.

Ovaj program uspeva da otvori veoma širok spektar fajlova zahvaljući paketu sa kojim dolazi. Free Opener, naime, instalira i prateći softver kako bi mogao da otvara sve živo. To znači da uz njega dolaze i Microsoftov .NET Framework, Adobe Flash Active X Object, pakovanje kodeka K-Lite itd.

Kada su drugi fajlovi u pitanju, Free Opener najčešće ne „uvažava” njihove specifičnosti. Naime, dok, na primer, arhive možete da otpakujete, slike ne možete da obrađujete (šteta je što nema bar nekoliko osnovnih operacija, poput rotiranja ili promene rezolucije). To važi i za većinu drugih fajlova, mada nije pravilo.

Video i muziku Free Opener otvara kao da je reč o Windows Media Playeru, tako da sa ovim programom možete da uradite sve što i sa WMP-om, ali samo kada je prikaz u pitanju. Imaćete i titlove, a za njih je zadužen VobSub.

Kada su u pitanju muzika, slike i drugi fajlovi, koji se često „konzumiraju” uzastopce, jedan za drugim, Free Opener vas neće oduševiti, jer on otvara samo individualne fajlove (sem ako ne otvorite plej-listu), tako da od listanja slika, njihovog prikaza u punom ekranu i slično nema ni govora.

Za čitanje je solidan, a uz mogućnost pretraga teksta i štampanja može da zameni vaš trenutni pregledač PDF fajlova. Iznenađuje odsustvo podrške za e-book formate (MOBI, EPUB, CBZ/CBR, DJVU). Imajući u vidu to da njihova popularnost raste, Free Opener će možda vremenom i dobiti podršku za čitanje elektronskih knjiga.

Iako brz u većini slučajeva, Free Opener ume sporije da učitava veće PDF-ove, kao i druga tekstualna dokumenta koja se protežu na mnogo stranica poput knjiga. Takođe, šteta je i to što je odsutna hand ikonica, pa ne možete da „vučete” tekst.

Program, takođe, otvara i tabele iz Excela i sličnih programa i prikazuje ih na veoma lep i pregledan način, ali je, naravno, mogućnost uređivanja odsutna. Kada je preglednost prikaza u pitanju, iznenadio nas je način na koji su prikazani subtitle fajlovi (SRT, SUB), jer smo jedan od njih otvorili u Free Openeru sasvim slučajno. Prikaz je, naime, tabelaran, sa jasnom numeracijom titla, njegovim tekstualnim sadržajem i prikazom trajanja (od–do).

Free Opener otvara i HTML, CSS, PHP, JavaScript i slične code fajlove i prikazuje ih onako kako bi to uradio Notepad++. Oni se čak mogu i editovati, međutim apsolutno nikakve dodatne mogućnosti nisu ponuđene, tako da Free Opener nije najbolje rešenje za to.

Šteta je što program ne nudi specifične opcije za tipove fajlova koje otvara. Tako bi njegova vrednost bila dodatno uvećana. Ovde ne mislimo samo na napredne opcije, već, na primer, i na mogućnost promene rezolucije fotografije, slideshow listanja slika i drugo. Takođe, iznenađuje to što ne postoji drag&drop funkcionalnost.

Ipak, Free Opener je koristan ako ga podesite tako da otvara tipove fajlova koje gotovo nikada ne pregledate kako ne biste morali da instalirate dodatne programe. Bilo bi još bolje da tokom instalacije možete da birate dodatni softver koji želite da instalirate, jer vam je, recimo, K-lite nepotreban ako već imate neki drugi kodek. Imajući u vidu to da je besplatan, bez obzira na izvesne nedostatke, Free Opener preporučujemo svima.

Ivan VESIĆ

 
Microsoft Windows Server 2012 (Release Candidate)
Avira Antivirus Premium 2012
Free Opener 2.0.1.0
Šta mislite o ovom tekstu?
GMX-PhotoPainter 2.1.0
LiberKey 5.7
Express Scribe Pro 5.51
Room Arranger 7.0.2
DefenseWall HIPS 3.18
iZotope iris
GameSalad Creator Beta
Crowd Control
Perfectum 2.01
Kido’z
Skype Voice Changer
3D Face Screensaver 1.0.2
JogoBox Beta
Better File Select 2.17
Summer at the desktop 1.2

Potrebno:
Windows XP/Vista/7
Veličina:
20,38 MB, 37,3 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
freeopener .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera