LAKI PINGVINI<>
062007<><>

K3b 1

Sada i zvanično

Razvoj K3b-a počeo je davne 1998. godine, kada je njegov autor Sebastijan Trueg rešio da nauči C++ programiranje u QT okruženju. Zajednica slobodnog softvera, poznata po odličnom prijemu dobrih ideja, brzo je odlučila o sudbini ove aplikacije koja već godinama predstavlja vrhunsko slobodno rešenje za narezivanje optičkih medija. Da ironija bude veća, K3b je godinama vrlo stabilan i upotrebljiv, ali je tek u martu ove godine postao zvanično stabilan i objavljen pod oznakom 1.0.

Program obezbeđuje ugodno okruženje za poslove koji se njime obavljaju, zamišljeno sa ciljem univerzalne upotrebljivosti bez obzira na nivo znanja korisnika. Oni sa više znanja i iskustva su u mogućnosti da podese K3b do veoma sitnih detalja (Rock Ridge, Joliet, UDF ekstenzije ili ISO parametri na primer), dok korisnici koji žele brzo i lako obavljanje posla dobijaju veoma user-friendly okruženje sa optimalno postavljenim default vrednostima. Podržani mediji sežu od CD-a do plus i minus običnih i prepisivih DVD-jeva, odnosno njihovih dvoslojnih varijanti.

Osnovni prozor K3b-a je vrlo jednostavan i intuitivan za korišćenje. Projekti se prikazuju u donjem delu prozora, a moguće ih je organizovati po tabovima. File browser prikazuje fajl sistem i uređaje, kojima je na ovaj način moguće pristupiti, demontirati ih, odnosno dobiti uvid u informacije o njima. Glavni meniji su organizovani logično, pa se dostupnim alatima lako pristupa (kopiranje, narezivanje ISO slika, pražnjenje prepisivih diskova, enkodiranje DVD-jeva), a nekim od opcija moguće je pristupiti pomoću linije sa alatima koja se nalazi ispod menija. Ostali grafički elementi su na zadovoljavajućem nivou, što se odnosi na grafičko prikazivanje kapaciteta, te prikaz progresa trenutne akcije na desktopu kada sâm prozor aplikacije nije aktivan.

K3b poseduje mogućnost narezivanja CD i DVD medija sa podacima (data CD/DVD), audio i video, kao i diskova u mešovitom režimu (audio/data). Program podržava narezivanje eMovix diskova, bilo da se radi o CD ili DVD medijima. Da podsetimo, eMovix predstavlja mali butabilni GNU/Linux sistem (zauzima mali prostor na disku, oko 8 MB) koji nakon pokretanja omogućava reprodukciju video fajlova koji se nalaze u korenom direktorijumu sistema. K3b poseduje dodatne mogućnosti manipulacije medijskim fajlovima, pa se ovim programom mogu ripovati audio diskovi ili DVD-jevi. Kada govorimo o audio projektima, treba pomenuti da se audio diskovi mogu formirati od zvučnih fajlova skoro svih poznatih formata (WAV, MP3, OGG, Musepack, FLAC, WMA), a moguće je spajanje i isecanje numera, odnosno dodavanja praznog prostora (tišine).

K3b je vrlo podesiv ispod haube, pa korisnik dobija kompletan uvid u prisustvo svih alata potrebnih za osnovne i dodatne funkcije. Proširiv je pomoću plug-inova koji se mogu podešavati, dok se izgled može menjati dostupnošću različitih tema. Ova aplikacija je vrlo kompleksna i napredna, ali u isto vreme i laka za korišćenje. Ono što nismo pomenuli a vredno pomena jeste značenje imena K3b: KDE burn, baby, burn!

Ivan JELIĆ

 
Ubuntu 7.04, Feisty Fawn
K3b 1
Šta mislite o ovom tekstu?
NeroLinux 3 beta
Manslide 1.5.5
Pidgin 2.0

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
~5 MB
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .k3b .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera