LAKI PINGVINI<>
032009<><>

LightZone 3.6.1

Profi alatka za pingvine fotografe

Oni koji žive od fotografije znaju da je danas „hvatanje” slike kvalitetnim aparatom samo deo posla. Razmaženo tržište sada traži vrhunski kvalitet, pa amateri i hobisti sve češće pribegavaju „poboljšavanju” stvarnosti. Ako preskočimo estradne umetnice koje u trač časopisima izgledaju kao boginje dok uživo možete i da se istraumirate kad ih vidite, koncentrisaćemo se na poboljšanje fotografija iz života, sa odmora, iz grada i prirode i slično kako bi lepa realnost na njima bila još lepša.

LightZone je multiplatformska aplikacija pisana u Javi, tako da, pored GNU/Linuxa, zvanično može da radi i na Windowsu i Mac OS X-u. Radi se o komercijalnom programu čija licenca košta nezanemarljivih 166 dolara, ali je na sajtu moguće preuzeti 30-dnevnu probnu verziju, što smo mi i učinili. Instalacija je krajnje jednostavna – nakon što se preuzme .tar.gz paket, dovoljno ga je raspakovati, startovati LightZone shell skriptu i to je sve. Štaviše, nije ni potrebno instalirati odvojeni Java runtime environment, jer LightZone dolazi sa sopstvenim i koristi ga za rad.

Početni interfejs prozora čini minijaturni fajl browser sa pregledom slika, koji u desnom delu prozora ispisuje sve relevantne podatke prisutne u tagu slike (naziv, autor, rezolucija, ISO, kamera, sočivo itd.). U browseru je takođe slikama moguće dodeljivati i rejting koji će biti prikazivan zajedno sa ostalim podacima u desnom panelu. Slike se odavde mogu brzo i obrisati, a veličina thumbnaila u listi fajlova može se podešavati po želji, tako da će vlasnici monitora svih dijagonala moći udobno da prilagode pregled.

Kada se odlučite za editovanje izabrane slike, dovoljno je kliknuti na veliki preview slike, kada se otvara drugi prozor sa svim alatom. U listi se nalaze sve ugrađene alatke razvrstane po kategorijama (HDR, efekti, grayscale itd), dok su gore desno prikazane kolorne zone i maska, histogram, kao i panel za ispisivanje „parametara” piksela na slici iznad koga se kursor u tom trenutku nalazi. U desnom panelu otvaraju se i prozorčići alatki i efekata koje ste izabrali i primenili na slici.

Pomenimo samo neke od ugrađenih alatki. Tu je „ZoneMapper 2”, koji je zapravo interfejs za curves, zatim gaussian blur, izoštravanje, uklanjanje šuma i crvenih očiju, podešavanje kolornog balansa i tako dalje, kao i vrlo kvalitetna alatka Relight za inteligentno podešavanje osvetljenja, kontrasta i detalja na slici. Svakako, pored „globalne” primene alatki i efekata, moguće je definisati oblasti na slici na koje će se izmena odnositi.

Autori programa hvale se da je LightZone „nedestruktivna” aplikacija za editovanje slika. Ovo konkretno znači da program, pored toga što otvara RAW i TIFF fajlove sa aparata i skenera, može i da sačuva slike u LZN-JPG i LZN-TIFF formatu, što je zapravo pokazivač na originalni RAW fajl zajedno sa listom primenjenih filtera i efekata. Naravno, slike se mogu eksportovati i u JPEG radi pregledanja na svim kompjuterima i uređajima, ali ako želite da sačuvate rad bez artefakata nastalih lossy kompresijom zarad dalje obrade ili prosto želite da imate originalnu fotografiju na dostup, sa svim međukoracima koje ste napravili tako da možete lako da ih poništite, brige nema. Istina, zbog ovakvog pristupa otvaranje ranije obrađivanih slika sačuvanih u „nedestruktivnim” formatima nešto je sporije nego otvaranje običnih JPEG i TIFF fajlova, ali je to mala cena. Spisak svih primenjenih akcija nad fotografijom uvek možete pregledati klikom na dugme „History” uz samu levu ivicu prozora.

Inače, obrada slika interno se vrši u 16-bitnom linearnom kolornom opsegu, zbog čega slike izgledaju nešto drugačije nego u programima koji primenjuju gama korekciju pri prikazivanju fotografija. Na kraju, LightZone omogućava i batch procesiranje fajlova: korisnik može definisati skup efekata koji će se primeniti na izabranu gomilu slika u browseru, čime se standardne operacije nad tek skinutim slikama sa aparata mogu automatizovati.

Za razliku od Photoshopa, LightZone je, poput Lightrooma, namenjen isključivo onima koji se zapravo bave fotografijom. Lakoća korišćenja i gomila veoma upotrebljivih efekata čine ga sjajnom alatkom za sve koji su se u tome prepoznali, jedino ostaje ona cena s početka teksta, koja je i pored toga znatno niža od cene kolege iz Adobea. Ipak, trideset dana je i više nego dovoljno za evaluaciju.

Ivan TODOROVIĆ

 
Puppy Linux 4.1.2
LightZone 3.6.1
Šta mislite o ovom tekstu?
BeeSoft Commander 2.27
Grip 3.2.0
Osmo 0.2.4

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X
Licenca:
vlasnička
Veličina:
26,2 MB paket;102 MB na HD-u
Cena:
166 dolara
Adresa:
www .lightcrafts .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera