LAKI PINGVINI<>
042012<><>

KeePassX 0.4.3

Sve lozinke pod jednim ključem i nadohvat ruke

Danas je prvi vid zaštite privatnosti postavljanje lozinke za telefon, kompjuter, elektronsku poštu, društvene mreže, platne kartice, e-banking i razne druge stvari. Stručnjaci za bezbednost savetuju da nikad ne koristimo istu lozinku na dva mesta. Koliko ljudi danas na nedeljnom nivou koristi manje od deset mesta na kojima treba uneti lozinku za pristup? Od onih koji koriste Internet – zanemarljivo malo. Nikako nije dobro lozinke zapisivati na papirićima, ostavljati ih kojekuda, pa čak ni čuvati u tekstualnim ili Office dokumentima bez lozinke. Ali, zato je veoma preporučljivo čuvati ih u specijalizovanim programima koji sve podatke kriptuju jakim algoritmom i praktično ih čine nedodirljivim. Jedan od takvih programa je KeePassX, koji vam ovom prilikom predstavljamo.

KeePassX je višeplatformski besplatni program otvorenog izvornog koda, koji pomaže u organizaciji i čuvanju lozinki i drugih podataka za pristup mejlovima, sajtovima i drugim web lokacijama. Sve te podatke organizuje u jednu celinu, koju zatim kriptuje lozinkom ili disk ključem algoritmom AES ili Twofish, tako da korisnik umesto da pamti više od jedne lozinke jednostavno može na umu da nosi samo jednu, onu za otključavanje KeePassX baze, ili čak ni tu jednu ako koristi disk ključ, te umesto lozinke upotrebi njega za otključavanje baze.

Interfejs programa jednostavan je i intuitivan, bez suvišnih elemenata. Prozor je vertikalno podeljen na dva okna – levo za stablo grupa, a desno za prikaz spiska stavki unutar izabrane grupe gore, te blok za prikaz sadržaja izabrane stavke dole. Osim predefinisanih grupa Internet, Email i Backup, korisnik može da kreira i druge grupe (prečica ’Ctrl+G’), kao i podgrupe ukoliko je potrebno lozinke dodatno rasporediti (npr. unutar grupe Internet mogu da postoje podgrupe Forumi, Društvene mreže, Portali i slično). Za svaku stavku (prečica ’Ctrl+Y’) može da se odredi kojoj će grupi ili podgrupi da pripada, koju ikonicu će da koristi, naziv stavke, korisničko ime, URL adresa, lozinka ponovljena dva puta, napomena, datum i vreme kada će lozinka da istekne, te da li joj je „život” uopšte i ograničen. Uz svaku stavku može da se prikači neka datoteka, koja će takođe biti kriptovana.

Ukoliko korisnik želi da postavi novu, bezbednu lozinku koja je nasumično generisana, može da koristi ugrađeni generator lozinki (prečica ’Ctrl+P’). Ova alatka je sjajno osmišljena i može biti od velike koristi jer, osim određivanja dužine lozinke, omogućava korisniku da odredi grupe karaktera koje će biti korišćene za generisanje lozinke, da li je isključena upotreba sličnih karaktera i uključena obaveza upotrebe karaktera iz svih odabranih grupa. Povrh svega, može se koristiti i sakupljanje „entropije”, tako da će na slučajnost odabranih karaktera uticati pozicija kursora miša i tasteri pritisnuti na tastaturi.

Kako bi imao uvid u trajnost lozinki, korisnik može da koristi alatku za prikaz isteklih lozinki (prečica ’Ctrl+X’). A kada se broj stavki umnoži, korisniku je na raspolaganju opcija pretrage (prečica ’Ctrl+F’) koja omogućava gotovo trenutan prikaz stavki koje u svom sadržaju imaju traženu frazu. Zahvaljujući tome nije potrebno prisećati se u kojoj je podgrupi koje grupe smeštena lozinka za Facebook nalog sestre Đoletove bivše devojke. Dovoljno je potražiti „face” i u rezultatima pretrage će se pojaviti spisak svih dostupnih lozinki.

Podrazumevano, korisničko ime i lozinka u spisku stavki i bloku prikaza predstavljeni su zvezdicama. Međutim, nije neophodno ulaziti u režim uređivanja stavke i kliknuti na dugme za prikaz lozinke, već je dovoljno pritisnuti prečicu ’Ctrl+C’ kada je stavka odabrana i lozinka će biti iskopirana u clipboard, dok se za kopiranje korisničkog imena koristi prečica ’Ctrl+B’. Otvaranje URL adrese odabrane stavke u podrazumevanom web browseru postiže se prečicom ’Ctrl+U’ ili klikom na aktivni link u bloku za prikaz stavke.

U podešavanjima programa, između ostalog, može da se aktivira snimanje baze nakon svake izmene stavke, da se podesi izgled prikaza odabrane stavke, da se izabere jezik interfejsa (dostupan je i srpski jezik), da se odredi vreme nakon kojeg se briše clipboard, da se aktivira zaključavanje programa nakon minimizovanja (kako ne bi došlo do zloupotrebe podataka), čak i da se odabere web browser tako da se linkovi ne otvaraju u onom podrazumevanom.

Iskreno da vam kažemo, nismo ni slutili koliko je KeePassX zgodan i koristan program u svakodnevnom radu do trenutka dok ga nismo isprobali. On bez svake sumnje ostaje obavezna alatka na našem ljubimcu, a vi sami odlučite šta vam je činiti.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Wallch 2.1
KeePassX 0.4.3
Šta mislite o ovom tekstu?
CentOS 6.2
inSSIDer 2 v0.1.1
Midori i Jumanji

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPLv2 i BSD
Veličina:
1,05 MB DEB; 3,4 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .keepassx .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera