PD KUTAK<>
032010<><>

Google Chrome 4.0.249.78

U punom zaletu

Od trenutka kada se 2. septembra 2008. godine pojavila prva beta verzija browsera Chrome, Google nije posustajao sa razvojem ovog web čitača. Od tada se gotovo na nedeljnom nivou izbacuju nove verzije, pa nije ni čudo što je za ovako kratko vreme, bar kada se radi o brojčanoj oznaci verzije, dostignut Firefox i prestignut Safari, a kako nam se čini, neće još mnogo vremena proći dok se ne uhvati priključak sa Explorerom i Operom. Međutim, Googleu moramo da odamo priznanje da nikad nije jurio samo da nabaci „kilometražu” na brojačniku verzije, već je u svoj proizvod uvek ugrađivao nove i korisne funkcije.

Glavna odlika ovog web čitača ostala je ista. Chrome je i dalje zadržao jednostavan, da ne kažemo spartanski izgled. Njegov interfejs skoro da nema nijedan detalj koji bi se mogao nazvati viškom. Sve je podređeno jednostavnosti upotrebe i fokusiranju na sadržaj stranice, a ne na izgled samog browsera. Naravno, nisu zaboravljeni ni web standardi – Chrome je u potpunosti kompatibilan sa Acid2 i Acid3 testovima. Da ne bude zabune, i verzije 3.xx imale su 100/100 poena na Acid3 testu, ali tada browser iz sigurnosnih razloga nije dozvoljavao preuzimanje specifičnih fontova koji su možda korišćeni u nekim prezentacijama, što je sada dopušteno, pa možemo da kažemo da sadašnjih 100 poena vrede više od pređašnjih.

Nakon dugog perioda razvoja web browsera uopšte došlo se do tačke kada je veoma teško smisliti nešto novo. Sve je već isprobano i implementirano u nekom browseru, a razlike se obično ogledaju samo u načinu implementacije. Ako pogledamo period od poslednjih godinu i kusur dana od kada se pojavio Chrome, jedini pravi novitet napravio je Microsoft u IE8 opcijama Web Slice i Web Accelerator. Njemu se sada pridružio i Google opcijom Bookmark sync. Prebacivanje bookmarka iz jednog browsera u drugi danas je praktično uobičajena stvar i svi programi imaju opcije za eksportovanje ili za uvoz liste omiljenih web adresa iz konkurentskog programa. Ipak, Google je ovoj tematici pristupio na malo drugačiji način. U skladu sa sve prisutnijim cloud computing rešenjima, odlučio je da omogući jednostavnu sinhronizaciju bookmarka na praktično neograničenom broju računara koje možete da koristite. Uslov je da upotrebljavate Google Chrome (verziju 4.x) i da na svakom od tih računara aktivirate opciju Bookmark sync. Vaši omiljeni sajtovi će nakon toga biti sačuvani na vašem Google nalogu. Kad se malo razmisli, ovo je verovatno jedan od najprirodnijih načina za uvođenje „oblaka” u svakodnevni rad, jer vam je za surfovanje svakako neophodan Internet.

Drugi novitet koji donosi aktuelna verzija (mislimo na 4.x verzije uopšteno) jeste podrška za ekstenzije. Svi konkurenti imaju add-on, plug-in module, widgete ili kako god da se oni zovu, pa je bilo očekivano i da će Google ponuditi svoju varijantu proširenja osnovne funkcionalnosti browsera. U trenutku pisanja ovog teksta na delu sajta koji je posvećen ovoj tematici bila je na raspolaganju 2171 ekstenzija, što znači da postoji velika šansa da ćete pronaći „eksterno” rešenje za neki problem koji vas eventualno muči u vezi sa ovim browserom.

Treće polje na kome su napravljena znatna unapređenja vezano je za bezbednost. Postoji pet opcija koje su unapređene u ovom domenu. Možda je najznačajnije unapređenje podrška za tzv. Strict-Transport-Security, koji omogućava sajtu da „kaže” browseru da želi da bude kontaktiran putem Secure Socket Layera (SSL), što u prevodu znači da će Chrome tom sajtu uvek pristupati preko HTTPS-a, a svaka greška u sertifikatima rezultovaće prekidom sesije. X-Frame-Options je opcija koja štiti od skrivenih elemenata koji se pozicioniraju ispod kursora, čime se onemogućava aktiviranje nekih neželjenih akcija klikom miša. Ostala sigurnosna unapređenja vezana su za standard HTML 5, koji je takođe podržan u ovoj verziji Chromea.

Ne smemo da zaboravimo ni mogućnost skrivenog načina rada. Ovaj inkognito pristup Netu znači da možete slobodno da surfujete i da pri tom ne brinete hoćete li za sobom ostaviti istorijat posećenih stranica, kolačiće ili vaše lične podatke ako ste ih unosili da biste pristupili nekom sajtu. Ova zaštićena sesija obavlja se u posebnom prozoru i njegovim zatvaranjem nestaju svi tragovi vezani za akcije koje su u njemu obavljane. Treba samo obratiti pažnju na to da se ipak neće obrisati bookmarkovi napravljeni iz ovog prozora, kao ni fajlovi koje ste downloadovali i snimili negde na lokalnom disku.

Ako se do sada možda i moglo reći da Google Chrome predstavlja simpatičan, ali opcijama relativno siromašan program, ta konstatacija više nikako ne stoji. Sada je to po svim aspektima konkurentan program za surfovanje Internetom, koji uz to nudi i nekoliko veoma interesantnih noviteta.

Branislav BUBANJA

 
avast! Free Antivirus 5.0.396
Flashkicker
FILEminimizer Pictures 2.0
Bigasoft Total Video Converter 1.7.5
Password Generator Professional 5.46 Lite
Google Chrome 4.0.249.78
Šta mislite o ovom tekstu?
Gmail Manager 0.6
MiniTube
NightVision 1.03
Upside Down 0.2.1

Potrebno:
Windows XP/Vista/7
Veličina:
551 KB, 81,51 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .google .com /chrome
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera