LAKI PINGVINI<>
052009<><>

TuxCards 2.1.1

e-Ceduljice za pingvine

Ljudi oduvek imaju tendenciju da zaboravljaju stvari, čak iako su u pitanju informacije koje život znače. Shodno tome, u svrhu podsetnika obično se koriste notesi, ceduljice, sveske, raznorazni papirići i spajalice. Pored ovih tradicionalnih i u priličnoj meri aktuelnih pomagala, postoje i modernija i samim tim elegantnija rešenja u formi elektronskog podsetnika ili notesa. Slobodni sistemi poput GNU/Linuxa imaju nekoliko vrlo dobrih rešenja za ovu namenu. TuxCards je jedan od boljih programa iz ove branše u svetu slobodnog softvera. U pitanju je program dopadljivog i jednostavnog izgleda, koji se oslanja na Qt osnovu.

Sa matične stranice može se preuzeti arhiva sa programom. Da biste program startovali, dovoljno je da arhivu raspakujete i unutar priloženog direktorijuma pokrenete izvršni fajl „TuxCards”, sa napomenom da za pravilno funkcionisanje programa morate imati instaliran paket Qt3. Uvek ostaje i mogućnost korišćenja gotovog paketa, koji je prisutan u riznicama popularnih distribucija, pa se postupak instalacije u svakom slučaju svodi na nekoliko klikova mišem. Na raspolaganju imate i izvorni kôd, a ako se odlučite na ovakav način instalacije, svakako treba konsultovati priloženo uputstvo.

Po startovanju programa dočekaće vas prozor podeljen na tri dela. Standardno, na vrhu je glavni meni a ispod je traka alatki. U glavnom meniju može se otvoriti novi podsetnik, snimiti već postojeći ili štampati. Podaci se mogu izvoziti u HTML fajlove ili, ako su u pitanju važne informacije, enkriptovati i zaštititi šifrom. Izgled programa može se prilagoditi shodno potrebama, može se napraviti rezervna kopija podsetnika po izboru, pogledati spisak prečica ili iskoristiti priložena opcija word count. Donji i glavni deo ekrana podeljen je na dve celine. U levom delu nalazi se lista podsetnika u formi stabla, dok se sa desne strane nalazi sam sadržaj odgovarajućeg unosa. Unosi se mogu obeležiti različitim bojama, može im se umetnuti trenutni datum i vreme radi lakšeg sortiranja ili dodeliti ikonica po izboru. Za manipulaciju unosa na raspolaganju su bazične opcije procesora teksta – poravnavanje teksta, promena fonta, boje i formata. Beleške se, što je posebno interesantno, mogu čuvati u ASCII ili Rich text formi sa mogućnošću konverzije. Program podrazumevano čuva podsetnike u HTML formatu – kako kompletan podsetnik tako i odgovarajuće beleške po izboru.

Utisak koji se stiče prilikom korišćenja ovog programa zaista je dobar. Sveprisutna jednostavnost je svakako najbitnija odlika, pa se posao pravljenja i organizovanja podsetnika obavlja bez previše napora. Zamerke možemo uputiti na to što trenutno nije moguća konverzija unosa iz Rich texta u ASCII format, već samo obratno, iako će, kako autori obećavaju, ta opcija biti uskoro implementirana. Ostatku realizacije ne može se mnogo toga zameriti, što nas navodi na to da ovaj program svakako preporučimo.

Mladen STEPANOVIĆ

 
Buddi 3.2.2.6
KFileReplace 1.0
Kate 3.0.5
Leafpad 0.8.16
TuxCards 2.1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Shaman 1.0.9
Beagle 0.3.8

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
316 KB; 863 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
blog .rajgad .com /software -and - -projects
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera