CeDeTEKA<>
092008<><>

Britannica Concise Encyclopedia 2008

Prema mišljenju mnogih, koncept interaktivnih multimedijalnih enciklopedija koje se distribuiraju na optičkom mediju zasluženo odlazi u penziju. Baš kao što su papirna izdanja svojevremeno zamenjena elektronskim komplementima, došlo je vreme da se razmisli o novom načinu plasiranja informacija. Sve što je danas potrebno da bi se došlo do traženog sadržaja jeste širokopojasan pristup Internetu i osnovno poznavanje lekcije „definisanje upita pretrage”. Velike kompanije koje se bave izradom enciklopedija ipak ne odustaju tako lako – dostupna izdanja šminkaju se ubrzanim tempom, nude se online sadržaji, a besplatna konkurencija na Mreži pokazuje se kao nepouzdana i neproverena.

O Britannica izdanjima do sada smo rekli sve što je trebalo da se čuje. Ipak, Concise Encyclopedia 2008 zanimljiva je iz razloga što tematici pristupa na nešto drugačiji način. Umesto da bude nakljukana steroidima, ona je koncizna, britka i distribuira se na samo jednom CD-u. Pored toga, može se naći u verzijama za prenosne uređaje sa kojih, bez obzira na to šta drugi pričali, pristup „globalnom selu” i nije baš tako jednostavna rabota. Prema rečima autora, ovo izdanje osmišljeno je kao prva linija odbrane i služi za prezentovanje znanja iz domena opšte kulture. Na meniju se nalaze informacije o umetnosti, geografiji, istoriji, medicini, filozofiji, politici, sportu, naučnim disciplinama i još nekim oblastima „ljudske misli”. Kao takva, idealna je za zidanje temelja o nekom pojmu, korišćenje u školama, izvlačenje najosnovnijih informacija, pravljenje kratkih teza...

U paketu se nalazi spakovano oko 28.000 članaka. Ponovo napominjemo, u pitanju su kratke forme u kojima autori ne idu „u sitna crevca” prilikom objašnjavanja. Tekst je ilustrovan sa 2000 fotografija, tu je 190 geografskih mapa, 150 ilustracija i tridesetak video klipova (podeljeni su u četiri oblasti: industrija, geografija, istorija i nauka). Nije mnogo, ali će zadovoljiti osnovne namene.

Upravljački interfejs takođe je izrađen u „sadrži osnovno” maniru. Glavni meni objedinjuje svega pet kategorija: Dictionary (rečnik), Flags (uvid u zastave svih zemalja sveta), Maps (pregled uključenih mapa), Videos (pristup multimedijalnim datotekama) i Workspace (mesto koje služi za prikupljanje i organizovanje materijala na kome trenutno radite). Kao što smo već navikli, informacijama se može pristupiti putem tabova, a cela navigacija obavlja se u internet browser režimu. Prirodno, cela stvar nije mogla da prođe bez odeljka Search (stacioniran je u levom delu ekrana), koji služi za ekspresno stizanje do željenih informacija jednostavnim ukucavanjem pojma u za to predviđeno polje.

Na koncu, logično je da postavimo pitanje kome je zapravo namenjena Britannica Concise Encyclopedia 2008? U redu, čuli smo od autora šta oni misle i videli šta je ponuđeno – tu nema ništa sporno. Ipak, izdvajati novac za nešto što se bez problema može naći na Internetu, posle samo nekoliko klikova mišem i nekoliko utipkanih slova, zvuči prilično bleskasto. Ipak, ovde se treba vratiti na početak priče – ovo je Britannica, ove informacije su verodostojne, pisali su ih najeminentniji stručnjaci, a sve je prilagođeno tako da pruži instant-informativni uvod u tematiku. Hm, teška odluka...

Vladimir PISODOROV

 
Britannica Concise Encyclopedia 2008
Šta mislite o ovom tekstu?
TheSkyX Student Edition 10
Multimedijalna gramatika engleskog jezika

Verzija za PDA uređaje
Kompanija Mobifusion (www.mobifusion.com) pripremila je „džepno” izdanje koncizne Britanike za Pocket PC i Smartphone uređaje (npr. Palm Treo 800w, Samsung i700 i noviji, svi HP iPAQ modeli). Po ceni od 32 dolara dobija se punokrvna enciklopedija sa 28.000 pojmova, indeksom i opcijama za napredno pretraživanje. Sadržaj je podeljen na nekoliko tematskih celina: posao i upravljanje (ekonomija, vlade, pravo, vojska), život (antropologija, botanika, medicina, psihologija, zoologija), religija, nauka i tehnika (astronomija, hemija, računari, genetika, geologija, matematika, mehanika, fizika, prevoz), društvo (arhitektura, umetnost, obrazovanje, filozofija, sport...) i istorija. Tekstualne informacije obogaćene su hiperlinkovima, ilustracijama (oko 2000 fotografija, 190 mapa i 150 ilustracija), tabelama i audio odlomcima koji demonstriraju pravilno izgovaranje nekih pojmova. Program je kompatibilan s uređajima koji „teraju” Windows Mobile 5.0 ili noviji i imaju ekran rezolucije najmanje 176 x 220 piksela. Što se slobodne memorije tiče, Britannica Concise Encyclopedia 2008 zahteva najmanje 40 MB.

Potrebno:
Windows 2000/XP/Vista, Pentium 3 / 550 MHz, 512 MB RAM-a
Veličina:
1CD, 679 MB na HD-u
Cena:
30 dolara
Adresa:
www .britannica .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera