LAKI PINGVINI<>
062009<><>

F-Spot 0.5.0.3 vs gThumb 2.10.11

Menadžeri fotografija

Kome treba Picasa?

Iako uz većinu GNU/Linux distribucija dolazi jednostavan preglednik Eye of GNOME, njegova funkcionalnost je ograničena na prost pregled fotografija. GIMP, s druge strane, predstavlja bauk za nezahtevne i manje upućene korisnike koji bi samo želeli da katalogizuju svoje fotografije i odrade minimalne korekcije na njima. Upravo između ove dve krajnosti nalaze se pandani Windowsovih programa ACDSee i Picasa, menadžera fotografija koji obuhvataju pregled, katalogizaciju i obradu, uz jednostavan interfejs i mnogo naprednih mogućnosti koje možete, a ne morate da koristite. F-Spot i gThumb su napredni programi ove vrste koji dele mnogo zajedničkih osobina, ali se razlikuju u detaljima koji mogu odneti prevagu prilikom izbora. Oba programa mogu se instalirati iz internet skladišta distribucije ili preuzimanjem izvornog kôda sa zvaničnih strana, a sadrže u sebi browser kataloga i direktorijuma, kao i preglednik (viewer) sa mogućnošću obrade.

F-Spot

Interfejs programa sastoji se od glavnog menija i linije alata u vrhu prozora, sidebara sa promenljivom funkcijom levo, te centralnog dela u kojem se izlistavaju uzorci fotografija u odabaranom direktorijumu ili katalogu. Kuriozitet je ugrađena vremenska skala u vrhu ovog polja, koja tesno sarađuje sa automatskim uvozom fotografija direktno sa digitalnog fotoaparata. Ovo je „browser forma” programa i u njoj je moguće pretraživati lokacije sa duplikatima fotografija i vršiti druge manipulacije nad fajlovima (kopiranje, brisanje iz kataloga ili sa diska), ali i dodati ili odstraniti oznake (tagove), rotirati fotografije ili pokrenuti automatski prikaz u vidu prezentacije (slideshow). Prilikom kretanja kroz direktorijume u sidebaru se prikazuju RGB histogram i osnovne EXIF informacije za trenutno odabrani fajl. Kao i ostatak interfejsa, i ovaj deo potpuno je prilagodljiv potrebama korisnika, te je moguće dodati modul sa komandama za obradu, prikaz oznaka i slično. Ugrađeni preglednik omogućava isecanje fotografija, korekciju crvenih očiju, desaturaciju, pretvaranje u sepija tonove, ispravljanje horizonta, dodavanje soft-fokus efekta, kao i prilagođavanje boja kroz automatsku ispravku i ručno podešavanje. Od korisnih mogućnosti istakli bismo još i opciju izvoza na PicasaWeb, Flickr, Zoomr i druge online servise za razmenu i deljenje fotografija, ali i proširivost opcija programa raznim ekstenzijama.

gThumb

Iako po izgledu podseća na prethodni program, glavna razlika je nedostatak RGB histograma i nemogućnost promene veličine uzoraka fotografija u browseru. Istovremeno, obrada fotografija vrši se kroz menije, umesto upotrebom komandnih prečica u sidebaru. gThumb, uz ranije pomenute mogućnosti (uz izuzetak ispravljanja horizonta), ima i mogućnost poništavanja EXIF orijentacije i promene originalnih datuma, te opciju pretvaranja fotografije u negativ, automatske korekcije histograma (Equalize) i redukcije boja na web paletu. Iako nema pregled histograma, moguće je prikazati osobine fotografije izražene u EXIF podacima u dnu prozora ili dodati tekstualni komentar. Mogućnosti izvoza fotografija su ograničene i svode se na rezanje na optički medijum (postoji i kod F-Spota) ili kreiranje web albuma u html formatu, uz izbor nekoliko gotovih tema koje će definisati izgled galerije.

Iako F-Spot u ovom trenutku ima više opcija, gThumb se u poslednje vreme ubrzano razvija i dobija nove mogućnosti iz verzije u verziju. Obe aplikacije predstavljaju kompletno rešenje za baratanje fotografijama od trenutka priključivanja kamere na računar, preko katalogizacije i obrade, do arhiviranja na CD ili slanja na Web. Moguće ih je pokrenuti kako iz menija okruženja tako i iz komandne linije, uz dodavanje naprednih odrednica koje omogućavaju pregled određene fotografije ili ekstenzije, čime se eliminiše potreba za starijim programima ove vrste. Na kraju moramo pohvaliti sjajno realizovane i veoma čitljive help fajlove koji dolaze uz obe aplikacije. Malo toplija preporuka autora ovih redova ide F-Spotu zbog histograma i mogućnosti slanja slika na Flickr.

Nikola BULJ

NazivVeličina (source / HD)Adresa
F-Spot3,6 MB / 8 MBf-spot.org
gThumbs184 MB / 10 MBgthumb.sourceforge.net
 
KBruch, KPercentage, KGeography i Kalzium
F-Spot 0.5.0.3 vs gThumb 2.10.11
Šta mislite o ovom tekstu?
xVideoServiceThief 2.0.1 Alpha
Avant Window Navigator 0.3.2
Firestarter 1.0.3
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera