LAKI PINGVINI<>
062007<><>

Manslide 1.5.5

Neka budu pokretne slike!

Pregledanje elektronskih slika može se obaviti na klasičan slideshow način, ali animirani prelazi između slajdova, pozadinska muzika, prateći tekstualni i zvučni komentari ostavljaju pozitivan efekat na vizuelni utisak. Manslide je Qt4 alatka u beta fazi razvoja (razvija se tek 7 meseci), koja od statičnih slika za relativno kratko vreme na jednostavan način proizvodi video šou sa muzikom i drugim efektima.

Program ima jednostavan i intuitivan interfejs. Sa leve strane je promenljiva površina koju zauzimaju kontrole aktivne kartice koja je izabrana pomoću dugmadi na vrhu prozora. Na desnoj strani je prikaz izabranog slajda sa kontrolama za njegovu reprodukciju (kada je potrebno videti primenjene 3D efekte i animacije), dok je traka sa slajdovima i audio matricom smeštena po celoj širini u dnu prozora. Tik iznad trake za montiranje materijala nalazi se set dugmadi za premeštanje slajdova napred-nazad, rokadu dva izabrana slajda (npr. prvog i poslednjeg), otvaranje izabrane slike za sređivanje u GIMP-u, uklanjanje sa trake i pregled krajnjeg izgleda izabranog slajda. Naravno, indikator izabranog slajda i ukupno trajanje konačne kreacije takođe su prisutni.

Pravljenje novog, snimanje projekta u izradi i otvaranje postojećeg, te izbor stila i boje ispisa komentara (legende) obavljaju se na kartici Project. Umetanje slika u projekat i izbor tranzicionih efekata i trajanja, pozadinske slike, formata prikaza i trajanja samog slajda vrši se na kartici Pictures. Sledi kartica Parameters za definisanje teksta komentara i njegovog pozicioniranja i animiranja, animacije iznad slajda (eksplozija, plamen, filmski brojač i dr.), kao i zvučnog komentara slajda. Na kartici Soundtrack, kako i samo ime kaže, bira se zvučna podloga konačne kreacije u OGG formatu, sa mogućnošću primene efekata FadeIn i FadeOut i podešavanja jačine. Na kartici 3D pre samog renderovanja kreaciji se može dati dinamičnost primenom nekog od efekata kretanja slike i/ili trodimenzionalne rotacije.

Kada su svi pomenuti parametri postavljeni, na redu je „foto-finiš”. Pošto se na kartici Export odrede direktorijum i naziv datoteke za smeštaj videa, izabere opseg slajdova (početna i krajnja slika), odredi jedan od MPEG2, XviD i AVI DV formata za video u jednom od četiri nivoa kvaliteta, treba još pritisnuti dugme Start i sačekati da se videoshow izrenderuje. Dužina renderovanja zavisi od kompleksnosti primenjenih animacija, broja slajdova (dužine videa) i brzine mašine na kojoj se radi.

Ono što nam se nije svidelo kod Manslidea jeste nedostatak thumbnail prikaza u dijalogu za uvoz slika i nemogućnost drag’n’drop funkcionalnosti, što znači da se slike ne mogu ubacivati u projekat iz Konquerora, niti se menjati raspored slajdova jednostavnim prevlačenjem mišem. Pozicioniranje teksta moglo bi da se podešava ručno ili da ima više predefinisanih stilova. Ni jedan omanji priručnik za upotrebu ne bi bio na odmet. No, i bez svega toga, uz dozu kreativnosti krajnji rezultat je daleko od uobičajenog slideshowa.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Ubuntu 7.04, Feisty Fawn
K3b 1
NeroLinux 3 beta
Manslide 1.5.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Pidgin 2.0

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
8,7 MB paket, 13 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
freshmeat .net /projects /manslide
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera