LAKI PINGVINI<>
042009<><>

Duplicate Files Finder 0.8.0, fdupes 1.40, fslint 2.28

Pronalaženje duplikata

Blagodeti širokopojasnog pristupa Internetu i velikih hard diskova poznate su svakom kolekcionaru, ali bez obzira na to kakav sadržaj dominira vašim direktorijumima, velika je verovatnoća da će se među velikim brojem filmova, klipova, muzičkih fajlova, slika ili knjiga pojaviti i duplirane datoteke koje samo zauzimaju prostor. Ručna pretraga i održavanje fajl sistema donekle može dati rezultate ukoliko količina datoteka nije prevelika, ali ako situacija postane kritična, nemojte brinuti jer rešenje, tačnije više njih, postoji.

Najčešći način pronalaska dupliranih datoteka jeste upoređivanje veličine (jer su, logično, iste datoteke samo one koje imaju istu veličinu) i naknadna provera sadržaja kreiranjem i upoređivanjem MD5 ili SHA1 sume ili upoređivanjem datoteka metodom „bajt po bajt”. Napredni GNU/Linux korisnik će za nekoliko minuta imati funkcionalan skript koji će uz pomoć nekoliko komandi upoređivati datoteke u zadatom direktorijumu i prijavljivati/brisati duplikate. Drugi možda posegnu za gotovim konzolnim rešenjem, ali ni ostali, manje vešti korisnici, nisu ostavljeni na cedilu.

Predstavljamo vam tri programa koji će ovaj posao obaviti umesto vas. Do njih možete doći ukoliko posegnete za riznicama softvera vaše distribucije, a ukoliko ih tamo nema, možete ih preuzeti sa Interneta, bilo u vidu izvršnih binarnih datoteka, bilo kao izvorni kôd koji je potrebno kompajlirati.

fdupes je CLI (command line interface) aplikacija i pominjemo je kao jednostavno rešenje za pronalaženje duplikata koje se može koristiti samostalno, ali i u sprezi sa ostalim komandama dostupnim u shellu. Iz Helpa programa moguće je videti dostupne opcije (kojih nema mnogo), a posebnu pažnju treba obratiti prilikom upotrebe opcije za automatsko brisanje pronađenih duplikata, jer nepažljivim definisanjem parametara može doći do brisanja pogrešnih datoteka.

Duplicate File Finder ili kraće dupf ima dva režima rada. Pored konzolne varijante, postoji i GUI frontend (dupfgui), pa je tako ovaj program prilagođen većem broju korisnika. Broj dostupnih opcija nešto je veći nego kod fdupesa, te je tako moguće definisati dodatne parametre koji će se primenjivati prilikom pretrage. Ovi parametri odnose se na minimalnu i maksimalnu veličinu datoteka koje će se uzeti u obzir, poddirektorijume koji se žele ili ne uključiti u pretragu, kao i mogućnost da se odrede maske koje će se primenjivati na imena datoteka. Takođe, rezultate pretrage možete naknadno, pre eventualnog brisanja, filtrirati ili sačuvati u datoteku, a program će čuvati cache ovih rezultata radi ubrzavanja kasnijih pretraga. Ovaj program ima i unapređeni algoritam pretrage. On je specifičan po tome što koristi upoređivanje „bajt po bajt”, koje prekida čim naiđe na razliku, i prelazi na drugu datoteku, čime štedi vreme i ubrzava rad.

Fslint, pored traženja dupliranih datoteka i većine opcija koje krase i prethodno predstavljeni program, ide i korak dalje, pa je tako moguće locirati prazne direktorijume, neispravne nazive, privremene datoteke, loše simboličke linkove... Upotreba u konzoli, kao i grafičko okruženje se podrazumevaju, a tu je i mogućnost definisanja naprednih parametara pretrage i naknadnih operacija nad datotekama dobijenih jednom od mogućih pretraga.

Brzina rada ovih programa je posebna priča. Za skeniranje direktorijuma „teškog” 7,1 GB na FAT32 particiji sa oko 6500 muzičkih datoteka u 140 poddirektorijuma sa test računarom (AMD Athlon64 X2 5400+ 2,8 GHz, 2 GB DDR2 800 MHz, WD SATA2 HDD 250 GB 8 MB keš) fdupes je potrošio 26 sekundi, ali su FSlint i Duplicate Files Finder briljirali sa oko pet sekundi potrebnih da se pronađe 99 datoteka koje su ukupno imale 106 duplikata. Ovakvoj razlici u brzini svakako je doprineo bolji algoritam upoređivanja kod druga dva programa, a treba reći i to da Duplicate Files Finder, zahvaljujući pomenutom keširanju, naknadne pretrage obavlja još brže.

Ukoliko imate potrebu za ovakvom aplikacijom ili primetite da se na vašem računaru pojavljuju duplikati datoteka a prazan prostor rapidno nestaje, vreme je da probate neko (ili sve) od ovih rešenja i oslobodite se nepotrebnih viškova.

Goran STRIČIĆ

NazivPlatformaLicencaVeličinaAdresa
fdupesGNU/LinuxMIT60 KB na HDis.gd/ mrnQ
Duplicate Files FinderAll POSIX, MS WindowsGNU GPLv2550 KB source; 2,4 MB na HDis.gd/ mroz
FSlintGNU/LinuxGNU GPLv2796 KB na HDis.gd/ 3AeM
 
Duplicate Files Finder 0.8.0, fdupes 1.40, fslint 2.28
Šta mislite o ovom tekstu?
KeyTouch 2.3.2
AlarmClock 0.9.18
15 godina Linux kernela 1.0
Kompare 4.0.5
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera