LAKI PINGVINI<>
042012<><>

Midori i Jumanji

Firefox ili ne?

Pregled alternativnih web browsera

Internet konstantno raste, a broj novih web stranica se iz dana u dan povećava. O tome da ljudi imaju što bolji doživljaj prilikom surfovanja Webom staraju se browseri. Korisnici se uglavnom odlučuju za Firefox, Operu ili Chrome zato što su oni najpoznatiji. A šta je sa ostalim browserima? Sigurno da na Webu postoji još neka alternativa koja bi mogla da parira nekom od pomenutih, a možda čak i da ga zameni? Predstavićemo nam dva takva programa, koji su možda manje poznati korisnicima, ali to ne znači i da su lošiji od „mejnstrim” browsera.

Počećemo sa browserom koji se zove Midori (što na japanskom znači zeleno). Korisnici Arch Linuxa mogu ga naći u riznici community i instalirati ga komandom pacman -S midori. Namenjen je GTK okruženju, i za brzo renderovanje stranica koristi WebKit (www.webkit.org). Izgledom podseća na Google Chrome i podržava kreiranje tabova, privatne sesije, korisničke skripte. Ima lako izmenljiv i proširiv korisnički interfejs. Kad se otvori novi tab u ovom browseru, pojavljuju se prečice do sajtova koje je korisnik definisao. Opcija Preferences u odeljku Menu sadrži sve standardne opcije kao i ostali browseri, pa ćemo pomenuti samo mogućnost dodavanja ekstenzija, kojim možete poboljšati izgled i rad ovog programa.

Jumanji je GTK browser koji je zasnovan na endžinu libwebkit. Korisnici Arch Linuxa mogu ga naći u riznici AUR i instalirati ga komandom yaourt -S jumanji. Njegov cilj je da korisniku pruži minimalistički interfejs, uz mogućnost što lakšeg uređivanja. Glavni način navigacije je korišćenjem prečica. Konfigurisanje ovog browsera je malo komplikovanije. U direktorijumu /home/$USER/.config/jumanji nalazi se konfiguracioni fajl jumanjirc, u kojem se definišu sva podešavanja, od podrazumevanog pretraživača i home stranice do prečica za određene akcije. Čuvanje omiljenih lokacija je rešeno tako što se, kao u vi(m) editoru teksta, ukuca dvotačka, a onda bookmark www.primer.com. Što se tiče navigacije, pomenućemo samo neke najbitnije komande. Ako dva puta pritisnete taster ’g’ (’gg’), vratićete se na početak stranice. Kombinacija tastera ’Ctrl+O’ vraća vas stranicu unazad, a ’Ctrl+I’ stranicu napred. Novi tab otvara se pritiskom na taster ’t’, a pritiskom na taster ’o’ otvarate novu stranicu u trenutnom tabu. Prilikom otvaranja nove stranice, pritiskom tastera ’Tab’ izlistaće se spisak stranica koje ste već unosili. Postoji još browsera koji su slični ovom (LuaKit, dwb) i pitanje je ukusa koji ćete izabrati. Za više informacija o prečicama i konfiguraciji posetite tinyurl.com/69mnnjc.

Kao što ste iz priloženog mogli da vidite, postoje i drugi browseri koji su u stanju da podmire potrebe prosečnih korisnika. Novim korisnicima preporučujemo Midori zato što imaj slične opcije kao i najčešće korišćeni Firefox, Opera i Chrome. S druge strane, iskusnijim korisnicima preporučujemo Jumanji, jer on omogućava da se do detalja samostalno „skocka” i tako internet iskustvo korisnika podigne na viši nivo.

Miloš DUKIĆ

 
Wallch 2.1
KeePassX 0.4.3
CentOS 6.2
inSSIDer 2 v0.1.1
Midori i Jumanji
Šta mislite o ovom tekstu?

Midori
Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU LGPL 2.1
Veličina:
643 KB source, 3.6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://goo .gl /EwPH2

Jumanji
Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
custom
Veličina:
736 KB source, 93 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://goo .gl /QCCBQ
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera