LAKI PINGVINI<>
112009<><>

Gmount ISO 0.4

Jednostavno montiranje na klik

Korisnici komercijalnih operativnih sistema uživaju u raznolikoj ponudi aplikacija koje emuliraju virtuelne CD/DVD uređaje. Radi se uglavnom o potrebi da se umesto originalnog diska iskoristi njegova digitalna kopija, koja se u obliku kontejner-fajla nalazi na računaru. Prednosti su mnoge – od veće brzine čitanja do čuvanja uređaja i samog diska od habanja. Međutim, mali broj korisnika GNU/Linux sistema koji sebe smatraju početnicima uopšte ima potrebe da koristi virtuelne diskove u radu. Kada do toga pak i dođe, važi klasično pravilo: pročitati man stranice ili potražiti rešenje na Googleu. Zapravo, za mountovanje ISO fajlova na GNU/Linux sistemu koristi se jednostavna komanda:

mount -o loop -t iso9660 ime-fajla.iso /lokacija/mountovanja

Ipak, ponekad je lakše sve to uraditi u prepoznatljivom grafičkom okruženju. Gnome ISO Mounter je jednostavan mali program napisan u Pythonu, koji služi upravo da zameni gore navedenu komandu i na taj način dodatno olakša i ubrza rad sa virtuelnim slikama diskova. Moguće ga je instalirati iz izvornog kôda ili direktno iz internet skladišta (repository, riznica) većine distribucija, nakon čega se smešta u meni okruženja pod stavkom Sistemski alati. Pored Pythona, zahteva da na sistemu budu instalirane i GTK+ biblioteke.

Interfejs programa sastoji se iz jednog jedinog prozora u kojem se obavljaju sve funkcije. Na početku je potrebno zadati putanju do ISO fajla, a zatim i lokaciju na koju će se on mountovati. Iako GNU/Linux ima neka nepisana pravila gde se uređaji mountuju, ovde je moguće izabrati bilo koji prazan direktorijum. Odmah ispod polja za definisanje ovih parametara je komandno dugme za samo mountovanje, kao i ono za poništavanje svih putanja, koje je korisno ako se koristi više ISO slika zaredom. U sredini prozora prikazuje se spisak svih mountovanih diskova unutar padajućeg menija, a ispod njega su dodatne komande koje omogućavaju osvežavanje prikaza, otvaranje izabranog virtuelnog diska u predodređenom fajl menadžeru, te, naravno, komanda Unmount kojom se poništava celokupan proces i oslobađa ISO fajl.

Kada je ISO fajl mountovan kao virtuelni disk, njegova ikona će se pojaviti na radnoj površini kao i kada se ubaci pravi optički disk u fizički uređaj i sa njim se u potpunosti može postupati kao sa pravim diskom. Naizgled, mana programa jeste to što podržava samo format ISO, ali treba se setiti da Gmount-ISO zapravo samo pruža GUI za postojeću komandu, te mu namena i nije da podrži sve postojeće (slobodne i zatvorene) formate virtuelnih diskova. Velika mana, koja ponovo vuče korene u samoj CLI komandi, jeste nemogućnost rada sa ISO slikama koje koriste UDF.

Za kraj ćemo istaći to da je program, iako u ranoj verziji, veoma stabilan i jednostavan za korišćenje. Toplo ga preporučujemo.

Nikola BULJ

 
Lifeograph 0.5.5
PeaZip 2.7
Gmount ISO 0.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Ljudi iza pingvina (3)
Quanta Plus 3.5.9
Graveman 0.3.12

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
18 KB source; 180 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://bit .ly /45CT9a
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera