LAKI PINGVINI<>
082009<><>

Postr, Flickr Uploader 0.12.3

Sa dekstopa na Flickr

Korisnici F-spota (SK 6/2009) i sličnih programa za pregled i katalogizaciju fotografija imaju pristup ugrađenim mehanizmima za slanje slika na Flickr i druge internet galerije. Oni koji traže samostalan program čija bi jedina funkcija bila postavljanje slika na Flickr uvek mogu da instaliraju Postr, Flickr Uploader.

Izvorni kôd može se naći na zvaničnoj strani programa, a Postr se može instalirati i direktno iz internet skladišta većine distribucija. Predviđen je za rad na GNOME desktopu, pa zahteva GTK+ bibilioteke, a osnovni cilj je, kako sam autor programa kaže, jednostavnost u radu, uz omogućavanje pristupa dovoljnoj količini opcija samog servisa Flickr kako bi program zaista bio koristan. U praksi to znači da Postr nema ni rudimentarne mogućnosti obrade fotografija, već ih korisnik uvozi pripremljene eksternom aplikacijom sa diska, dodeljuje im naslov i opis, oznake (tags), pripadnost postojećem setu na Flickr profilu, te određuje ko sve može da vidi fotografiju nakon postavljanja, kao i nivo prigodnosti (safe, moderate ili restricted). Naravno, da bi sve ovo bilo moguće, prilikom prve upotrebe potrebno je verifikovati korisnički nalog ili kreirati novi ukoliko on već ne postoji.

Poput pobrojanih funkcija i sam izgled programa je minimalistički. Cela aplikacija funkcioniše u samo jednom prozoru, koji se sastoji od glavnog menija u vrhu ekrana, sidebara u kom se izlistavaju uvezene fotografije, te centralnog dela koji služi za pregled i promenu pobrojanih tekstualnih vrednosti vezanih uz svaku sliku. U dnu radnog prozora nalazi se statusna linija koja u svakom trenutku prikazuje koliko je prostora ostalo za upload i koji je korisnički nalog trenutno u upotrebi. Ovo je korisno, jer program nudi mogućnost rada sa više naloga, uz jednostavnu promenu aktivnog iz menija.

Primetna mana programa jeste to što ne podržava postavljanje video zapisa na Internet, iako sam Flickr to podržava odavno. Ipak, ako uzmemo u obzir ono za šta je predviđen, program radi kako treba i deluje prilično stabilno u poslednjoj verziji.

Nikola BULJ

 
OGMRip 0.12.3
DoThisNow 1.2.0
Postr, Flickr Uploader 0.12.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Specto 0.3
SoundConverter 1.4.1
VVV 1.0
luckyBackup 0.3.2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
64 KB source; 455 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://burtonini .com /blog /computers /postr
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera