TEST RUN<>
042012<><>

Enso Launcher

Multitasking tastaturom u „hakerskom” maniru

Enso Launcher se podešava iz browsera
Ako je verovati Holivudu i američkim serijama, hakeri nikada ne koriste miša. U egzotičnijim situacijama, oni se dohvate trackballa, ali su najčešće u simbiozi sa tastaturom, koju koriste za apsolutno sve operacije. Nebrojano puta smo na filmovima videli hakere kako brzo kucaju na tastaturi dok prozori samo iskaču na ekranu. Verovali ili ne, postoji način da se i vi osetite kao holivudska verzija Kevina Mitnika.

Programi koji omogućavaju korisnicima da brzo, putem nekoliko pritisnutih tastera, obave većinu operacija, uključujući tu i otvaranje programa i web destinacija, nazivaju se launcheri. Oni spadaju u kategoriju softvera za uvećanje produktivnosti, a najpoznatiji takav program je Quicksilver za Mac. Postoje i alternative na PC-ju, a nama se posebno zanimljivim učinio Enso Launcher zbog svoje intuitivnosti i sposobnosti da lako „nauči” nove komande.

Da biste uneli komande treba da držite taster ’Caps Lock’
Posle instalacije, sve što ćete videti od Enso Launchera biće njegova tray ikonica, barem dok ne zadržite taster ’Caps Lock’. Ovo dugme na tastaturi, kada je Enso uključen, dobija novu funkciju. Dok držite ’Caps Lock’, Enso detektuje komande koje kucate. Na primer, ako želite da otvorite Chrome, dovoljno je da ukucate open chrome i pritisnete ’Enter’. Na prvi pogled, ovo deluje kao komplikovaniji proces od dvoklika na prečicu za ovaj internet pregledač. Međutim, ako multitaskujete (pogotovo na netbooku ili notebooku) i već imate milion otvorenih stvari, kucanje komandi lako se može ispostaviti kao brža praksa – pogotovo što, u većini slučajeva, ne morate da završite potrebnu frazu do kraja.

Naime, kada zadržite ’Caps Lock’ i počnete da kucate željeni pojam, Enso će automatski nastojati da predvidi šta vi zapravo želite. Najčešće je dovoljno da ukucate svega dva-tri slova da bi se stvorila mogućnost automatskog kompletiranja (baš kao kada nešto pretražujete na Googleu, samo što „kompletirate” svaku reč posebno). Onda je dovoljno da stisnete ’Enter’, i Enso će poslušati vašu komandu. Dalje, ne morate da ukucate puno ime programa (na primer, umesto open microsoft word dovoljno je samo open word).

Sem što je intuitivan, Enso je takođe i prijatan za oko. Program ne poseduje interfejs, pa ostavlja utisak aplikacije koja je nativno prisutna u operativnom sistemu ili koja je u stvari most između vas i vašeg računara. Enso vidite samo kada držite ’Caps Lock’, tj. kada kucate komande, i to u vidu više nego dovoljno krupnog maslinasto-zelenog teksta u crnom transparentom okviru u gornjem desnom uglu ekrana. Kako kucate slova tako se boja teksta intuitivno predviđene komande menja u belu kako bi autocomplete funkcionisao na najbolji način.

Od važnijih komandi ističe se Open, koja, kako joj naziv kaže, služi za otvaranje programa. Postoji i komanda Open With – kada selektujete neki fajl, na ovaj način možete da odaberete željeni program. Međutim, Enso Launcher postaje koristan tek onda kada ga naučite da otvara fajlove ili sajtove koje najviše koristite. Da biste ovo uradili, selekujte željeni fajl, folder, prečicu ili URL u browseru i kucajte learn as open, a zatim dodajte frazu koju želite. Na primer, ako želite da definišete komandu za brzo otvaranje sajta www.sk.rs, selektujte URL i ukucajte: learn as open www.sk.rs. Nadalje, kada u kombinaciji sa ’Caps Lock’ kucate open www.sk.rs, Enso Launcher će odmah pokrenuti vaš podrazumevani pregledač i ovaj web sajt. Ako je browser već aktivan, to će se desiti u novom tabu. Da Enso zaboravi ranije naučenu komandu kucajte unlearn, u kombinaciji sa željenim pojmom.

Još jedna korisna komanda je Go. Ona se koristi za biranje aktivnog prozora. Ako imate više aktivnih programa i prozora, Enso će pronaći željeni kada ukucate ovu komandu i naziv prozora, bilo da je reč o programu ili nekom folderu.

Enso Launcher ima integrisan i kalkulator za osnovne matematičke radnje. Ovaj program nudi još neke korisne mogućnosti. Na primer, možete da selektujete tekst i da ga automatski konvertujete u sva velika slova ili sva mala slova kucanjem komande upper case/lower case. Ako želite da pogledate kompletnu listu raspoloživih komandi, kucajte command list.

Za podešavanja se poslužite komandom preferences. Enso nudi dve stavke za konfigurisanje – možete da odaberete da li želite da držite ’Caps Lock’ dok kucate, što je podrazumevana postavka, ili da ovaj taster bude sticky karaktera. Takođe, ako vam ’Caps Lock’ ne odgovara, možete ga zameniti nekom od ponuđenih alternativa, mada nama on deluje kao najbolje rešenje, budući da morate da žrtvujete funkciju nekog tastera da biste koristili Enso.

Posle nekoliko dana korišćenja Enso Launchera, dovoljno smo se prilagodili da smo neke operacije završavali brže, mada je ostao čudan osećaj drugačijeg korisničkog iskustva. Enso nije namenjen samo korisnicima koji su „u simbiozi” sa tastaturom. U većini slučajeva nećete imati potrebu da završavate komande, tako da ne morate da budete ekspert za slepo kucanje, ali ta veština svakako dosta pomaže. Neke jednostavnije stvari, kao što je, recimo, kopiranje, jednostavno su stvar navike. Svi su naučili da koriste kombinacije tastera ’Ctrl+C’ i ’Ctrl+V’, tako da nema potrebe da se neko sada privikava na ’Caps Lock+P’. S druge strane, za prste je prijatnije da isključite aktivan program pritiskanjem ’Caps Lock+Q’ od ’Alt+F4’. Enso se takođe pokazao korisnim i za brzo minimiziranje i maksimiziranje programa.

Efikasno korišćenje Enso Launchera, onakvo kakvim su ga autori zamislili, dolazi sa vežbom i iskustvom, za šta morate imati malo volje i slobodnog vremena. Ponekad kucanje dva-tri tastera zaista može da bude brže od korišćenja miša, pa vam zato predlažemo da pružite šansu ovom softveru, jer će vam možda takvo korisničko iskustvo zaista odgovarati.

Ivan VESIĆ

 
Windows 8 Consumer Preview
SBB D3 Go
Mobipocket Creator 4.2
JAWS 13
Hot Virtual Keyboard 7.1
Sugar Bytes Guitarist 1.0.2
Yoono Desktop 1.8.24
Action(s) 1.1.8
Hippo Animator 1.5.4444
Cppcheck 1.53
iCopy 1.5.0.53
Axara 2D to 3D Converter 2.4.1
Enso Launcher
Šta mislite o ovom tekstu?
Cloud Generator
Gmail on speed dial
Urban Lightscape 1.0.3
TouristEye Trip Planner 7

Potrebno:
Windows 2000/XP/Vista
Veličina:
12,1 MB, 28,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .humanized .com /enso /launcher
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera