LAKI PINGVINI<>
072009<><>

DeVeDe 3.13.1

Kreiranje video DVD i CD naslova

Svaki vlasnik digitalne kamere pre ili kasnije je poželeo da svoje snimke uobliči u video DVD sa menijima, koji bi mogao da prikazuje porodici i prijateljima na svom kućnom bioskopu ili DVD plejeru. Danas, kada skoro svaki digitalni fotoaparat ima mogućnost snimanja video zapisa, krug onih kojima je potreban jednostavan program koji će svaki video konvertovati u format kompatibilan sa kućnim uređajima se proširio, ali su i zahtevi narasli. Novi korisnici i uređaji traže DivX i titlove, ali ne žele da se bakću sa tridesetak programa da bi dobili jedan disk. Tu na scenu stupa DeVeDe koji objedinjuje funkcije nekoliko programa i pojednostavljuje ceo proces.

Sa zvanične stranice programa moguće je preuzeti izvorni kôd ili binarne instalacione arhive, a program se može instalirati i iz internet skladišta većine distribucija. U spisku zahteva su Mplayer, Mencoder, DVDAuthor, VCDImager, MKisofs i Python, te dodatne Python biblioteke koje se verovatno već nalaze na računaru, a iskusniji korisnici već iz ovoga mogu da zaključe kolika je paleta funkcija koje DeVeDe obavlja. Nakon instalacije, program se poziva iz terminala ili menija okruženja.

Već prilikom pokretanja uočava se jednostavnost korišćenja programa. Korisniku se nudi mogućnost da odabere vrstu video diska koji želi da kreira, a u ponudi su uobičajeni Video DVD, Video CD i DivX/MPEG4, ali i manje popularni Super VCD i praktično zaboravljeni China Video Disc. Nakon izbora prikazuje se glavni prozor programa, čiji se sadržaj menja u odnosu na izabranu vrstu diska, ali su osnovne funkcije zajedničke za sve projekte. U vrhu se nalazi pregled poglavlja na disku i video fajlova koji su im dodeljeni, a odmah ispod je linija alatki kojima se oni definišu. DeVeDe može da radi sa svakim video formatom koji podržava Mplayer. Prilikom izbora ulaznog fajla korisnik ima uvid u sve njegove osobine, tako da odmah može da promeni TV standard (PAL/NTSC), dodeli mu subtitlove, rotira sliku, izabere način skaliranja, kvalitet slike i zvuka, rezoluciju i aspekt prikaza, kao i sve druge potrebne stavke. Na centralnom delu glavnog ekrana stalno se prikazuju procenjene informacije o rezultujućem video zapisu, kao i iskorišćenje diska. Kada se izaberu svi ulazni fajlovi, moguće je automatski prilagoditi kvalitet snimka tako da iskorišćenje medija bude optimalno.

Sama opcija određivanja poglavlja i dodeljivanja naslova pruža velike mogućnosti, tolike da članak ovog tipa ne može sve da ih obuhvati. Međutim, treba istaći to da se funkcionalnost programa tu ne završava, već da postoji i deo za fino podešavanje menija diska u kom je moguće promeniti naslov, korišćeni font, pozadinsku sliku ili zvuk, boje, pa i ponašanje. Nažalost, svi naslovi se prikazuju tekstualno i nije im moguće dodeliti sliku ili animiranu sekvencu.

DeVeDe je prvenstveno namenjen kreiranju ISO slike video DVD-a, ali je moguće narediti mu da samo konvertuje fajlove u MPEG ili da kreira strukturu diska, ali da tu završi posao. U svakom slučaju, za stvarno rezanje diska mora se koristiti K3b (SK 6/2007) ili Brasero (SK 8/2007), a smatramo da ne treba isticati da se diskovi namenjeni kućnim plejerima moraju rezati na nižim brzinama od uobičajenih. Od naprednih mogućnosti pomenuli bismo još i optimizaciju za višeprocesorske sisteme koja znatno doprinosi brzini, iako sam DeVeDe nije nikakav brzinski šampion na osnovnim podešavanjima. Naime, program je isprva podešen za kvalitet, ali je moguće promeniti i to, kao i sve ostale sitnice i optimizovati ga za brži rad na uštrb kvaliteta.

Kreiranje DivX/ /MPEG4 diska je slično, s tim da su funkcije koje on ne poznaje, poput menija i poglavlja, nedostupne prilikom rada.

Na samom kraju pohvalili bismo izvrsno urađenu pomoćnu dokumentaciju koja krije mnogo korisnih informacija (npr. kako ubaciti prevod u DivX disk ili promeniti font koji se koristi za subtitlove) i obavezno je treba pročitati.

DeVeDe je zreo i stabilan projekat koji na jednostavan način obavlja vrlo korisnu funkciju, tako da od nas dobija samo reči hvale.

Nikola BULJ

 
DeVeDe 3.13.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Google Translator 0.9.6.01
Google Chrome 3.0.183.1
Synaptics za X.org

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
1,6 MB source; 3,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://www .rastersoft .com /programas /devede .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera