PD KUTAK<>
092008<><>

CD Label Designer 3.53

Izrada omota za CD i DVD medije

Kućna hiperprodukcija CD i DVD medija izazvana je simboličnim cenama diskova i sve dostupnijim širokopojasnim Internetom, koji je kod domaćih korisnika samo rasplamsao efekat prikupljanja svega i svačega. Broj diskova neprestano raste i sve se manje pažnje posvećuje dizajnu, iz prostog razloga što se diskovi trpaju u kesice i na štapove da bi što racionalnije zauzimali prostor. S druge strane, snimljeni diskovi često se koriste i za različite prilike kao što su smeštanje slika i video sadržaja sa odmora, raznih svečanosti itd. Takvi diskovi obično zaslužuju posebno, vidno mesto u kolekciji, pa nije na odmet da se drže u „luksuznijem” pakovanju, a to podrazumeva plastičnu CD/ /DVD kutijicu, štampu omota i samog diska.

Tu dolazimo do CD Label Designera. U suštini, radi se o alatu za pravljenje omota koji dozvoljava jednostavnu manipulaciju grafičkim i tekstualnim objektima. Pored uobičajenih formata, interesantno je da podržava i pripremu nalepnica za tzv. business card CD-ove. Ukoliko vam ni jedna od ponuđenih opcija ne odgovara, možete sami definisati dimenzije omota. Na primer, na taj način mogu se dobiti osnove za pripremu nalepnice za CD sa manjim središnjim otvorom, mini CD prečnika 8 cm (koji začudo nisu u startu uključeni u program)... Nesumnjivo najjednostavniji način izrade omota jeste uz pomoć „čarobnjaka”. U samo četiri koraka mogu se odjednom napraviti svi predefinisani omoti (podrazumeva se da koriste istu pozadinu). Naravno, na različite omote program će automatski da rasporedi unete podatke, onako kako bi bilo logično da budu prikazani.

Što se tiče naslovne stranice omota, tu se obično upisuju informacije o sadržaju diska. Program je u stanju da pročita i prikaže listu fajlova na disku, pri čemu, u slučaju audio CD-ova, može da konsultuje Internet CD bazu albuma, a kod WMA i MP3 fajlova može da izvuče podatke iz tagova. Pozadina može da bude jednobojna ili se za nju može odabrati neka postojeća slika. U radu sa slikama naišli smo na jedan mali poblem. Kada su slike manje od veličine omota, moguće ih je lako razvući (resize) ili poslagati više istih slika jednu pored druge (tile efekat). Ali, ako je slika veća od omota ne postoji mogućnost jednostavnog podešavanja tako da se prikaže željeni deo fotografije na disku. Program nudi mogućnost da se originalna slika ostavi netaknuta (prikazaće se njen deo koji počinje u gornjem levom uglu) ili da se smanji tako da se cela vidi na odabranoj površini. Sve ostale varijante veoma je teško podesiti iz samog programa.

Podržanost rada sa lejerima i podešavanje transparentnosti pozadinskih slika se podrazumevaju. Na ovaj način mogu se uklapati različiti dizajnerski zahvati na omotu ili poboljšati čitljivost teksta (koji predstavlja poseban objekat). Nad slikama je dopuštena primena različitih efekata kao što su smanjenje intenziteta boje, podešavanje transparentnosti, zamućenje ili izoštravanje slika itd. Postoji više desetina efekata čiji se intenzitet podešava pomoću klizača. Nije previše precizno, ali je za ovu primenu sasvim dovoljno. Voleli bismo još samo da postoji efekat koji bi uticao na omekšavanje ivica različitih objekata, kako bi se izvršilo njihovo lakše uklapanje na jednoj slici.

Zgodno je to što postoji i mogućnost preuzimanja slika sa skenera, što je korisno kada se pravi bekap kopija originalnog diska. Na samom omotu CD-a mogu se upisivati informacije po obodu diska, pojedini objekti se mogu zaključati kako se ne bi pomerali tokom kasnijeg rada na omotu itd. Gotovi omoti mogu se sačuvati u specijalizovanom formatu programa koji dozvoljava naknadno editovanje, eksportovati u JPG, BMP, PNG, TIFF i još nekoliko drugih grafičkih formata, ili odmah odštampati i pripremiti za korišćenje. Prilikom eksportovanja na raspolaganju su različite rezolucije, počev od ekranske (72 tpi) pa sve do superkvalitetnih (2400 tpi). Nažalost, u neregistrovanoj verziji se preko eksportovanih slika ispisuje vodeni žig, tako da su one praktično neupotrebljive.

Branislav BUBANJA

 
OpenOffice.org 3.0 Beta 2
HP Smart Web Printing 4.03
USB Safely Remove 4.0 beta 6
Pictomio
FreeRIP 3.09 Basic
BurnQuick 4.9.0.0
Random Mix Tape Maker 1.8.28.77
FormatFactory 1.42
MyDesktop Server
CD Label Designer 3.53
Šta mislite o ovom tekstu?
Template Shaker 2.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
4,98 MB (trial), 6,18 MB na HD-u
Cena:
25 dolara, proba 15 dana
Adresa:
www .datalandsoftware .com /cdlabel
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera