PD KUTAK<>
092008<><>

Template Shaker 2.3

„Drmanjem” do novih templejta

Ukoliko vam dizajnerske sposobnosti nisu jača strana, a želite da svom sajtu obezbedite pristojan izgled, autori programa Template Shaker tvrde da imaju pravo rešenje za ovakve probleme. Kao što mu samo ime kaže, program služi za izradu templejta za web stranice. Templejti predstavljaju šablone koji definišu izgled stranica sajta, obezbeđuju vizuelnu uniformnost, olakšavaju posetiocu snalaženje i poboljšavaju opšti utisak o sajtu.

Po startovanju programa dočekaće vas prozor horizontalno podeljen na dva dela. U gornjoj trećini prozora nalazi se lista koja sadrži svega četiri templejta. Klikom na bilo koji od njih u desnom delu iste sekcije pojavljuje se umanjen prikaz templejta, a preko dugmeta Customize može se započeti rad na prilagođavanju templejta vašim potrebama. Donji deo ekrana sadrži dodatne informacije o templejtu, u šta spada opis kompatibilnosti sa standardima CSS/HTML i browserima, opis templejta i informacije o autorima, tip licence i restrikcije koje se primenjuju na besplatnoj verziji programa. Posle pažljivog proučavanja informacija sadržanih u ovoj sekciji, možemo uočiti da se razlike između komercijalne i besplatne verzije programa svode na to da besplatna verzija ne dozvoljava korišćenje templejta u komercijalne svrhe i zahteva da se link na sajt WonderWebWare zadrži na dnu stranice, a email podrška postoji samo za korisnike komercijalne verzije.

Kada se izabere jedan od ponuđenih templejta, klikom na dugme Customize otvara se novi pogled u programu, kod kog je prozor podeljen na isti način, ali su u gornjoj polovini opcije za podešavanje izgleda templejta, dok je u donjoj polovini prikazana test stranica na kojoj se promene osobina templejta trenutno primenjuju. Ponuđene opcije za prilagođavanje izgleda templejta zavise od templejta koji je izabran i njegove strukture. Generalno, za svaki templejt moguće je birati boje teksta, boje elemenata (posećeni linkovi, okviri, tekst) i sekcija (na primer glavni deo stranice, bočna navigacija) koje su definisane u templejtu. Boje elemenata biraju se iz skupa standardnih boja, a ako to nije dovoljno, boje se mogu ručno uneti u obliku heksadecimalnih vrednosti ili iz dijaloga koji nudi izbor boja iz kompletne palete. Kreirana kombinacija boja može se sačuvati kao preset koji se može kasnije koristiti. Pored promene boja, templejtima je moguće menjati i slike koje su u njima sadržane (najčešće su to slike u samom vrhu strane), pri čemu se izbor slika svodi samo na one ponuđene od strane autora templejta, bez mogućnosti dodavanja sopstvenih.

 
Budući da su stranice obično definisane u vidu skupa sekcija, Template Shaker nudi i mogućnost izbora različitih konfiguracija tih sekcija. Tako je u nekim templejtima moguće izabrati da li će imati dve ili tri kolone, sa koje strane je navigaciona kolona i slično. Template Shaker pojedine delove ili sekcije stranice definiše kao opcione, tako da je moguće njihovo uključivanje/isključivanje iz konačnog templejta. Naravno, ni manipulacija fontovima nije izostavljena, tako da je svakoj sekciji stranice koja sadrži tekst moguće podesiti veličinu i stil fonta koji se koristi. U svakom trenutku podešavanja parametara templejta moguće je izabrati opciju prikaza templejta u celom prozoru (large preview). Navedene opcije samo su deo onoga što program pruža, pri čemu svaki templejt predstavlja priču za sebe i nudi veoma fina podešavanja mnogih parametara, čiji opis prevazilazi okvire ovog teksta.

Poslednji korak u kreiranju sopstvenog templejta predstavlja izvoz templejta za dalje korišćenje. Ova sekcija programa otvara pred nama prozor podeljen u tri kolone: u prvoj su datoteke koje čine templejt (obično su to slike, CSS i HTML datoteke), druga je file browser za izbor lokacije za snimanje, a u trećoj su prikazane datoteke iz izabranog foldera/diska. Format za izvoz može se izabrati između Dreamweaver MX ili Microsoft Expression Web formata. Sekcija za izvoz programa nudi još dva taba, od kojih prvi nudi kratko uputstvo za ručno menjanje izvornog koda templejta, dok drugi omogućava pregledanje i editovanje izvornog (X)HTML i CSS koda templejta (doduše bez mogućnosti snimanja).

Cena komercijalne verzije Template Shakera je 29 dolara, pri čemu autori navode da će se sa povećanjem broja raspoloživih templejta povećavati i cena, dok je naše mišljenje da bi prvo valjalo povećati broj templejta da bi se uopšte dostigla ova cena. Ruku na srce, svaki od ponuđenih templejta je priča za sebe i nudi zaista mnoštvo detalja koji se mogu podesiti, pa se može pretpostaviti da njihovo kreiranje zaista nije jednostavno, ali to ipak nije nešto o čemu bi korisnik trebalo da brine. U svakom slučaju, program nudi solidne mogućnosti za kreiranje templejta ljudima koji nisu upoznati ni sa CSS-om ni sa (X)HTML-om, ali sa kupovinom ovog programa ipak ne bi trebalo žuriti. Mnogima će i besplatna verzija savršeno dobro poslužiti, bilo da im ne smetaju njena ograničenja ili da su spremni da ih „ručno uklone”, što nije nimalo teško...

Dejan STEFANOVIĆ

 
OpenOffice.org 3.0 Beta 2
HP Smart Web Printing 4.03
USB Safely Remove 4.0 beta 6
Pictomio
FreeRIP 3.09 Basic
BurnQuick 4.9.0.0
Random Mix Tape Maker 1.8.28.77
FormatFactory 1.42
MyDesktop Server
CD Label Designer 3.53
Template Shaker 2.3
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows XP
Veličina:
5,8 MB (demo), 20 MB na HD-u
Cena:
29 dolara
Adresa:
wonderwebware .com /templateshaker /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera