PD KUTAK<>
022010<><>

Panda Cloud Antivirus

Zaštita u oblaku

Oblaci su se nadvili nad antivirusnim softverom. Na sreću, nisu u pitanju meteorološki oblaci niti se radi o tmurnim dešavanjima nastalim usled svetske ekonomske krize. Oblaci koji kolaju u antivirusnoj sferi predstavljaju konkretnu primenu najnovijih IT trendova: umesto iz lokala, svi resursi crpe se iz prostranstva Interneta. Kod nas najpoznatiji i najčešće korišćeni antivirusni paketi F-Secure i Kaspersky u svojim novim verzijama koketiraju sa cloud rešenjima, ali to predstavlja samo nadgradnju klasičnog načina funkcionisanja antivirusa. Za razliku od njih, Panda je predstavila prvo pravo antivirusno rešenje koje se zasniva isključivo na „oblacima”.

Panda Cloud Antivirus napravljen je na potpuno drugačijim principima od onih na koje smo navikli. Nema potrebe za preuzimanjem najnovijih potpisa virusa, nema osvežavanja, nema čak ni podešavanja ovog paketa. Sve što vam treba jeste nalog na antivirusnom servisu Panda i programčić koji će komunicirati i povezati vas sa Panda Collective Intelligence sistemom. Pre nego što krenemo dalje, prokomentarisaćemo šta ovo može da znači za korisnika. Osim što podešavanja praktično ne postoje (što se može smatrati prednošću ili manom, u zavisnosti od toga iz kog se ugla gleda), definitivna prednost ovog antivirusnog rešenja jeste to što je opterećenje samog sistema svedeno na minimum. Aplikacija koja stoji na lokalnom računaru uopšte nije antivirusni program već samo posrednik koji vaš račnar povezuje sa „oblakom”. Iz ovog proizilazi i jedan od retkih pravih mogućih problema sa ovim antivirusom – da bi antivirus bio potpuno operativan morate da budete povezani na Internet. Srećom, širokopojasni Internet sada je ušao u većinu domova, tako da pomenuti problem iz dana u dan praktično postaje sve manji.

Jednostavnost u radu sa ovim antivirusom teško da će ikada biti nadmašena. Korisniku su na raspolaganju samo četiri opcije i mogućnost poziva antivirusa iz kontekstnog menija u Windows Exploreru. Opcije su jasne i praktično ne postoji način da pogrešite. Napredni korisnici će verovatno biti nezadovoljni, jer sa ovim paketom gube kontrolu na koju su sigurno navikli. Jednostavno, ne postoji način da se pogledaju i prilagode detalji. S druge strane, većina korisnika će biti prezadovoljna zbog toga što neće morati da brine o tome da li je neka opcija čekirana ili o tome kako se aktiviraju neka podešavanja jer su to umesto njih uradili eksperti iz Pande. Ukoliko, pak, želite da se informišete, na sajtu proizvođača postoji stranica na kojoj se u realnom vremenu može pogledati globalna virusna aktivnost, najnoviji otkriveni virusi, kao i to koji maliciozni program predstavlja najveći problem za korisnike računara.

Ma koliko sa korisničke strane delovao jednostavan, Panda Cloud Antivirus ispod haube poseduje vrlo napredna rešenja. Ovo je prvi njihov proizvod koji koristi novi engine, interno nazvan Nano, veoma brz i pouzdan sistem čiji je cilj da poboljša tehnologiju Collective Intelligence. Program sadrži tri sistema detekcije malicioznog kôda. Osnovni sistem predstavlja tzv. On-Access Scan, čija je namena u tome da proverava fajlove koji se trenutno koriste. Osim njega, na raspolaganju je i Prefetch Scan za fajlove koji ne moraju da se skeniraju u realnom vremenu. Ovaj tip skeniranja pravi neku vrstu liste prioriteta za skeniranje, a sam proces skeniranja fajla započinje kada on dospe na vrh liste. Naravno, ukoliko se fajl u međuvremenu pokrene (ili ga pozove neki drugi program), izbacuje se iz ove liste i nad njim se pokreće On-Access skeniranje. Poslednja vrsta skeniranja obavlja se u pozadini. Background Scan vrši se nad svim fajlovima koji su rezidentni u memoriji računara. Kako se ne bi trošili resursi, ovaj način skeniranja obavlja se isključivo kada je sistem u idle režimu rada. To je verovatno i glavni razlog zašto se čini da se detekcija celog sistema, onda kada se pokrene, obavlja veoma brzo – program je dosta toga već uradio sam. Inače, na raspolaganju su dva tipa skeniranja. Quick Scan pretražuje sistemske foldere, fajlove i sve ostale delove sistema koji mogu da budu zaraženi. Ukoliko želite detaljnije skeniranje preporučujemo da prvo odaberete ovu opciju, a onda da ponovite skeniranje opcijom Scan other items, u kojoj ćete obeležiti sve foldere na disku. Velike razlike u brzini prvog i narednih skeniranja ukazuju na to da program vrši neku vrstu internog keširanja informacija o skeniranim fajlovima.

Nakon pronalaska zaraženog fajla, prikazaće se lista pronađenih pretnji. Tu se nalaze fajlovi koji su blokirani i poslati u Panda laboratoriju na detaljnije ispitivanje. Odavde fajlove možete da vratite u njihovo radno okruženje (ukoliko smatrate da je uzbuna bila lažna) ili da ih potpuno uklonite sa računara. Interesantan je i način na koji se pokazuje statistika pronađenih i uklonjenih pretnji. Ona je prikazana u obliku „torte”, gde se različitim bojama označavaju vrste malicioznih fajlova koje su pronađene. Korisno je i to što izveštaj može da se prikaže za različite vremenske periode.

Što se tiče kvaliteta pretrage i pronalaska potencijalnih opasnosti, Panda Cloud Antivirus se pokazao sasvim korektno. Na test mašini, na kojoj je pre toga bio instaliran najnoviji AVG, odmah nakon instalacije Panda je pronašla dva maliciozna programa koja su AVG-u očigledno promakla. Najveća mana je, kao što smo već pomenuli, gotovo potpuna zavisnost ovog antivirusa od aktivne internet konekcije. Ipak, čak i kada niste na Mreži, potpisi najčešćih pretnji ostaju sačuvani u posebnom kešu, pa neki stepen zaštite ipak postoji. Naravno, u tom slučaju ne može da se iskoristi srž programa, pristup „kolektivnoj inteligenciji”.

Uprkos svojoj jednostavnosti, Panda Cloud Antivirus pokazao se dosta dobro i čini nam se da su autori uspeli da pomire jednostavnost i funkcionalnost i da sve to ukomponuju u jedan potpuno nov pristup bezbednosti računara. Jedino što bismo voleli da vidimo jeste opcija za aktiviranje periodičnog automatskog skeniranja, koja, nažalost, u verziji koju smo probali ne postoji.

Branislav BUBANJA

 
Panda Cloud Antivirus
Šta mislite o ovom tekstu?
XHeader 1.10
FrameSize 2.0.1
Auslogics Task Manager 1.5.6.125
EquPixy 2.1
NetLimiter 3 beta 4
Image Mender 1.21
FoxyTunes 4.0.5.1
Kaleidoscope 2.1
Wikipedia 1.3
WP-Cumulus 1.23

Potrebno:
Windows
Veličina:
23,04 MB, 39,45 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .cloudantivirus .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera