LAKI PINGVINI<>
052009<><>

Beagle 0.3.8

Indeksiranje u lokalu

Ako ste se pitali kako to da Google „u roku od odmah” nađe na Internetu ono što ste zatražili, a pretraživačima fajlova koji dolaze uz operativne sisteme treba dosta više vremena uz obavezno „drljanje” po hard disku, onda je krajnje vreme da pređete na neke naprednije mehanizme pretrage, koji će vam rezultate izbacivati gotovo trenutno. Beagle je jedan od njih, a koristi koncept kao i pretraživači Interneta: bavi se „indeksiranjem” podataka na lokalnom kompjuteru i održava bazu gde se šta nalazi, tako da je rezultat nadohvat ruke. Naravno, Beagle nije ni prvi ni poslednji program koji koristi ovaj princip: u Windowsu je u poslednjih nekoliko verzija implementirano indeksiranje diska, dok vlasnici Macintosha na raspolaganju imaju Spotlight. Google Desktop takođe spada u naprednije programe ovog tipa i postoji u verziji za sve relevantne platforme.

Sistem pretrage u Beagleu ne svodi se na prosto popisivanje fajlova na hard disku. Opseg je daleko veći: Beagle može da zaviri u kompresovane arhive (zip, gzip, bzip2), može da pretražuje poštu iz Thunderbirda, KMaila i Evolutiona, dokumentaciju u man i texinfo formatu, izvorni kôd, RSS feedove, istoriju surfovanja iz browsera (podržani su Firefox, Konqueror i Epiphany), beleške hvatane iz TomBoya, KNotesa i Labyrintha, Office dokumente, konverzacije iz instant mesindžera i sa IRC-a i još mnogo toga. Shvatili ste poentu – Beagle zaista omogućava da kompletan sadržaj računara bude nadohvat ruke. Inače, Beagleov servis koji se bavi indeksiranjem prilično je lagan što se tiče opterećenja sistema. Poznato je to da na Windowsu mnogi isključuju sličan servis, jer je u slučaju iole većeg broja fajlova potrebno dosta vremena da se sistem oporavi od „šloga”, dok kod Beaglea to nismo iskusili. Za to je svakako zaslužan proces indeksiranja niskog procesorskog prioriteta, mada ga je moguće podići i na „punu brzinu” ukoliko su podaci za prebrajanje brojni a posao treba da se završi što pre. Svakako, što se podaci češće menjaju to će se i osvežavanje baze češće obavljati, mada kućni korisnici nemaju razloga za brigu, jer se u takvim uslovima sadržaj računara ne menja ni previše često niti tako drastično. Programu se može navesti koje lokacije da indeksira a koje ne (podrazumevano se obrađuje samo korisnikov folder), kakve tipove podataka da preskače i kojim sve podržanim aplikacijama da se bavi putem ugrađenih „backendova”.

Beagle se oslanja na GNOME biblioteke, ali nema prepreka ni u radu na KDE desktopu. Po instalaciji locira se u meni „Applications” i zove se jednostavno „Search”, a s obzirom na to da se radi o malom paketu, nema razloga za njegovo preskakanje ako ste se prepoznali u pomenutoj situaciji „instant pretrage”. S druge strane, ako spadate među one koji pod Windowsom isključuju indexing servis odmah po instalaciji sistema, teško da će vam se taj princip svideti i na drugim platformama, ma koliko efikasnije bio izveden.

Ivan TODOROVIĆ

 
Buddi 3.2.2.6
KFileReplace 1.0
Kate 3.0.5
Leafpad 0.8.16
TuxCards 2.1.1
Shaman 1.0.9
Beagle 0.3.8
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, *BSD, Solaris
Licenca:
X11/MIT/Apache
Veličina:
1,3 MB (DEB); 4,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .beagle -project .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera