LAKI PINGVINI<>
112009<><>

Graveman 0.3.12

Grobar kao Linux roštiljdžija

Graveman je još jedan u nizu programa za rezanje iz slobodnog GNU/Linux i *BSD sveta. Prilikom pravljenja svog čeda autori su se očigledno rukovodili principom „jednostavnost pre svega”, pa se može reći da Graveman predstavlja alatku za sve one korisnike koji žele da manipulaciju optičkim medijumima obave na što brži i komforniji način. Program se grafički bazira na Gtk+ osnovi, a slično ostalim ostvarenjima iz ove branše, u svom radu se oslanja na konzolne alate cdrtools i dvd+rw tools.

Sa matične stranice projekta mogu se preuzeti gotovi paketi za skoro sve popularne distribucije i Free/Net BSD, a može se instalirati i iz repozitorijuma distroa pomoću distribucijskog menadžera paketa. Za naprednije korisnike na raspolaganju je izvorni kôd za kompajliranje, za šta svakako preporučujemo konsultovanje uputstva u okviru priložene arhive.

Prilikom pokretanja, korisnika dočekuje uredno organizovan glavni prozor programa, koji ne sadrži previše zbunjujućih opcija. Ispod glavnog menija nalazi se lista uobičajenih zadataka, ogranizovana u formi kartica, dok se desno od nje nalazi deo prozora rezervisan za same operacije rezanja. U glavnom meniju mogu se podesiti osnovni parametri rezanja i, shodno potrebama, mogu se prilagoditi ikonice i izgled okruženja. Valja naglasiti to da je većina opcija već na podrazumevanim vrednostima sasvim dovoljna za svakodnevne poslove, pa ne treba previše lupati glavu oko njihovog podešavanja. Na raspologanju su mogućnosti pravljenja audio medija ili kompilacija korišćenjem omiljenih muzičkih sadržaja u MP3 i OGG formatu, kao i pravljenje klasičnih data CD ili DVD kompilacija. Takođe, mogu se kopirati CD mediji, bilo u standardnom bilo u režimu „on-the-fly”, dok nažalost kopiranje DVD medija nije trenutno podržano. Izmenjivi optički mediji mogu se i obrisati tj. formatirati, a prisutna je i opcija pravljenja ISO slike medija, kao i mogućnost kasnijeg narezivanja prema potrebi.

Kada smo nakon određenog vremena korišćenja programa sabrali utiske, došli smo do zaključka da ovo ostvarenje uglavnom može da ponese samo reči hvale. Okruženje i organizacija vrlo su jednostavni, tako da korisnici neće imati previše trzavica prilikom upotrebe, što će pre svega znati da cene i oni manje iskusni. Sve operacije obavljaju se bez ikakvog kočenja, dok je kvalitet narezanih medija besprekoran. Zamerke možemo da uputimo na to što ne postoji opcija kopiranja DVD medija i pravljenja DVD video kompilacija. Takođe, trenutno ne postoji ni podrška za cue i bin slike medija. Autori obećavaju skoru implementaciju ovih opcija i mnoge druge novitete, ali je prava šteta što se, sudeći prema informacijama sa matičnog sajta, program izgleda slabije ažurira u poslednje vreme.

Nama na kraju ostaje samo da vam Graveman toplo preporučimo.

Mladen STEPANOVIĆ

 
Lifeograph 0.5.5
PeaZip 2.7
Gmount ISO 0.4
Ljudi iza pingvina (3)
Quanta Plus 3.5.9
Graveman 0.3.12
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, *BSD
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
670 KB; 1,8 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
graveman .tuxfamily .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera