LAKI PINGVINI<>
042009<><>

AlarmClock 0.9.18

Podsetnik za svaku priliku

Savremeni čovek svoje obaveze sve češće obavlja uz pomoć računara. Usled toga, sve više vremena u toku dana provodi ispred njega, ponekad zaboravljajući na vreme. Nažalost, ponekad to vreme, koje je propušteno usled jake koncentracije na posao, nikada ne možemo da nadoknadimo. Ako ne želite da zaboravite da dete očekuje priču za laku noć, da nas očekuju na večeri ili, jednostavno, da je vreme predviđeno za rad isteklo, onda je Alarm Clock idealan podsetnik koji će olakšati život svakom ko se ikada malo zaneo pred ekranom.

Program je napisan u Pythonu i traži uobičajene međuzavisnosti, a ukupan spisak moguće je pronaći na zvaničnoj web strani. Nakon preuzimanja instalacione arhive, potrebno ju je otpakovati je i instalirati jednostavnim kucanjem komande

?python setup.py install

Nakon toga je Alarm Clock moguće pokrenuti iz menija okruženja. Osnovni prozor programa je jednostavan i pored spiska zadatih podsetnika sadrži samo glavni meni i liniju alata iz koje je moguće, koristeći prečice, dodati novi ili poništiti postojeći podsetnik, izmeniti ga ili testirati. Takođe, postoji i komanda za prekidanje zvučnog signala, koja se aktivira samo u vreme njegovog oglašavanja. Glavni meni omogućava pristup naprednijim opcijama, što uključuje podešavanja programa (na primer, da li će koristiti 12-časovno ili 24-časovno vreme, da li će se pokretati prilikom startovanja sistema i slično), pregled propuštenih podsetnika, ali i pristup specijalnom čarobnjaku za kreiranje podsetnika za rođendane i šablon za podsetnike koji se često ponavljaju.

Prilikom postavljanja novog podsetnika moguće je izabrati jednostavan brojač, koji će aktivirati grafički i zvučni signal nakon zadatog vremenskog intervala, ili pak pravi podsetnik koji će se aktivirati u tačno određeno vreme. Ovaj drugi, naravno, ima mnogo više opcija za prilagođavanje. Nakon što se postavi ime za podsetnik i odredi da li se aktivira samo jednog dana ili se ponavlja određenim danima u nedelji ili mesecu (uz opciju postavljanja izuzetka), moguće je i dodatno podesiti samo obaveštenje koje program koristi da skrene pažnju korisnika računara. Alarm Clock nudi prikaz pasivnog „balona” za obaveštenja, uz prilagođavanje naslova i sadržaja, tri nivoa važnosti, te vremena nakon kog će prozor da nestane, ali i emitovanje predefinisanog ili proizvoljnog zvučnog signala (sa fade efektom, koji se podešava do detalja, ili bez njega), dijaloškog prozora, koji pored svih navedenih opcija dozvoljava i igranje sa bojom teksta i pozadine, ali i dugme snooze koje odlaže podsetnik za još neko vreme, te zadavanje proizvoljne komande ili standardne akcije poput restartovanja ili gašenja računara. Svaka od ovih opcija je podesiva do detalja, pa je tako umesto jednostavne komande moguće aktivirati ceo shell skript ili postaviti obaveštenje o gašenju računara, uz mogućnost da korisnik odustane od akcije u unapred zadatom roku.

U pitanju je zaista koristan program, lepog izgleda i sa mnoštvom opcija. Bila bi šteta ne pružiti mu priliku u svakodnevnom radu.

Nikola BULJ

 
Duplicate Files Finder 0.8.0, fdupes 1.40, fslint 2.28
KeyTouch 2.3.2
AlarmClock 0.9.18
Šta mislite o ovom tekstu?
15 godina Linux kernela 1.0
Kompare 4.0.5

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
518 KB source; 1,8 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .alarm -clock .54 .pl
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera