LAKI PINGVINI<>
082009<><>

DoThisNow 1.2.0

Još jedna alatka za zakazivanje poslova

DoThisNow je koristan program koji, kao i nedavno predstavljeni AlarmClock (SK 4/2009), omogućava korisniku da, bez potrebe da poznaje cron (SK 1/2008) i njegovu upotrebu, unapred zakaže poslove koje će računar da obavi. Sa zvaničnog sajta moguće je preuzeti arhivu sa izvornim kôdom ili binarne instalacione pakete za Ubuntu. Instalacija se odvija na uobičajen način, a nakon toga program je moguće pokrenuti iz menija okruženja. Prilikom startovanja aplikacija se smešta u sistemsku kasetu, uz mogućnost podešavanja da se svaki put prikaže i jedini prozor programa – onaj za manipulaciju akcijama koje program treba da obavi. Izgled ovog prozora je jednostavan i pregledan, tako da će se i početnici kojima je namenjen lako snaći. U vrhu se nalazi glavni meni sa tek nekoliko opcija, kao i linija alata koja omogućava samo dodavanje nove akcije ili brisanje postojeće sa spiska. Levu stranu zauzima spisak kreiranih akcija, dok je ostatak prostora ostavljen za tačno podešavanje vremena tokom kog će se zadata akcija odigrati, kao i definisanje same akcije.

Nažalost, opcije za određivanje vremena su rudimentarne i nije moguće podesiti akcije koje se ponavljaju određenog dana u nedelji ili mesecu, a i samih akcija koje program može da primeni ima tek desetak. DoThisNow je sposoban da u zadato vreme promeni statusnu poruku u Pidginu (SK 6/2007), uhvati screenshot, otvori zadatu adresu u internet browseru, promeni pozadinu ekrana, ispiše poruku, pokrene shell skript ili emituje zvučni signal iz proizvoljnog fajla. Međutim, najzanimljivija akcija koju program nudi jeste upis teksta u bilo kom programu, što bi u teoriji moglo da bude korisno, ali u praksi ne radi baš najbolje.

DoThisNow deluje kao nedovršen proizvod. Već na prvi pogled nedostaje komandno dugme za potvrdu ili čuvanje zadate akcije, nema nikakve pomoćne dokumentacije osim nekoliko saveta pri pokretanju koji se bezobrazno završavaju na polju za donaciju, te uprkos tome što je u pitanju besplatan program, on nije slobodan. Usled svega toga, smatramo da DoThisNow ne može da dobije našu preporuku.

Nikola BULJ

 
OGMRip 0.12.3
DoThisNow 1.2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Postr, Flickr Uploader 0.12.3
Specto 0.3
SoundConverter 1.4.1
VVV 1.0
luckyBackup 0.3.2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
vlasnička
Veličina:
1,8 MB TAR.GZ; 5,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://www .radicalbreeze .com /dothisnow .shtml
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera