LAKI PINGVINI<>
122009<><>

Ubuntu 9.10 Karmic Koala

Još jedna sinteza stabilnosti i lakoće upotrebe

Dok je planeta brujala o ozvaničenom Windowsu 7, Ubuntu je shodno šestomosečnoj praksi objavio novu stabilnu verziju. Polugodišnji trend učvršćivanja na čelu skupine koja veruje u to da GNU/Linux može biti dobar desktop operativni sistem nastavlja izdanje označeno 9.10, kodno nazvano Karmic Koala.

Karmic je pre svega izdanje koje donosi osveženje softvera na svim nivoima, uz nekoliko novina koje skreću pažnju. Prvo što se može primetiti na serverima za preuzimanje imagea jeste izdanje Kubuntu Netbook, koje donosi radost KDE4 korisnicima čiji se netbook shell koristi kao osnova Kubuntua profilisanog za netbook korisnike. Ostatak ponude, kada su isprobavanje i instalacija u pitanju, ostao je isti, te je daleko najlakši put do novog Ubuntua Live disk ili USB stik i instalacija sa njih u nekoliko koraka. Instaler postavlja Ext4 fajl sistem kao default za particije odabrane za formatiranje.

Za instalaciju je potrebno nekoliko minuta, a nakon toga se nailazi na GRUB 2, koji je jedan od novih „defaultova” na Ubuntuu 9.10. Za one koji ne žele da rone dublje u problematiku, GRUB 2 će raditi isto kao i prethodna serija i prepoznati postojeće operativne sisteme ukoliko ih ima. Nakon što GRUB uradi svoj posao, mogu se videti prvi rezultati najavljenog vizuelnog unapređenja koje je najavljeno u februaru. Minimalizam kojim odiše novi bootsplash izgleda da postiže cilj, a to bi trebalo da bude jednostavniji i primamljiviji ekran tokom podizanja sistema.

Login ekran, zajedno sa podrazumevanom temom i ikonama, takođe je pretrpeo redizajn, s tim što valja imati u vidu to da se ne radi o radikalnim rezovima. Drugim rečima, ukoliko očekujete da vam zastane dah kada se novi Ubuntu podigne, bićete razočarani. No, daleko od toga da on ne izgleda bolje nego ranije. Reklo bi se da će evolucija vizuelnog identiteta nešto duže trajati, te ostaje da sačekamo 10.04 ili čak 10.10 kako bismo evaluirali opipljivije rezultate po tom pitanju.

Često pominjana kao jedan od glavnih kamena spoticanja za prihvatanje Ubuntua i GNU/Linuxa uopšte, instalacija programâ na Ubuntu 9.10 trebalo bi da bude jednostavnija zahvaljujući Ubuntu Softver Centru. USC dovodi do apsolutnog vrhunca jednostavnosti pregled, instalaciju i uklanjanje programa, s obzirom na to da će se u njemu najverovatnije snaći i korisnici koji nisu vični instalaciji programa ni na drugim operativnim sistemima. Koncepcija interfejsa donekle je slična principu koji postoji na Androidu ili iPhoneu i svodi se na pretragu ili odabir preko kategorizacije, prikaz osnovnih informacija o programu i instalaciju putem jednog klika.

Pored USC-a, Canonical je korisnicima Ubuntua priredio još jednu novost u vidu 2 GB besplatnog cloud storage prostora kroz servis Ubuntu One. Svaki korisnik sa Launchpad nalogom može dobiti prostor na Canonicalovim serverima, dok za više gigabajta treba platiti. Ubuntu One pored skladištenja podataka nudi i mogućnost sinhronizacije Evolution kontakata i Tomboy beleški. Smeštanje fajlova na server, odnosno sinhronizacija lokalnog i udaljenog diska obavljaju se putem plagina za Nautilus, dok se klijent smešta u sistemsku kasetu. Podacima na serveru može se pristupiti i putem web interfejsa.

Novi GNOME doneo je, između ostalog, tranziciju na IM klijent Empathy i komunikacioni framework Telepathy. Uprkos promeni prodrazumevanog programa sa Pidgina na Empathy, podrška za popularne protokole ostaje na optimalnom nivou. Prelazak na novi program ublažen je mogućnošću uvoza naloga iz Pidgina, s tim što uvoz svega ostalog ostaje nepokriven, pa će logovi, recimo, ostati van Empathyja.

Na sistemskom nivou Ubuntu 9.10 donosi sveže pakovanje Linuxa u verziji 2.6.31. Novo izdanje predstavlja prekretnicu kada je korišćenje Upstarta u pitanju pošto su init skriptovi konvertovani u Upstart „jobove”, što se može primetiti pokušajem pozivanja nekog skripta iz direktorijuma /etc/init.d/. Upstart je jedan od „krivaca” za brže podizanje sistema, jer traži manje sekundi za pokretanje i gašenje. Poboljšanja u ovom kontekstu naročito su vidljiva na sistemima sa solid state diskovima (SSD), gde se Ubuntu može podići i za odličnih pet sekundi.

Softversko osveženje svodi se na poslednje aktuelne stabilne verzije popularnih okruženja i programa. OpenOffice 3.1, Firefox 3.5, GNOME 2.28 i KDE 4.3 daju dobru ilustraciju tracionalne svežine svake nove verzije Ubuntua.

Koliko je Karmic zanimljiv zbog nekolicine inovacija toliko je podelio javnost kada je u pitanju njegov kvalitet. Negativnih komentara korisnika koji su prelaskom na 9.10 izgubili stabilnost i/ili funkcionalnost sistema koja je postojala u prethodnoj verziji ima nešto više nego što smo navikli, uz napomenu da se ne previše sistematičnom proverom došlo do podatka da se mahom radi o nadogradnji sistema. Karmic instaliran „od nule” u većini slučajeva funkcioniše sasvim dobro.

U slučaju testa na osnovu kog je nastao ovaj prikaz, može se konstatovati da je Ubuntu 9.10 sve samo ne loš. Upgrade prethodne verzije na jednom, instalacija od nule na drugom i rad sa USB stika na trećem računaru dali su isti ishod: nešto hitriji i podjednako stabilan Ubuntu. Da ironija bude veća, upgrade sa 9.04 na 9.10 jedan je od najelegantijih upgradeova ikada u slučaju mašine na kojoj se upgrade desio.

Ako zanemarimo probleme koje korisnici prijavljuju, Karmic Koala je izdanje na koje bi svakako trebalo preći. Iako su pojedine novine u ovom izdanju vrlo važne, osnovni zaključak koji se može doneti na osnovu iskustva sa Ubuntuom 9.10 jeste da novo izdanje nedvosmisleno smanjuje jaz između korisnika koje etiketiramo kao „obični” i GNU/Linuxa kao desktop operativnog sistema.

Ivan JELIĆ

 
Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Šta mislite o ovom tekstu?
Remastersys 2.1.12
Ljudi iza pingvina (4): Addendum
OpenShot 0.9.52

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
1 CD
Cena:
OS je besplatan
Adresa:
www .ubuntu .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera