LAKI PINGVINI<>
112009<><>

PeaZip 2.7

Paker-maher

Uz gotovo sve GNU/Linux distribucije koje stižu sa grafičkim desktopom dobija se i odgovarajući softver za manipulisanje (ili makar raspakivanje) komprimovanih arhiva. Razlog za to krajnje je praktične prirode, naročito na ovoj platformi gde se dobar deo softvera, uključujući i sam kernel, preuzima sa Interneta u komprimovanom obliku. Naravno, nije retkost da su third-party rešenja bolja od podrazumevanih. Jedno takvo je i PeaZip.

Radi se o arhiveru paralelno pisanom za Windows i GNU/Linux u Lazarusu (SK 5/2008), opensource varijanti Delphija. Ovo nam se više dopada nego da je rađen u Javi zbog prirodnijeg osećaja „povezanosti” sa konkretnim operativnim sistemom. Interfejs programa kombinuje najbolje iz WinRAR-a i Power Archivera, što samo doprinosi tome da ćete se osećati kao kod kuće. Instalacija se obavlja skidanjem odgovarajućeg paketa (deb, rpm ili tgz), a autor nudi i varijantu koja se samo raspakuje i pokreće iz bilo kog direktorijuma (poželjno je da korisnik u njemu ima dozvolu za pisanje).

Spisak podržanih formata u koje PeaZip može da pakuje prilično je skroman. Pored ZIP-a, bez koga bi većini korisnika bio neupotrebljiv, tu je još nekolicina otvorenih formata – 7Z, TAR (sa ili bez Gzip i Bzip2 kompresije), FreeARC-ov ARC i slično. Uočili smo i nativni PEA format, za koji ne verujemo da će ga iko koristiti iako podržava mnoge napredne mogućnosti. Zato je broj otpakivih formata znatno impresivniji: od poznatijih tu su RAR, ARJ, CAB, kao i brojni tipovi koji se ne bi mogli ubrojati u klasične arhive, ali svejedno sadrže druge fajlove u sebi (MSI, DEB, RPM, NSIS, OpenOffice i MS Office 2007 dokumenti, JAR, ISO, DMG i drugi). Za algoritme koji to dozvoljavaju moguće je koristiti i lozinku, koja će kasnije biti potrebna za raspakivanje, a za većinu formata PeaZip se oslanja na eksterne programe koji, na sreću, stižu u paketu s njim. Zapravo, za poslove vezane za ZIP, RAR i još nekolicinu najpopularnijih formata, PeaZip je praktično front-end za 7-Zip iz komandne linije, pošto grafička verzija ovog sve popularnijeg ruskog arhivera još ne postoji.

Sadržaj arhiva prikazuje se u obliku virtuelnog fajl sistema, što je veoma pohvalno i znatno preglednije od pukog izlistavanja fajlova sa putanjama, što neki programi još praktikuju. Tako ovde možete ulaziti i izlaziti iz direktorijuma, pregledati fajlove u željenom programu i brisati ih iz arhive, a u radu sa običnim fajlovima PeaZip nudi većinu mogućnosti klasičnih fajl menadžera. Pored kreiranja novih direktorijuma, cut/copy/paste operacija i sličnog, našlo se mesta i za naprednije funkcije. Tu je pregledanje heksadecimalnog ispisa sadržaja fajlova, računanje i proveravanje kontrolnih suma u raznim varijantama (CRC, MD5, SHA1 itd.), deljenje i ponovno sastavljanje fajlova, kao i upoređivanje bajt po bajt. Najzad, tu je i mini-test brzine računara, koji se oslanja na benchmark rutinu pomenutog 7-Zipa.

U radu nismo naišli ni na jedan problem vezan za funkcionalnost, dok je jedina zamerka vezana za nešto tromije kretanje po direktorijumima. Naravno, jedan WinRAR po udobnosti korišćenja i robusnosti još drži nekoliko sigurnih koraka prednosti, ali i PeaZip na GNU/Linuxu može biti mnogo više od prve pomoći. Takođe, pozdravljamo i portabilnost aplikacije – PeaZip možete nositi sa sobom na fleš drajvu i koristiti ga bez instalacije.

Ivan TODOROVIĆ

 
Lifeograph 0.5.5
PeaZip 2.7
Šta mislite o ovom tekstu?
Gmount ISO 0.4
Ljudi iza pingvina (3)
Quanta Plus 3.5.9
Graveman 0.3.12

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU LGPL
Veličina:
8 MB; 20,1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
peazip .sf .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera