PD KUTAK<>
092008<><>

USB Safely Remove 4.0 beta 6

Zamena za generički Safely Remove sistem

Pametnjakovića koji je za Microsoftovu familiju Windows operativnih sistema (nakon verzije 2000) osmislio sistem baratanja USB uređajima treba gađati trulim paradajzom na javnom mestu. Da li je moguće da je za jednu tako jednostavnu operaciju, kao što je recimo „izdžekivanje” USB sticka iz porta, potrebno potrošiti toliko vremena i živaca? U redu, ako se ne budete pridržavali navedenih pravila i ne budete stopirali uređaj pre njegovog fizičkog uklanjanja možete ostati bez uloženog novca, ali zar ceo proces nije mogao biti prijateljskije nastrojen prema korisniku? Većina neiskusnih korisnika nakon desnog klika na odgovarajuću ikonicu u systrayu za disableovanje željenog uređaja često ne može ni da pronađe uređaj na listi, toliko je proces stizanja do njega komplikovan i zaguljen. Onda, kada ga i locira, operativni sistem veoma često prijavi da trenutno nije u mogućnosti da zaustavi njegovo korišćenje. Za ime sveta, šta da radimo, da isključujemo računar? Da biste izbegli opisane situacije, možete posegnuti za programom USB Safely Remove, koji situaciju rešava mirnoćom agenta 007.

Mislimo da ovaj poduži uvod u potpunosti objašnjava namenu testiranog programa. U pitanju je zamena za generički sistem „sigurne zamene”, koja pride donosi nekolicinu korisnih pratećih mogućnosti. USB Safely Remove podiže se zajedno sa operativnim sistemom, smešta se u systray i odatle nadgleda šta se dešava sa raspoloživim USB portovima. Ukoliko želite, komandna ikonica može se ukloniti (kada nema priključenih uređaja), a dozvoljena je i manipulacija veličinom grafičkog prikaza detektovanih uređaja. Ipak, sve nas mnogo više zanima na koji se način vrši stopiranje uređaja i da li je postupak zaista udobniji od onog koji je smislila kompanija iz Redmonda.

Da biste iskopčali USB uređaj dovoljan je samo jedan klik mišem. Da, dobro ste pročitali! Prvo, pokazivač dovedete iznad komandne ikonice u systrayu, zatim sačekate da se pojavi spisak uređaja prijavljenih na sistem (sa uredno ispisanim originalnim imenima koja ne unose zabunu) i na kraju kliknete na onaj koji želite da odstranite. Sekund nakon toga, program vas obaveštava da je uređaj bezbedno izvaditi iz porta. Dovoljno jednostavno? Operacija se može izvesti i na alternativni način – pritiskanjem kombinacije „vrućih tastera”, koju sami odredite (po defaultu je to ’Win+S’). U tom slučaju na ekranu će „iskočiti” meni sa pronađenim uređajima (baš kao da hoverujete miš iznad systraya) i opet vam ostaje samo da kliknete na onaj koji želite da „izbacite”. Međutim, to nije sve! Programeri su u okviru koda ubacili specijalan algoritam za detekciju „zauzetih” uređaja, koji služi da se izbegnu neprijatnosti oko nemogućnosti njigovog zaustavljanja u datom momentu. Naime, u slučaju da bilo koji od instaliranih programa (ili sam operativni sistem) koristi USB uređaj, podaci o tome biće predočeni korisniku, uz mogućnost ručnog zaustavljanja prikazanih procesa. Na ovaj način jednim udarcem ubijaju se dve muve – stopiranje uređaja uvek je moguće bez puno pametovanja, a ako se uređaj zaista koristi (na primer, kopiraju se fajlovi), nećete biti u prilici da zabrljate situaciju nesmotrenim „čupanjem” uređaja iz porta.

USB Safely Remove je odlično pomagalo, program o kojem nesumnjivo vredi razmisliti ukoliko vam sistem „sigurne zamene” svakodnevno kida živce. Autorskom timu zaista nemamo šta da zamerimo, osim što je bezobrazno razrezao registracioni harač, k’o da je u pitanju suvo zlato, a ne samo još jedna nadogradnja operativnog sistema. Šta ćete, ljudi koriste situaciju...

Vladimir PISODOROV

 
OpenOffice.org 3.0 Beta 2
HP Smart Web Printing 4.03
USB Safely Remove 4.0 beta 6
Šta mislite o ovom tekstu?
Pictomio
FreeRIP 3.09 Basic
BurnQuick 4.9.0.0
Random Mix Tape Maker 1.8.28.77
FormatFactory 1.42
MyDesktop Server
CD Label Designer 3.53
Template Shaker 2.3

Potrebno:
Windows 2000/XP/Vista
Veličina:
2,9 MB (trial), 4 MB na HD-u
Cena:
30 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .safelyremove .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera