CeDeTEKA<>
082008<><>

Maharaja Games Skoolastica Geography Adventures 1.0

Prema rečima autorskog tima, njihova dela predstavljaju sudar knjiga i video igara. Razlika između učenja nad suvoparnom knjigom iz osnovne škole i kvizolikim studiranjem materije sa razdraganim likovima na ekranu veoma je velika. Dete se automatski upušta u avanturu i čitavu stvar posmatra iz sasvim nove perspektive, čineći tako učenje još jednim elementom igre koju mora preći. Kao što ime jasno sugeriše, Skoolastica Geography Adventures bavi se geografskim problemima, a u sebi sadrži i druge, manje-više, srodne oblasti, pa i omanje logičke probleme.

Cilj igre jasno je istaknut u dijalogu njenih protagonista na samom početku. Digitalni virus koji neodoljivo podseća na prozračnog cvrčka zarazio je vaš računar i jedini način da ga se otarasite jeste da se podvrgnete nekolicini izazova koje je za vas spremio. Po završetku svake deonice biće vam prezentovan četvorocifreni binarni kôd, koji zajedno sa preostalih osam predstavlja antivirus za nezvanog gosta.

Demo verzija ove avanture sadrži samo tri nivoa, i to ne obavezno pravilnog redosleda. Stvar koja će mališane držati ispred monitora jeste činjenica da je sve obavijeno u runo arkadne igre, u kojoj se kursorskim tasterima izbegavaju prepreke, a pitanja se postavljaju s vremena na vreme. Prvi nivo odvija se, recimo, na strmim padinama Himakal Pradeša u Indiji, gde je cilj izbegavanje stabala i nanosa snega na skijama. Posle nekog vremena spuštanja planinom pred vama se pojavljuje pitanje koje će vam omogućiti dalji napredak. Kasniji izazovi vode vas u Indijski okean, blizu Andamanskih ostrva, gde ćete roniti u potrazi za ostrigama. Levi taster miša odgovoran je za prikupljanje ovih vodenih stanovnika, gde je opet neophodno rešiti zagonetku. Najčešće korišćena forma pitanja jeste ubacivanje reči koja nedostaje u rečenici, pri čemu je ponuđeno više odgovora. Iako po svakom započinjanju avanture sledi ista grupa pitanja, te nema govora o višestrukim prelazima, postojeći skup krajnje je šarolik. Pitanja koja se tiču gasovitog i čvrstog sloja zemljinog omotača dopunjuju nazivi reka koji razdvajaju određene regione, a tu je i povezivanje jezera sa njihovim geografskim poreklom u kasnijim stadijumima igre.

Sa tehničke strane, Skoolastica Geography Adventures predstavlja SWF unutar izvršnog fajla. Snalaženje u meniju igre je izlišno, pošto tok avanture ide sam po sebi, te korišćenje postojećih komandi za uvid u trenutni progres i prikupljene šifre nije neophodno. Namena ove aplikacije je testiranje predznanja, razvijanje moći percepcije i logičkog rasuđivanja, pa i vežbanje memorije kod deteta. Kao što smo već pomenuli, pokrivenost materije prevazilazi granice pukih geografskih pojmova i u originalnom izdanju predstavlja virtuelni kurs uzduž i popreko solarnog sistema, klimatskih zona, energetskih resursa, transporta i komunikacija, agrokulture, industrije, demografije, prirodnih staništa, a svakako i zemalja, glavnih gradova i mapa širom globusa.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
Maharaja Games Skoolastica Geography Adventures 1.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Kvark IQs
Zabavni matiš, Zabavne zagonetke, Kreativni centar, Pamćenje i rasuđivanje

Potrebno:
Windows 98/2000/XP/Vista
Veličina:
79,1 MB, 78,6 MB na HD-u
Cena:
30 dolara, proba 3 nivoa
Adresa:
www .maharajagames .com /geography1 .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera