CeDeTEKA<>
092008<><>

TheSkyX Student Edition 10

Iz naziva ovog programa teško da možete zaključiti šta mu je namena (osim da ga autori preporučuju studentima). Nećemo vas više držati u neizvesnosti – u pitanju je neka vrsta interaktivnog edukativnog programa čiji je cilj da korisnika nauči osnovnim pojmovima i zakonitostima astronomije. Firma Software Bisque već se 25 godina bavi proizvodnjom srodnih alata u klasi, a TheSkyX Student Edition trenutno predstavlja vrhunac u njihovoj ponudi.

Prvo što ćete primetiti, pored paprene cene koja prevazilazi granicu dobrog ukusa, jeste prilično zaguljen korisnički interfejs. Autori se hvale da je „desetka” dodatno ispeglana na polju interakcije sa korisnikom i da je krasi jednostavno radno okruženje koje prosto tera da se ponuđene informacije upijaju sa ekrana. Nama je tokom perioda testiranja na pamet padalo upravo suprotno i biće potrebno prilično mnogo vremena pre nego što se naviknete gde se šta nalazi i kako se koristi. Jednostavno, na radnoj površini smešteno je previše elemenata (bukvalno ne znate gde ćete pre da pogledate), većina akcija za rezultat ima pojavu novih opcija, gomile izbora, podataka... Ukoliko volite astronomiju, nećete žaliti vreme za navikavanje na komandni meni (uživaćete), ali ako ste tu iz čiste znatiželje, problemi mogu da budu ogromni.

TheSkyX Student Edition nije multimedijalna enciklopedija. Pre bismo mogli da kažemo da je u pitanju klasična aplikacija kojoj su pridodati multimedijalni elementi, i to u onoj meri da ne narušavaju esenciju programa – hirurški precizan prikaz nebeskih tela, bitne korelacije i osnovne zakonitosti koje važe na zvezdanom nebu iznad nas. Pretpostavljate već, program matematički tačno iscrtava stelarnu kartu za područje koje odaberete, a nudi i pomeranje „kroz vreme” (pominje se period od 4712. godine pre nove ere do 10.000. godine naše ere) kako bi moglo da se prati kretanje nebeskih tela i uoči njihov položaj u datom momentu. Zanimljivo je da se posmatranje može obaviti na nekoliko različitih načina: golim okom, dogledom, teleskopom... Ovo je prilično simpatičan „simulacijski” efekat! Dalje, korisnik u svakom momentu može da odredi šta će se prikazivati na ekranu jer je program naprosto prepun informacija. Tu su komete, asteroidi, sazvežđa, nebule, galaksije... Pominje se i baza od 13.000 fotografija, pa detaljan prikaz Meseca potkrepljen fotografijama visoke rezolucije, smena dana i noći, 3D kartogram Solarnog sistema – toliko ima stvari da ne vredi ni da nabrajamo, samo treba kliktati mišem i otkrivati!

Posebnu sekciju čine animirane „lekcije” koje se nalaze uskladištene pod imenom Tours. Nažalost, nema ih mnogo (samo 15), ali ćete zato na vizuelno prijemčiv način naučiti nešto o osnovama – kako se proticanjem vremena Mars udaljava od Zemlje, kakvo je kretanje Barnardove zvezde, koje putanje zauzimaju Venera i Merkur, kako će se videti Saturn sa Zemlje u sledećih deset godina...

TheSkyX Student Edition 10 je odličan program koji će ljubiteljima astronomije ponuditi znatno više od onog što smo uspeli ovim kratkim tekstom da obuhvatimo. Stvari na koje se mora posebno obratiti pažnja jesu komplikovan korisnički interfejs i registracioni harač od kojeg se krv ledi u žilama.

Vladimir PISODOROV

 
Britannica Concise Encyclopedia 2008
TheSkyX Student Edition 10
Šta mislite o ovom tekstu?
Multimedijalna gramatika engleskog jezika

Potrebno:
Windows XP/Vista, Mac OS X, Pentium 4 / 1,5 GHz, 512 MB RAM-a
Veličina:
1 CD, 473 MB na HD-u
Cena:
99 dolara
Adresa:
www .bisque .com /Products /TheSkyX
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera