PD KUTAK<>
032010<><>

FILEminimizer Pictures 2.0

Brza dijeta za fotografije

Bez obzira na to što su mediji i gigabajti skladišnog prostora danas veoma lako dostupni, korisnicima fotoaparata koji uglavnom generišu ogroman broj fotografija (velikih rezolucija, teških po više megabajta) može ponekad biti potrebno da smanje te slike iz više razloga. Međutim, ako ih ima mnogo, pojedinačno smanjivanje u nekom grafičkom editoru verovatno bi bio poduhvat osuđen na propast, koji bi samo oduzeo previše vremena i živaca. U ovakvim slučajevima u pomoć može priteći FILEminimizer Pictures, deo porodice FILEminimizer (koja obuhvata još i Office, Suite i Server).

Da bi se započeo proces optimizacije slika potrebno ih je prvo učitati, što se može uraditi korišćenjem opcije Open Files, prevlačenjem slika iz Explorera ili korišćenjem modula za pretragu fotografija. One se nakon toga smeštaju na listu u kojoj su prikazani redni broj, putanje do fajlova i veličina u megabajtima. Ispod liste nalaze se dugmići za dodavanje novih slika, uklanjanje označenih i pokretanje optimizacije. Sledeće što treba uraditi jeste odrediti folder gde će biti smeštene nove slike, koje će biti kreirane u procesu (inače, moguće je podesiti to da li će program praviti nove fajlove i zadržavati stare ili će odmah obrisati originale). Ako se ništa ne menja, program će nove slike smestiti u isti folder gde su i originalne. Na red dolazi određivanje nivoa kompresije. Pomoću slajdera u dnu prozora mogu se odabrati tri nivoa: Web/E-mail Compression označava najveći nivo kompresije koji će najviše smanjiti veličinu fajlova; Standard compression predstavlja neki prosek i najpogodniji je za slike koje će se pregledati na kompjuteru; Low/Print Compression, kao što mu i naziv kaže, jeste najniža kompresija koju valja koristiti za fotografije koje će se, na primer, štampati. Međutim, moguće je i ručno odrediti nivo kompresije. Sve što treba uraditi jeste čekirati opciju Custom compression i klikom na dugme Settings doći do traženih podešavanja. Tu se može odrediti za koju se rezoluciju monitora optimizuju slike (ponuđeno je od 320 x 240 do 1920 x 1440 piksela) i JPEG kvalitet u procentima. Jasno je da će prva opcija promeniti visinu i širinu slike, dok će druga promeniti nivo kompresije, a time i kvalitet. Nakon optimizacije, program će prikazati veličinu originala, veličinu nove slike i stepen redukcije u procentima.

Kada se govori o optimizaciji slika, obično se misli na JPG kompresiju. Međutim, ovaj program ne mora da pretvara slike u taj format, već može da zadrži originalnu ekstenziju (na primer, ako je slika bila u BMP, TIFF, PNG ili nekom drugom formatu, ostaće u njemu). FILEminimizer Pictures ima ugrađen modul za pretragu kojim je moguće pronaći sve slike na kompjuteru ili na nekom određenom disku ili folderu. Za sužavanje pretrage postoje filteri prema veličini, datumu i formatu, ali ne i prema imenu, što je šteta, jer bi još više olakšalo traženje.

Posebno korisna opcija je Pack and Go, koja će po automatizovanom postupku kompresovati odabrane fajlove, otvoriti novi mejl i staviti ih u attachment, a na korisniku je samo da unese adresu primaoca i prateći tekst.

Bez registracije i kupovine licence rad programa može se isprobati na dvadeset slika, nakon čega će kompresovani fajlovi na sebi imati vodeni žig.

Miloš MILOŠEVIĆ

 
avast! Free Antivirus 5.0.396
Flashkicker
FILEminimizer Pictures 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Bigasoft Total Video Converter 1.7.5
Password Generator Professional 5.46 Lite
Google Chrome 4.0.249.78
Gmail Manager 0.6
MiniTube
NightVision 1.03
Upside Down 0.2.1

Potrebno:
Windows
Veličina:
4,23 MB (demo), 4,03 MB na HD-u
Cena:
25 dolara
Adresa:
www .balesio .com /fileminimizerpictures /eng /index .php
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera