PHONE ZONE<>
042012<><>

Motorola Wilder

Divlja jeftinoća

Model HTC Smart do sada je bio naša jedina prilika da isprobamo platformu Brew. Pomenuti OS, ako se uopšte može smatrati „punokrvnim” operativnim sistemom naspram konkurencije u vidu Androida, iOS-a ili drugih, nije postigao previše uspeha, ali to nije zasmetalo Motoroli da prošlog leta predstavi Wilder, veoma jeftini Brew-powered telefon.

Wilder odlikuje malo kućište oblih dimenzija, gde na prvoj strani zatičemo čak dva ekrana. Prvi je „klasičan” TFT touchscreen, dijagonale 2,8 inča, dok drugi služi za prikazivanje informacija i u pitanju je 0,7” OLED monohromatski displej. Na njemu možete videti stanje baterije i signala, odnosno tačno vreme. To je zanimljiv detalj, ali, prema našem mišljenju, potpuno nepotreban jer se sve to već nalazi u traci za notifikacije samog OS-a, pa je prostor koji ekran zauzima mogao biti iskorišćen na pametniji način. Izrada nas je poprilično iznenadila jer telefon u opšte ne deluje kao jeftina kineska igračka. Zanimljivo je i to što je Wilder otporan na prašinu i prosutu tečnost.

Od unutrašnjosti nismo očekivali previše. Qualcommov jednojezgarni procesor radi na 600 MHz, uz 64 MB radne memorije, 128 MB ROM-a i svega 5 MB interne memorije – kupovina dodatne microSD kartice nameće se kao obavezna. Ekran se ne može pohvaliti kvalitetom prikaza (isprane boje, loš kontrast), ali uprkos tome što je rezistivnog tipa, odziv je veoma dobar i nismo imali poteškoća pri korišćenju.

Wireless je, naravno, stavka koja nam je najviše nedostajala, a kako ni GSM čip ne podržava 3G konekcije, jasno je da je surf na ovom uređaju veoma bolno iskustvo. Kamera od 2 megapiksela, jasno, ne može mnogo da pruži, ali zato baterija kapaciteta 910 mAh na ovako nezahtevnom uređaju može da izgura i više od dva dana.

Motorolina implementacija platforme Brew nije ni blizu one koju smo zatekli kod HTC-ovog Smarta. GUI je mnogo prostiji i manje atraktivan, email aplikacija podržava samo standard POP3 i nema automatska podešavanja za popularne servise poput Gmaila, a video plejer se muči sa većinom formata (VMW i MPEG-4 su mu nepoznati). Performanse su takođe za diskusiju, jer pokretanje svake Java aplikacije, čak i preinstaliranih Facebook i Twitter klijenata, znatno usporava telefon, što će znati da iznervira korisnike.

Wilder je solidan izbor ako vam treba jeftin i izdržljiv telefon za priču, SMS i poneku „smart” funkciju poput veoma kratkog surfa preko EDGE konekcije. Ako želite iole napredniji uređaj, Wilder nikako nije za vas. Iako smo ga poredili sa Smartom, treba napomenuti to da je on kada se pojavio bio znatno skuplji od Wildera. Za to ne treba kriviti Motorolu, jer se zbog izrazito niske cene mora napraviti mnogo kompromisa.

Petar MARINKOVIĆ

 
Motorola Wilder
Šta mislite o ovom tekstu?
Motorola Gleam
Nokia N9
LG Prada 3.0
Nokia Asha 300
Samsung P6200 Galaxy Tab 7.0 Plus
MaxTab Dual W GPS tablet
Any.DO
Iris
Pocket
Glympse
Circle Launcher
Corp-Mail Email
TV vodič

Operativni sistem:
Brew MP
Dimenzije:
105 x 48 x 13 mm / 92 g
Ostalo:
Qualcomm ESC6240 600 MHz, 64 MB RAM-a, 128 MB ROM-a, 5 MB interne memorije, microSD, 2,8” rezistivni TFT (320 x 280, 256 K), 0,7” OLED (96 x 16), BT 2.1, microUSB, 3,5 mm audio, 2 MPx kamera sa 6x digitalnim zumom, baterija 910 mAh
Proizvođač:
Motorola
Kontakt:
Roaming Electronics
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera