LAKI PINGVINI<>
112009<><>

Quanta Plus 3.5.9

Alat za razvoj Weba

Prošlo je nešto više od dve godine od kada smo se bavili konkretnijim alatima za web razvoj. U međuvremenu, nije se dogodilo ništa što bi promenilo zaključak do koga smo tada došli – WYSIWYG kao paradigma i dalje biva ozbiljno ignorisan, verovatno zbog toga što većina pored Bluefisha (SK 9/2007) koristi i drugi program sličnih obrisa koji je korisnicima GNU/Linux i *BSD operativnih sistema skoro pa nadohvat ruke.

Quanta Plus je, rečnikom polarizacije slobodnih desktopa, Bluefish za KDE, budući da se odlično uklapa u ovo okruženje u svim aspektima. Ta priča je, doduše, nešto komplikovanja, pošto je aktuelna stabilna verzija Quante još lojalna KDE-u serije 3, i to uprkos činjenici da i najtvrdokorniji zagovornici obilaženja KDE-a 4 sve češće koriste Plasmu i kompaniju. Drugim rečima, Quanta je još KDE3 program, što u nekim momentima ume da bude problem.

Instalirati Quantu je lako kao i u slučaju većine drugih programa. Većina distribucija obezbeđuje bezbolnu instalaciju, izuzev OpenSUSE-a, čija će sledeća stabilna verzija imati samo KDE4 i prateće programe koji se uklapaju u taj milje. Zajedno sa Quantom instaliraju se i KDE3 bibiloteke neophodne za njeno funkcionisanje.

Quanta koristi KDE-ovu podršku za udaljene fajl sisteme (FTP, Samba, SSH), što uz komunikaciju sa programima koji su deo KDE-ovog paketa za web razvoj (KDE Web Dev) obezbeđuje optimalno okruženje za komunikaciju sa spoljnim svetom i automatizaciju procesa koji nisu isključivo pisanje kôda. Pisanje kôda opskrbljeno je ugrađenim funkcijama, koje je moguće proširiti sopstvenim skriptovima, teplejtima ili pluginovima, koji su dostupni na Quantinom sajtu.

Korisničko ili, bolje rečeno, programersko okruženje po defaultu je podešeno na IDEAl mod, što je zapravo kopija IDEA korisničkog interfejsa. Pored njega, Quantu je moguće koristiti u Childframe window, Tabbed pages i Toplevel window modovima, koji interfejs podešavaju nalik drugim razvojnim alatima u zavisnosti od afiniteta korisnika.

Organizacija dokumenata, tj. otvorenih fajlova i organizacija trake sa alatom dele koncept tabova. Organizovane sa (X)HTML i CSS, prečice ka alatima organizovane su tematski (tabele, liste, forme), dok se otvoreni dokumenti pojavljuju kao tabovi na dnu prostora za uređivanje kôda. Podesivost obe sekcije ekrana više je nego zadovoljavajuća, te je moguće dodavati sopstvene tabove sa alatima, koji mogu biti jednostavni, poput unosa podrazumevanog taga, do skriptova. Trake s leve i desne strane dokumenta podrazumevano nude mogućnost otvaranja sidebarova za analizu tagova, dokumentaciju, upravljanje projektima, skriptovima, šablonima, prikaz strukture dokumenata i pristup fajl sistemu.

Obeležavanje sintakse (syntax highlighting) je opcija neizostavna u ovakvom programu. Iako je „out of the box” podešena pre svega kao HTML/CSS editor, Quanta podržava i PHP, za koji su dostupni dodaci na sajtu programa. PHP debugging dostupan je kroz Xdebug, koji je potrebno dodatno instalirati. Još jedna opcija u ovom kontekstu je i Gubed PHP Debugger. Proširivost Quante omogućava dodavanje podrške i za druge jezike.

Pored mogućnosti pregleda stranica pomoću KHTML enginea u okviru samog programa, Quanta nudi opcije pregleda u skoro svim dostupnim eksternim browserima (podrazumevano nije podržan Chrome). Funkcija nazvana VPL (Visual Page Layout) trebalo bi da obezbedi WYSIWYG ugođaj, međutim ono što se njegovim uključivanjem dobilo nije se baš pokazalo. VPL je moguće koristiti na punom ekranu ili zajedno sa editorom izvornog kôda.

Pored ogromnog potencijala kada su u pitanju podesivost samog okruženja (što je očekivano s obzirom na to da se radi o KDE programu) i mogućnosti za personalizaciju i automatizaciju, bitna katakteristika Quante su i odlične performanse i njihovo zadržavanje prilikom većeg opeterećenja, tj. velikog broja otvorenih fajlova. Nemogućnost rekapitulacije situacija u kojima je Quanta otkazala poslušnost i ugrozila rad tokom višegodišnjeg korišćenja otkriva činjenicu da je izuzetno stabilan i pouzdan alat.

Da ne bude sve sjajno, senku na odličan rezime baca trenutna situacija vezana za razvoj programa. Quanta je jedan od poslednjih, ako ne i poslednja KDE3 aplikacija koja još nije portovana na KDE4. Razlog za to pre svega je manjak radne snage, tj. nedostatak programera koji bi oživeli zaostali razvoj. Napretka ipak ima, pa je kôd dostupan u SVN repozitorijumu moguće kompajlirati kao KDE4 program, međutim tako instaliran program nema sve funkcije koje ima KDE3 varijanta. Plan za KDE4 verziju dostupan je na adresi techbase.kde.org/Projects/Quanta/Feature_Plan_4. Prema navodima sa Quantine mejling liste, Quanta4 trebalo bi da bude izgrađena na osnovama paketa KDevelop4.

Zasad, Quanta 3 ostaje stabilna i jedina logična opcija za svakodnevnu produkciju. Kombinacija nove platforme u vidu KDE 4 i pozitivnog nasleđa iz sadašnje stabilne serije mogla bi Quantu 4 učiniti vrhunskim alatom, bez konkurencije u svojoj klasi.

Ivan JELIĆ

 
Lifeograph 0.5.5
PeaZip 2.7
Gmount ISO 0.4
Ljudi iza pingvina (3)
Quanta Plus 3.5.9
Šta mislite o ovom tekstu?
Graveman 0.3.12

Platforma:
GNU/Linux, *BSD
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
6 MB source; 14 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
quanta .kdewebdev .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera