PD KUTAK<>
092008<><>

FreeRIP 3.09 Basic

Ripovanja audio CD-ova

Ripovanje numera sa muzičkih CD-ova i njihovo skladištenje u MP3 obliku iz operativnog sistema Windows XP može sasvim lagodno da se obavi iz ugrađenog Media Playera (podržano je čak i automatizovano dovlačenje imena pesama i izvođača sa Mreže). Ipak, jedan deo korisnika „Prozora” uopšte nije svestan postojanja ove mogućnosti, drugi iz revolta i nema instaliran pomenuti plejer, dok je trećima lakše da poverenje ukažu third party alatima.

FreeRIP je još jedno ostvarenje u moru sličnih. Karakteriše ga jednostavan korisnički interfejs, solidna brzina rada (album dužine 46 minuta pretočio se u MP3 komplement za nešto više od tri minuta), podrška za dovlačenje informacija o pesmama sa freedb servera i gomila opcija putem kojih izlazni materijal možete modelovati po svom ukusu. Od bitnih stvari treba pomenuti mogućnost prebacivanja više numera u jedan fajl, podršku za ID3 tagovanje, opciju podešavanja izlazne jačine zvuka, ugrađeni generator plejlista, improvizovani CD plejer... Ni jednu od nabrojanih stavki ne možemo izdvojiti kao revolucionarnu, sve to odavno već viđamo u konkurentskim ostvarenjima, ali je zgodno to što se sve bitno nalazi na jednom mestu i funkcioniše kao najprecizniji švajcarski sat.

Upotreba programa krajnje je jednostavna i svodi se na odabiranje numera („čekiranjem” korespodentnih kvadratića) koje se žele konvertovati sa liste smeštene na centralnoj površini radne forme i pritiskanje odgovarajućeg tastera. FreeRIP podržava konvertovanje numera u pet različitih formata: WAV, MP3, WMA, OGG i FLAC – više nego dovoljno za prosečnu kućnu upotrebu. Naravno, korisniku se na raspolaganju nalazi šaka najvažnijih radnih parametara čije modifikovanje utiče na kvalitet izlaznih fajlova. Autori su se ovde držali osnova, tako da možemo reći da je upotreba programa prilagođena onima sa bazičnim nivoom znanja. Ponekad to i nije loša stvar. Keep it simple!

Na kraju da kažemo i to da autori FreeRIP nude i u komercijalnoj (Pro) varijanti. Osim što ćete ostati lakši za dvadeset „zelenih novčanica”, dobićete mogućnost otvaranja više instanci programa odjednom, pristup specijalizovanom forumu i 30 odsto veću brzinu. Mislimo da je „bacanje” novca na ovu verziju potpuni promašaj, s obzirom na to da Basic komplement nudi i više nego dovoljno „širine” za svakodnevni rad.

Vladimir PISODOROV

 
OpenOffice.org 3.0 Beta 2
HP Smart Web Printing 4.03
USB Safely Remove 4.0 beta 6
Pictomio
FreeRIP 3.09 Basic
Šta mislite o ovom tekstu?
BurnQuick 4.9.0.0
Random Mix Tape Maker 1.8.28.77
FormatFactory 1.42
MyDesktop Server
CD Label Designer 3.53
Template Shaker 2.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
1,8 MB, 4,8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .freerip .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera