TEST PLAY<>
022010<><>

Forza Motorsport 3

Šta je jedan od najvećih nedostataka „kutije”? Sigurno to što je Microsoft svojom politikom „svu zaradu za sebe čuvam” onemogućio korišćenje igračkih pomagala drugih firmi. Piraterija može – ma, neka gube drugi, šta se to nas tiče, ali da prodavci hardvera zarade na našem čedu – e, to već neće moći baš tako lako! Rezigniranost ovakvim stanjem posebno izlazi na videlo kada se na tržištu pojave igre kao što je Forza Motorsport 3. Pobogu, zbog ovakvih ostvarenja kupuje se ceo igrački sistem, štede se pare, ne jede se ako treba! Barem dok ne shvatite da ste ograničeni na volane koji vam se nude po defaultu, a ne na vaš izbor koji koristite na, praktično, svim ostalim platformama. Da, kukamo zbog Logitechovih modela G25 i G27...

Forza 3 je gotovo savršena igra! Apsolutno najbolji trkački naslov koji trenutno postoji na tržištu, bez obzira na to koju platformu uzimate kao referentnu. Pri tom možemo da kažemo da je Turn 10 Studios napravio neku vrstu polusimulacije, tvorevinu u kojoj će podjednako kvalitetno moći da uživaju i ljubitelji arkada, ali i oni sa nešto većim očekivanjima. A to nije lako. Automobili se na stazi ponašaju odveć realno, trpe oštećenja (naravno, ne samo vizuelnog tipa), troše gume i gorivo, dok se AI vozači često čine „življim” nego oponenti u online multiplayer modu (izleću sa staze, odstupaju od idealne putanje kada su pod pritiskom, znaju da vas čuknu odnazad, izguraju iz krivine ili „legnu” na gas kada imaju otvorenu stazu pred sobom). Težina se može podesiti tako da odgovara bilo kom stepenu umešnosti. Možete se igrati kontrolom stabilnosti, automatskim kočnicama, načinom šaltanja brzina, kvalitetom oponenata, možete uključiti i iscrtavanje idealne putanje, podesiti na koji će način automobil upijati oštećenja... Sve se to sabira, a u zavisnosti od zbira, nakon trke bićete nagrađeni ekvivalentno uvećanom ili smanjenom zaradom.

Kao glavni igrački mod u Forzi 3 pojavljuje se sezona. Za razliku od drugog dela gde ste slobodno skakali s jedne na drugu trku, ovde je napredak delimično orkestriran i ustrojen. Naime, postoji ukupno šest sezona i isto toliko šampionata koji su obavezni i sastavljeni su od različitog broja trka. Vreme između trka u šampionatu popunjavate učestvovanjem u eventima po svom izboru (uvek vam se nude tri različita) i na taj način zarađujete iskustvene poene i novac, koje potom trošite na kupovinu kvalitetnijh delova i novih automobila. Učestvovanje u eventima i šampionatima uslovljeno je korišćenjem automobila iz naznačene klase (ukupno ih je deset) ili posedovanjem specifičnih osobina (prednja vuča, dvoja vrata, naročiti proizvođač...). Kao što smo navikli, automobile je moguće unapređivati i budžiti do najsitnijih detalja, a omogućeno je i igranje farbom, vinilima, felnama, gumama, spojlerima, racing setupom... Naravno, to nije sve – tako otključanim trkama može se pristupiti i naknadno (kroz režim Event List), tu je i online podrška, baš kao i mogućnost free playa, odnosno igranja u split screen režimu.

Forzina štala čuva više od 400 automobila 50-tak poznatih svetskih proizvođača. Ima tu svega, od „datsuna” iz 1970. godine, preko „mercedesa” 300SL iz 1954. godine, pa sve do „bugatti veyrona” i „audija” R8. Novina je ponuda SUV četvortočkaša. Bez obzira na zaista veliki izbor prevoznih sredstava, razočarala nas je slaba zastupljenost pojedinih evropskih marki automobila. Tako, recimo, čast Citroena brani samo model C4, Fiat je tu sa novim „fićom”, Opel sa „speedster turbom” i „astrom” V8, dok su nešto bolje prošli Renault sa četiri modela i Peugeot sa čitavih sedam. Kada su staze u pitanju, opet vas očekuje velika šarolikost i to u vidu više od 115 layouta rasprostranjenih na dvadesetak lokacija (Silvestron, Suzuka, Nirburgring, Le Man, Mugelo, Katalunja...). Kao što i sami možete zaključiti, igra ne donosi offroad eksperimentisanje ili trke gradskim ulicama uz gusti saobraćaj i nervozne pešake, već isključivo trke na stazi, improvizovanim uličnim trkalištima ili scenic rutama. Što se nas tiče, više i ne treba.

Jedan od najvećih noviteta je ubavi pogled iz kokpita, koji do tančina dočarava unutrašnjost svakog automobila, ali koji donosi i autentičan osećaj brzine. Šteta je što autori nisu implementirali promenljive vremenske uslove ili barem mogućnost trkanja u različitom dobu dana, jer bi se time još više dobilo na zanimljivosti. Umesto toga, predano se radilo na grafičkim rešenjima kako bi Forza 3 izgledala što lepše i upečatljivije. Tako, modeli automobila imaju deset puta više poligona nego u prethodnom izdanju igre, koriste se četiri puta veće teksture, a sve klizi u celih 60 sličica u sekundi! Da stvar bude još bolja, prikaz nije opterećen nepotrebnim specijalnim efektima, mrljotinama i „maglom”, već je sve čisto, precizno i oštro. Pre nego što završimo, valja napomenuti to da u trkama učestvuje do osam automobila, što je pomalo razočaravajuće, te da postoji mogućnost njihovog prevrtanja, što do sada nije bio slučaj. Isto tako, ubačen je i svojevrstan Rewind mod koji vam dozvoljava vraćanje akcije unazad i ponavljanje vožnje na određenom segmentu (ako ste napravili grešku ili izazvali sudar). Za ovo ne postoji gotovo nikakvo ograničenje, pa svoje greške možete ispravljati neograničeni broj puta.

Forza Motorsport 3 nameće se kao obavezno štivo svim ljubiteljima trkačkih igara. Većinu stvari koje su tvorci serijala Gran Turismo obećali za prvo izdanje igre u next-gen ruhu već se nalaze ovde. Gran Turismo je još jednom odložen, pa ako želite da uživate u vrhunskom osećaju vožnje, predivnoj grafici, velikom izboru automobila i staza, sva je prilika da će to biti uz ovo ostvarenje. Ne možete pogrešiti!

Vladimir PISODOROV

 
Mass Effect 2
Europa Universalis III: Heir to the Throne
Manhunt 2
Borderlands: Zombie Island of Dr. Ned & Mad Moxxi’s Underdome Riot
Torchlight
Vancouver 2010
Dark Void
Forza Motorsport 3
Šta mislite o ovom tekstu?
Army of Two: The 40th Day

Platforma:
Xbox 360
Veličina:
2 DVD-DL, 1,9 GB na HD-u
Adresa:
forzamotorsport .net

94
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera