LAKI PINGVINI<>
042012<><>

Wallch 2.1

Oživite pozadinu radne površine

Omiljene slike korisnika ulepšavaju pozadine radnih površina njihovih računara od kada je sveta i veka, tačnije od kada je izmišljen GUI. Obično se slike biraju i postavljaju ručno, što je bilo nužno do pojave novijih verzija modernih operativnih sistema, kada je implementirana mogućnost automatske promene pozadinskih slika u određenom intervalu. Ovakva sudbina zadesila je i KDE i Gnome, pa u samim okruženjima postoje rutine za taj posao. Međutim, nekad dobro dođe da se puko šaltanje na 10 minuta malo promrda.

Pronašli smo još jedan zanimljiv programčić koji se zove Wallch, skraćeno od Wallpaper changer, čiji je primarni cilj promena pozadina u okruženjima Gnome 2 i 3 . Međutim, biranje toga koje će se stvari dešavati i kako nešto je unapređen u odnosu na podrazumevane sistemske rutine. Korisnici Ubuntu Linuxa pošteđeni su kompajliranja izvornog koda i za njih su dostupni x86 i x86_64 binarni DEB paketi na zvaničnoj stranici projekta, dok će korisnici ostalih distribucija morati da se „pomuče” kompajliranjem. Interfejs programa je jednostavan i krajnje je intuitivan. Po instalaciji treba pokrenuti program i obaviti inicijalna podešavanja. Na spisak lokacija slika na levoj strani prozora treba dodati pojedinačne datoteke ili čitave direktorijume u kojima se slike nalaze, odrediti vremenski interval za promenu slika, eventualno aktivirati nasumični izbor slika iz spiska i nasumični period za promenu slika koji će biti u rasponu od dva do 20 minuta. Ostaje još da se klikne na dugme Play i predstava može da počne.

Slike sa spiska mogu da se uklanjaju i raspoređuju po redosledu u slučaju promena „po redu”. Dugmad za „reprodukciju” promena omogućava pauziranje, šaltanje i zaustavljanje aktivnosti programa. Na desnoj strani je vizuelni prikaz aktivne slike koja je postavljena kao pozadina, kao i dva dugmeta – jedno za hvatanje slike sa web kamere, a drugo za hvatanje snimka celog ekrana i njihovo snimanje na disk.

Da sve ne bi bilo baš nadohvat ruke, autori Wallcha smestili su dodatne postavke u Preferences. Tu je moguće namestiti da se prilikom pokretanja programa jednom postavi pozadina, da se aktivira predefinisana promena ili uključi prikaz Live Earth pozadine. Pozicioniranje slike na pozadini, jezik interfejsa programa i format istorije, te vizuelno i zvučno obaveštenje o promeni pozadine takođe se šteluju u ovom odeljku.

Zgodne funkcije koje bi trebalo da budu zanimljive različitim profilima korisnika su Live Earth i History. Specijalni „tip” pozadine nazvan je Live Earth i zamenjuje odabrane slike sa spiska prikazom živog satelitskog snimka Zemlje sa vidljivim područjima u kojima je dan ili noć. Za njegovo funkcionisanje neophodna je veza sa Internetom jer će u suprotnom program javljati da proverimo vezu sa Internetom jer nije u mogućnosti da se poveže i preuzme satelitski snimak. Problem ima History, koji bi trebalo da prikaže kad je koja slika postavljena za pozadinu, ali kod nas na probi to nije funkcionisalo kako treba – spisak je uvek bio prazan iako je logovanje aktivno u podešavanjima i History prikazuje broj „promena”.

U slučaju da korisnik nema šta zanimljivo da stavi kao pozadinu, autori programa potrudili su se da pripreme 1000 HD pozadina i omoguće njihovo besplatno preuzimanje. Lep gest, imajući u vidu to da nam slike koje svakodnevno gledamo na svojim ekranima vremenom postaju dosadne. Ako zanemarimo nefunkcionalne funkcije Live Earth i History, Wallch još danas može da postane korisna alatka na vašem Ubuntuu.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Wallch 2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
KeePassX 0.4.3
CentOS 6.2
inSSIDer 2 v0.1.1
Midori i Jumanji

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
2,52 MB DEB; 6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
wall -changer .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera