TEST PLAY<>
122007<><>

NBA Live 08

Dok je FIFA 08 (SK 11/2007) ostavila prilično dobar utisak, NBA Live 08 izaziva različite reakcije. Najpre, problematično je pitanje grafike, čiji kvalitet ni izbliza ne parira potencijalima konzole. Utisak je da su programeri bili ograničeni nepoznavanjem hardverskih mogućnosti platforme za koju prilagođavaju (PS2) engine, te da su u strahu od degradiranja performansi grafiku dodatno „ojadili”. Igrači nemaju nikakve osobenosti, a fizički su prepoznatljivi samo pojedinci koji nose titulu velikih zvezda (ostali liče jedni na druge kao klonovi u imperijalnoj vojsci iz „Ratova zvezda”). Postoje i problemi s kamerom, koja je pozicionirana nisko i ne prati akciju dovoljno brzo.

Kontrolni sistem je sličan onom u Fifi 08. Režim Family Play podrazumeva upravljenje isključivo pomoću wiimotea i skraćen „kurs” koji će savladati i neiskusni igrači (kontrole je moguće prilagoditi tako da sve akcije, osim šutiranja i blokiranja, kontroliše konzola). Nezgodno je kada računar počne da meša komande za šut i blokiranje, jer tada ne ostaje mnogo prostora za korekcije. U simulacijskom režimu (Advanced Controls) komande su nešto komplikovanije i uče se u hodu, kroz lepo ilustrovan tutorijal. Vrlo brzo savladaćete sve tehnike za izvođenje atraktivnih napada i specijalnih poteza koji će publiku ostaviti bez daha. Komande su daleko jednostavnije od onih u Fifi 08 i svode se na driblanje, dodavanje, blokiranje i šutiranje. Suština je, kao i u realnom okruženju, u kretanju i dobrom tajmingu.

Dok u ofanzivnoj etapi igre nema većih problema s organizacijom igre i realizacijom poena, u fazi odbrane situacija je upravo obrnuta. Gotovo svaki pokušaj čvršće igre u defanzivi redovno biva nagrađen slobodnim bacanjima i lakim poenima za protivničku ekipu; odbijenu loptu saigrači će bez prekršaja uhvatiti samo ako im se odbije u zagrljaj, dok se na čistu krađu može računati samo kada se igrač nađe na putanji lopte. Najbolje je pustiti protivnika da izvede akciju do kraja, jer tako bar postoji nada da će promašiti. Nedoslednost AI rutine u različitim fazama igre ima uporište u prenaglašenim atributima „superstarova”, igrača čije sposobnosti u napadačkim akcijama drastično odskaču u odnosu na ostatak ekipe (u odbrani su svi podjednako beskorisni). Na ovaj propust ukazivali smo i u starijim verzijama igre, ali EA ne bi bio EA da ne ponavlja greške na koje kukaju i vrapci na grani.

Verzija za PS3
Nije loše, uopšte nije loše! Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja, NBA Live 08 u verziji za PlayStation 3 i te kako ima šta da ponudi zainteresovanima. Ako vam je na pameti arkadna reprezentacija igre pod obručima, do perfekcije ispolirane tehničke karakteristike i kontrole na koje se navikavate nakon petnaestak minuta – nabavite igru bez razmišljanja. Razvojni tim uspeo je da reši poteškoće sa framerateom (onima koji su igrali demo verziju poznati su problemi sa neobjašnjivim padom performansi), tako da NBA Live 08 na ekranu „klizi” baš onako kako bi trebalo (manji glitchevi prisutni su samo još nakon ubacivanja lopte u igru po postizanju koša). Igra se na polju gameplaya i dalje ne može porediti sa serijalom NBA 2kX, ali činjenica je da u EA Sportsu nisu ni imali nameru da ovogodišnju verziju ukotve u luku simulacije.
Malo razočaranje predstavlja podatak da igra donosi podršku za igranje samo do četiri ljudska igrača istovremeno. S obzirom na to da je Fifa već ove godine omogućila sistem „sedam igrača – jedna konzola”, očekivali smo nešto slično da vidimo i u NBA Live 08. Nažalost, to se nije dogodilo. Globalna multiplayer podrška je zadovoljavajuća – tu su interaktivne lige, odigravanje pojedinačnih mečeva, sistem rangiranja... Ipak, odigravanje online mečeva propraćeno je nekom vrstom laga (dešavanja na ekranu do te mere se, u pojedinim momentima, usporavaju da čak i grafika koja pokazuje rezultat kasni sa ispisivanjem), što u priličnoj meri ruinira iskustvo igranja i preciznost izvođenja akcija. Da li je u pitanju preopterećenost servera, loša konekcija sa naše strane (teško), propust u programskom kodu ili, eventualno, bag u najnovijem firmveru konzole, do zaključenja broja nismo uspeli da saznamo.
Vladimir PISODOROV
 
Iako je namenjena igračima uzrasta „od 7 do 77”, NBA Live 08 za Wii može da se zakomplikuje dovoljno da bude interesantan iskusnim igračima. To ne znači da će se računar naprasno opametiti i pretvoriti u dostojnog protivnika. Naprotiv, vaši saigrači biće lobotomisani na nivo srednjoškolaca koji ne umeju da procene dodavanje i šut dok ne izvuku šorts iz zadnjice. To frustrirajuće iskustvo, pre ili kasnije, vratiće vas na porodični režim u kojem ćete se ponovo združiti s dekom ili se osvetiti ćaletu za sve poraze u basketu koji ste letos pikali ispred zgrade. Na Dynasty režim slobodno zaboravite – zbog gore opisanih problema sezona će se otegnuti duže od TV dnevnika s kraja devedesetih. Na svu sreću, postoji podrška za igranje preko Interneta (identičan sistem kao kod FIFA 08) i simultano igranje do četiri igrača na jednoj konzoli. Multiplayer je, zapravo, slamka spasa za ovu igru, koju ćemo, uzimajući u obzir sve olakšavajuće okolnosti, nagraditi neutralnom ocenom – na kraju krajeva, nije to ni tako loša igra. EA je već najavio NBA Live 09 za Wii, uz obećanje da će dogodine sve biti ružičastije. Držimo ih za reč.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Crysis
Hellgate: London
Call of Duty 4: Modern Warfare
Empire Earth III
TimeShift
Battlestar Galactica
Enemy Engaged 2
Need for Speed: ProStreet
Beowulf
The Witcher
Painkiller: Overdose
Clive Barker’s: Jericho
Football Manager 2008
Pro Evolution Soccer 2008
NBA Live 08
Šta mislite o ovom tekstu?
Heavenly Sword
Mass Effect
Richard Gariott’s: Tabula Rasa

Verzija za PC
NBA Live 08 za PC postavio je neslavan rekord: nikada ranije jedna sportska simulacija Electronic Artsa nije bila zatrpana tako lošim kritikama (osim, možda, prošlogodišnjeg izdanja iste igre). I naš komentar ispleten je jezikom satkanim od izraza dubokog razočaranja i oštrog prekora na račun rukovodstva kompanije, kome je do PC-a stalo kao do lanjskog snega. Blamažu zvanu NBA Live 07 Kanađani su prepakovali u novu prevaru, ne potrudivši se da isprave ni elementarne gluposti koje su nas dovodile do očaja. Pored PS2 grafike i animacije koju kao da je pravilo trogodišnje dete s povezom preko očiju, so na ranu sipaju neprirodno strog AI sistem, fizika koja bi više odgovarala simulaciji flipera i igrači koji prolaze kroz čvrste objekte kao da je ovo prva 3D igra u istoriji. Superstarovima su ukinute beneficije (jupi!), ali sada računar umesto igrača razmišlja kako da što spektakularnije upropasti izglednu akciju. Rejtinzi su u najmanju ruku čudni, jer nepoznati rukiji često imaju bolje karakteristike od igrača koji nam se smeju s postera u spavaćoj sobi. Ništa bolje nisu ni statistike, koje kao da se prave po nasumičnom principu. To samo utvrđuje utisak da je NBA Live za PC i ove godine napravljen tek reda radi. Pored niske hardverske zahtevnosti (P4 1,4 GHZ, 512 MB RAM, 64 MB VRAM), jedina dobra strana ove igre ogleda se u činjenici da je to jedina simulacija košarke za PC računare. Znači – uzmi ili ostavi.

Platforma:
Wii, PC, Xbox 360, PlayStation 2/3/Portable
Veličina:
1 DVD
Cena:
3999 dinara
Adresa:
www .easports .com /nbalive08
Kontakt:
Extreme CC

72
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera