CeDeTEKA<>
102008<><>

Microsoft Encarta Premium 2009

Znate li koliko je volje i živaca potrebno potrošiti da biste iz godine u godinu opisivali jedan te isti proizvod, koji je na prvi pogled tako identičan onom prošlogodišnjem? Verujte nam na reč, bolje da i ne znate! Kad dođe „sezona” testiranja aktuelnih multimedijalnih enciklopedija, počinje da nam se diže kosa na glavi. Čitaoci uvek vole da se informišu šta je to novo njihov omiljeni „otimač novca” smislio za nastupajuću modnu sezonu, a nama se tako ide na plaćeno odsustvo.

I ove godine situacija je ista, a ovaj opis mogli bismo da započnemo i završimo jednom jedinom rečenicom – „Izašla je nova Encarta”. Tačka! Čini nam se da su i u samom Microsoftu odustali od pompeznih reklamnih kampanja i agresivnog nutkanja svog proizvoda kupcima. Na oficijelnom sajtu piše da nova verzija obuhvata oko 62.000 članaka, da su ih pisali eminentni stručnjaci iz različitih oblasti, da je sve izuzetno lako za korišćenje... Naravno, tu su i odveć šture informacije o postojanju geopolitičkih i još nekih drugih interaktivnih mapa, potvrda da i dalje ima 2D/3D vodiča, da se nije odustalo od vremenske linije, kao i da nije izostala Kids verzija enciklopedije, namenjena deci uzrasta od sedam do dvanaest godina. Da ne zaboravimo, možete pogledati i nekoliko screenshotova, taman da se uverite kako je sve baš onako lepo kako bi i trebalo da bude. Eh, ako se proizvađač ne trudi oko svog pulena, zašto bismo to činili mi?

Možemo vam reći da je nova Encarta upakovana u prepoznatljivo korisničko okruženje, da ne zahteva diplomu nuklearnog fizičara da bi se koristila, te da su članci pisani prepoznatljivim jezikom. Nudi vam se izbor traženja informacija po izlistanim oblastima, ljubazno je ostavljena i Search linija, kao i padajući meni iz kog je dozvoljeno „zazviždati” pomenutim dodatnim mogućnostima. Imamo li još nešto da kažemo? Da, Premium verzija enciklopedije košta tričavih 30 „zelembaća”, što je čak i napaćenim dušama sa ovih prostora u ovom momentu više nego prihvatljiva pogodba. Za uloženi novac dobija se mnogo toga kvalitetnog. Ako se nalazite u situaciji da vam je potrebna kvalitetna offline digitalna enciklopedija, Encarta je bila i ostala odlično rešenje. Ako je niste nabavili prethodnih godina, možda je baš sada onaj pravi trenutak. Sve lepo fercera i na slabijim mašinama!

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Encarta Premium 2009
Šta mislite o ovom tekstu?
Seeker 1.1
WikiTaxi 1.0.3

Potrebno:
Windows XP SP2, Pentium 3 / 600 MHz, 256 MB RAM-a
Veličina:
1 DVD, 2,9 GB na HD-u
Cena:
30 dolara
Adresa:
www .microsoft .com /learningspace /Products .aspx ?prod =encarta
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera