LAKI PINGVINI<>
032009<><>

Puppy Linux 4.1.2

Razjareno štene

GNU/Linux je poznat po velikom broju raznovrsnih distribucija, od onih specijalizovanih za određen posao do onih opšte namene za širok krug korisnika. Različita grafička okruženja, raspoloživa zbirka softvera ili nivo znanja koji se zahteva prilikom upotrebe, sve to diferencira postojeće distribucije, a danas je njihov broj veći od 300 aktivnih. Puppy Linux je jedan od distroa iz game malih „live” distribucija, kojima je prevashodna namena upotreba sa CD ili USB fleš medija, ali nikako nije tipičan predstavnik grupe u kojoj se nalazi. Rad na ovoj distribuciji započeo je Beri Koler (Barry Kauler) januara 2003. godine i do danas je bilo nekoliko izdanja, a trenutno je aktuelna verzija 4.1.2, koju vam i predstavljamo.

Puppy linux možete slobodno preuzeti sa Interneta u obliku .iso slike veličine oko 95 MB. Kada je narežete na CD medij i pokrenete računar tako da boot zapis traži sa odgovarajućeg optičkog uređaja, dočekaće vas pomalo arhaičan tekstualni meni, koji na prvi pogled ne uliva mnogo poverenja korisnicima naviknutim na vizuelno privlačne grafičke boot-menu teme. Nakon relativno kratkog procesa pokretanja, biće vam postavljena dva pitanja, od kojih je prvo vezano za kodni raspored na tastaturi koji želite da koristite, a drugo vezano za to da li želite Xorg ili Xvesa server kao podlogu za upotrebu grafičkog okruženja (ukoliko izabrani server odbije saradnju, sistem će vas vratiti na ponovni izbor). Od momenta kada se učita grafičko okruženje i vi potvrdite željene postavke rezolucije, možete da počnete sa radom.

Podrazumevano se koristi JWM (Joe’s Window Manager), koji je nezahtevan po pitanju resursa i prostora, ali po pitanju funkcionalnosti nimalo ne zaostaje za starijom braćom. Donji deo radne površine zauzima panel sa standardnim setom funkcija i menijem koji je moguće pozvati i desnim klikom miša. Desktop površina sadrži ikone koje vode do najčešće korišćenih lokacija ili aplikacija. Iako do sada ovaj opis zvuči primenjivo na veći broj sličnih „živih” distribucija, Puppy linux se ističe u najmanje tri kategorije: softver koji je isporučen, lakoća upotrebe i dostupni GUI alat.

Izbor softvera čini neku distribuciju (pogotovo live) poželjnom i korisnom. Napraviti upotrebljiv distro na manje od 100 MB prostora svakako je težak zadatak, koji je u slučaju Puppyja odlično urađen, tako da ništa ne nedostaje u pogledu dostupnih aplikacija i njihovih mogućnosti. Nabrajanje bi svakako oduzelo previše prostora, pa ćemo pomenuti najvažnije: kernel 2.6.25 (ili 2.6.21 u retro verziji za starije računare), Abiword, Gnumeric, SeaMonkey, Pburn, gxine, InkLite, mtPaint... Ostali neophodni programi su tu, možda ne oni na koje ste navikli, ali svakako da su alternative više nego adekvatne, te se teško možete naći u situaciji da neki posao ostane neobavljen. Puppy je u potpunosti multimedijalan i dolazi sa svim potrebnim kodecima, a internet browser ima već instalirane Java i fleš dodatke. Takođe, čitanje i pisanje po NTFS particijama omogućeno je bez dodatnih podešavanja. Za svaki slučaj postoji i online riznica (repozitorijum), sa koje je moguće instalirati dodatne softverske pakete.

Pored već pomenute mogućnosti da ovu distribuciju koristite sa CD medija, moguća je i instalacija na druge tipove prenosnih medija kao što su USB fleš diskovi ili memorijske kartice i, naravno, hard disk (mada to nije preporučljivo zbog podrazumevanog root naloga i specifičnosti samog distroa). U zavisnosti od toga na kom se mediju nalazi, Puppy će se drugačije i ponašati. U slučaju CD-a ponudiće, prilikom završetka sesije, da se učinjene promene sačuvaju na samom disku (ukoliko je u pitanju nezatvoren i nepopunjen CD-R ili CD-RW medij) ili u datoteku na nekom drugom mestu. Kada su USB memorije u upotrebi, prilikom podizanja sistema Puppy će proveriti da li postoji datoteka sa sačuvanim prethodnim sesijama, i ukoliko je ne nađe, nastaviće sa podrazumevanim postavkama. Veličinu pomenute datoteke korisnik sam bira, a snimanje promena automatski se obavlja prilikom završetka rada, čime se smanjuje broj upisa na memoriju i produžava njen radni vek.

Uz sve navedeno najjači adut ovog malog distroa svakako je i veliki broj GUI alatki za razne administratorske zadatke. Većina poslova kao što su instalacija Puppyja ili podešavanja raznih delova sistema mogu se obaviti u grafičkom okruženju sa nekoliko klikova mišem i upisivanjem odgovarajućih parametara tamo gde je to potrebno. Najbolji primer za visok stepen upotrebljivosti i jednostavnosti jeste montiranje particija na sistemu i uspostavljanje konekcije ka Internetu. U prvom slučaju Puppy će na desktop postaviti prečice do detektovanih uređaja i tada ih je dovoljno klikom miša pokrenuti da bi se sadržaju i pristupilo. Kad je konekcija ka Internetu u pitanju, skripta će vas voditi korak po korak kroz postupak od izbora načina konekcije do njenog naknadnog podešavanja i testiranja.

Zaključak je očigledan: Puppy je user-friendly mini-distribucija, koja može da bude prva pomoć u vanrednim situacijama, ali i veran pratilac koji će omogućiti da vaš sistem i bitne podatke nosite uvek sa sobom. Bukvalno.

Goran STRIČIĆ

 
Puppy Linux 4.1.2
Šta mislite o ovom tekstu?
LightZone 3.6.1
BeeSoft Commander 2.27
Grip 3.2.0
Osmo 0.2.4

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU LGPL
Veličina:
95 MB
Cena:
OS je besplatan
Adresa:
puppylinux .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera