LAKI PINGVINI<>
052009<><>

Buddi 3.2.2.6

Prijatelj u krizi

U vreme krize, ali i inače, korisno je voditi beleške o finansijskom stanju i kućnom ili ličnom budžetu. Naime, mnogi su utvrdili da već samim posmatranjem troškova uspevaju da obuzdaju sve nepotrebne izlete u novčanik i uštede više. Naši preci dovijali su se na razne načine, a mi danas za ovo, kao i za mnoge druge stvari, upotrebljavamo računar. Korisnici GNU/Linux distribucija imaju na raspolaganju pozamašan broj finansijskih programa, koji pokrivaju kako vođenje kućnog budžeta tako i profesionalno računovodstvo. Jedan od najpoznatijih svakako je GnuCash, ali je njegov ogroman spektar mogućnosti povukao za sobom i komplikovanu upotrebu, koja često odbija početnike i ljude koji nemaju iskustva sa ovom vrstom softvera. Svima onima kojima je jednostavnost i preglednost najvažnija predstavljamo Buddi, program koji će pomoći u praćenju ličnih ili porodičnih prihoda i rashoda.

Buddi je napisan u Javi i dostupan je za sve sisteme koji imaju JRE, uključujući i GNU/Linux, Windows i Mac OS X. Zvanična strana nudi preuzimanje paketa prilagođenih za instalaciju na Debian/Ubuntu, Fedoru i Slackware, ali i klasičnu instalaciju iz izvornog kôda za korisnike ostalih distribucija. Nakon jednostavne instalacije, program se poziva iz menija okruženja. Buddijev interfejs sadrži samo glavni meni u vrhu prozora i tri kartice u kojima su predstavljeni računi, budžet i izveštaji. Dodavanje novog ili brisanje postojećeg računa vrlo se jednostavno radi iz menija, a postoje neki predefinisani obrasci – štednja, gotovina, kreditna kartica i slično. Kartica sa budžetom nudi plan budućih prihoda i rashoda na vremenskoj skali podeljenoj na mesece, a ona sa izveštajima onogućava korisnicima da brzo i jednostavno generišu u HTML formatu izveštaje i grafikone koji će biti prikazani u sistemskom browseru. Stvarni prihodi i rashodi evidentiraju se direktno na kartici računa dvoklikom na željeni račun, a program automatski izračunava NETO vrednost korisnika i prikazuje je u statusnoj liniji. Kada se jednom osmisle računi i formira se proračun, cela baza podataka može se sačuvati u kriptovanom obliku zaštićenom šifrom, a program može da radi sa nekoliko baza istovremeno. Od naprednih podešavanja Buddi nudi pre svega lokalizaciju, uključujući i onu na srpskom jeziku, koja će, iako nepotpuna, olakšati upotrebu početnicima i korisnicima koji ne znaju engleski jezik. Moguće je do tančina prilagoditi prikaz računa i budžeta, ali program i dalje ostaje jedan od najjednostavnijih za korišćenje u ovoj kategoriji. Takođe, mogućnosti Buddija su proširive upotrebom pluginova, koji mogu da se preuzmu sa matičnog sajta.

Pored toga što je veoma pregledan i jednostavan za korišćenje, što je preveden na srpski i pravi sjajne i korisne izveštaje i grafikone, najveća snaga Buddija leži u njegovoj portabilnosti koju vuče iz Jave. Prava je šteta što ga još nema na mobilnim telefonima, jer bi tako korisnici mogli da imaju pristup ličnom budžetu sa svakog mesta.

Nikola BULJ

 
Buddi 3.2.2.6
Šta mislite o ovom tekstu?
KFileReplace 1.0
Kate 3.0.5
Leafpad 0.8.16
TuxCards 2.1.1
Shaman 1.0.9
Beagle 0.3.8

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
3,6 MB deb; 4,3 MB na HD-u
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
http://buddi .thecave .homeunix .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera